Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krisen avblåst

Det var hektisk på sysselmannsgården i Longyearbyen etter at både internett og telefon forsvant i flere timer i dag. På bildet jobber sysselmannsførstebetjent Per Andreassen (t.v.) og sysselmann Odd Olsen Ingerø med å varsle hovedredningssentralen i Bodø om at Svalbard er isolert. Irridiumtelefonene fungerte bare vekselvis. FOTO: Christopher Engås

Krisen avblåst

Etter fire og en halv time i isolasjon fra omverdenen, ble telefon- og internettforbindelsen til Svalbard gjenopprettet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2014 kl 19:44

Det var litt over klokka 14:30 i ettermiddag at det ble stilt i telefonrørene og svart på nettleserne til folk på Svalbard. Telenor kom kjapt på banen og varslet om en feil i Harstad som ga dem et uventet problem.

I perioden der forbindelsene var nede, var det ikke mulig å ringe nødetatene med annet en analoge telefoner. De er det som kjent få igjen av. Mange på Svalbard har irridium telefon. Men så mange var etter hvert i bruk at det ble et kapasitetsproblem for nettet, slik at de ble vanskelige å bruke også.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø beskriver situasjonen som oppsto som alvorlig.

– Jeg har ikke opplevd noe slikt tidligere. Det har vært ganger vi har vært avkuttet fra fastlandet når det gjelder telekommunikasjon. Men denne gangen ble telefonforbindelsen internt på Svalbard også rammet. Derfor innkalte vi til møte i beredskapsrådet i kveld, sier han.

At folk ikke kunne kontakte nødetatene i en relativt lang periode bekymret lokalstyreleder Christin Kristoffersen etter at fakta ble kjent. Hun var i gang med å planlegge patruljer i Longyearbyen til feilen var opprettet.

Svalbardposten kommer tilbake med mer.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!