Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Krisen er ikke over

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) er fornøyd, men mener utfordringene ikke er over. FOTO: Christopher Engås

– Krisen er ikke over

Politikere og næringsliv kaller tilførselen av 500 millioner livgivende førstehjelp.

Tekst:

Publisert:

Vi ønsker jo at saken kommer så fort som mulig til Stortinget, men føler oss trygg på at den kommer dit, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

– Men utfordringene er ikke borte?

– Nei, man kan dessverre ikke vedta bort en krise eller et vanskelig marked, men vi er gitt muligheten til å lykkes, sier hun.


– Ingen tvil
Denne uka var styret i Store Norske samlet på Svalbard i tre dager. 23. april ble det klart at Store Norske får tilført en halv milliard kroner. Dermed kan selskapet fortsette minimumsdriften og arbeidet med å ta ned kostnadene og samtidig finne nye markeder som betaler mer for kull. Kristoffesen, som har jobbet hardt for å overbevise beslutningstakere og politikere om konsekvensene dersom kullselskapet skulle velte, vet hvor alvorlig situasjonen var.

– Vi har jobbet med dette siden 2011, da vi skjønte hvor vanskelig det var å få godkjenning til Lunckefjellet, forsto vi at vi måtte finne alternativer Fordelen er at arbeidet har skjedd og at vi er ute av støpeskjeen, sier hun og sikter til de overordnede planene for havn og næring i Longyearbyen.

– Det var ingen tvil for oss som var inne i saken at det måtte skje så fort som mulig, sier hun om løsningen.
Hun er også tilfreds med at regjeringen vil bruke dette i arbeidet med den nye svalbardmeldingen.


Merkes allerede

Lederen i Svalbard Ap, Øyvind Snibsøer, vurderer sitasjonen likt.
– Det er kastet ut en livbøye. Dette er mer livgivende førstehjelp, sier han om løsningen.
Både Snibsøer og leder Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening er usikker på det som kommer etter 2016. For to uker siden sa tidligere letesjef Morten Often at han er bekymret for Store Norskes framtid.

– Det er godt at det har kommet en slags beslutning, men samtidig er jeg litt urolig, og det er viktig at vi tenker framover, sier Aunevik, som også er daglig leder i logistikkselskapet Pole Position.

– For vår del, men også for den totale logistikken til Svalbard er det et betydelig fraktvolum Store Norske representerer. Volum er viktig for å kunne gå ut i et marked og forhandle om priser på vegne av Svalbard.

– Og om det hadde vært kroken på døra?

– Da hadde det nok blitt veldig tydelig etterhvert for næringslivet hvor viktig Store Norske er. En klar konsekvens som allerede er helt tydelig er at vi allerede bare har én båtrute til Svalbard. Jeg er også spent på hvordan det vil slå ut på flytilbudet, sier Auevik.

Torsdag behandlet lokalstyret forslag om nedleggelse av en barnehage i Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!