Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Krisen er ikke over

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) er fornøyd, men mener utfordringene ikke er over. FOTO: Christopher Engås

– Krisen er ikke over

Politikere og næringsliv kaller tilførselen av 500 millioner livgivende førstehjelp.

Tekst:

Publisert:

Vi ønsker jo at saken kommer så fort som mulig til Stortinget, men føler oss trygg på at den kommer dit, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

– Men utfordringene er ikke borte?

– Nei, man kan dessverre ikke vedta bort en krise eller et vanskelig marked, men vi er gitt muligheten til å lykkes, sier hun.

– Ingen tvil
Denne uka var styret i Store Norske samlet på Svalbard i tre dager. 23. april ble det klart at Store Norske får tilført en halv milliard kroner. Dermed kan selskapet fortsette minimumsdriften og arbeidet med å ta ned kostnadene og samtidig finne nye markeder som betaler mer for kull. Kristoffesen, som har jobbet hardt for å overbevise beslutningstakere og politikere om konsekvensene dersom kullselskapet skulle velte, vet hvor alvorlig situasjonen var.

– Vi har jobbet med dette siden 2011, da vi skjønte hvor vanskelig det var å få godkjenning til Lunckefjellet, forsto vi at vi måtte finne alternativer Fordelen er at arbeidet har skjedd og at vi er ute av støpeskjeen, sier hun og sikter til de overordnede planene for havn og næring i Longyearbyen.

– Det var ingen tvil for oss som var inne i saken at det måtte skje så fort som mulig, sier hun om løsningen.
Hun er også tilfreds med at regjeringen vil bruke dette i arbeidet med den nye svalbardmeldingen.


Merkes allerede

Lederen i Svalbard Ap, Øyvind Snibsøer, vurderer sitasjonen likt.
– Det er kastet ut en livbøye. Dette er mer livgivende førstehjelp, sier han om løsningen.
Både Snibsøer og leder Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening er usikker på det som kommer etter 2016. For to uker siden sa tidligere letesjef Morten Often at han er bekymret for Store Norskes framtid.

– Det er godt at det har kommet en slags beslutning, men samtidig er jeg litt urolig, og det er viktig at vi tenker framover, sier Aunevik, som også er daglig leder i logistikkselskapet Pole Position.

– For vår del, men også for den totale logistikken til Svalbard er det et betydelig fraktvolum Store Norske representerer. Volum er viktig for å kunne gå ut i et marked og forhandle om priser på vegne av Svalbard.

– Og om det hadde vært kroken på døra?

– Da hadde det nok blitt veldig tydelig etterhvert for næringslivet hvor viktig Store Norske er. En klar konsekvens som allerede er helt tydelig er at vi allerede bare har én båtrute til Svalbard. Jeg er også spent på hvordan det vil slå ut på flytilbudet, sier Auevik.

Torsdag behandlet lokalstyret forslag om nedleggelse av en barnehage i Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!