Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krisen avblåst

Det var hektisk på sysselmannsgården i Longyearbyen etter at både internett og telefon forsvant i flere timer i dag. På bildet jobber sysselmannsførstebetjent Per Andreassen (t.v.) og sysselmann Odd Olsen Ingerø med å varsle hovedredningssentralen i Bodø om at Svalbard er isolert. Irridiumtelefonene fungerte bare vekselvis. FOTO: Christopher Engås

Krisen avblåst

Etter fire og en halv time i isolasjon fra omverdenen, ble telefon- og internettforbindelsen til Svalbard gjenopprettet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2014 kl 19:44

Det var litt over klokka 14:30 i ettermiddag at det ble stilt i telefonrørene og svart på nettleserne til folk på Svalbard. Telenor kom kjapt på banen og varslet om en feil i Harstad som ga dem et uventet problem.

I perioden der forbindelsene var nede, var det ikke mulig å ringe nødetatene med annet en analoge telefoner. De er det som kjent få igjen av. Mange på Svalbard har irridium telefon. Men så mange var etter hvert i bruk at det ble et kapasitetsproblem for nettet, slik at de ble vanskelige å bruke også.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø beskriver situasjonen som oppsto som alvorlig.

– Jeg har ikke opplevd noe slikt tidligere. Det har vært ganger vi har vært avkuttet fra fastlandet når det gjelder telekommunikasjon. Men denne gangen ble telefonforbindelsen internt på Svalbard også rammet. Derfor innkalte vi til møte i beredskapsrådet i kveld, sier han.

At folk ikke kunne kontakte nødetatene i en relativt lang periode bekymret lokalstyreleder Christin Kristoffersen etter at fakta ble kjent. Hun var i gang med å planlegge patruljer i Longyearbyen til feilen var opprettet.

Svalbardposten kommer tilbake med mer.

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!