Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krisen avblåst

Det var hektisk på sysselmannsgården i Longyearbyen etter at både internett og telefon forsvant i flere timer i dag. På bildet jobber sysselmannsførstebetjent Per Andreassen (t.v.) og sysselmann Odd Olsen Ingerø med å varsle hovedredningssentralen i Bodø om at Svalbard er isolert. Irridiumtelefonene fungerte bare vekselvis. FOTO: Christopher Engås

Krisen avblåst

Etter fire og en halv time i isolasjon fra omverdenen, ble telefon- og internettforbindelsen til Svalbard gjenopprettet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2014 kl 19:44

Det var litt over klokka 14:30 i ettermiddag at det ble stilt i telefonrørene og svart på nettleserne til folk på Svalbard. Telenor kom kjapt på banen og varslet om en feil i Harstad som ga dem et uventet problem.

I perioden der forbindelsene var nede, var det ikke mulig å ringe nødetatene med annet en analoge telefoner. De er det som kjent få igjen av. Mange på Svalbard har irridium telefon. Men så mange var etter hvert i bruk at det ble et kapasitetsproblem for nettet, slik at de ble vanskelige å bruke også.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø beskriver situasjonen som oppsto som alvorlig.

– Jeg har ikke opplevd noe slikt tidligere. Det har vært ganger vi har vært avkuttet fra fastlandet når det gjelder telekommunikasjon. Men denne gangen ble telefonforbindelsen internt på Svalbard også rammet. Derfor innkalte vi til møte i beredskapsrådet i kveld, sier han.

At folk ikke kunne kontakte nødetatene i en relativt lang periode bekymret lokalstyreleder Christin Kristoffersen etter at fakta ble kjent. Hun var i gang med å planlegge patruljer i Longyearbyen til feilen var opprettet.

Svalbardposten kommer tilbake med mer.

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!