Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krisemøter om Lunckefjellet

Store Norske er igang med oppfaringen i Lunckefjellet, men det går sakte. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Krisemøter om Lunckefjellet

Utstyrshavari og lav fløts gjør at Store Norske ligger bak tidsplanen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.05.2014 kl 15:05

– Vi ligger rundt én måned bak planen, sier produksjonssjef Martin Östling i Store Norske.

Tidsplanen som Store Norske forholder seg til er 23. mars 2015. Da skal den nye strossa være på plass i Lunckefjellet. Forsinkelser gjør at strossa vil komme seinere i gang, noe som kan være kritisk for et gruveprosjekt som allerede fra starten har små marginer.

– 2015 kommer til å bli et veldig tøft år hvis vi ikke rekker den datoen, sier Östling.

No Joy

Östling forklarer at grunnen til den dårlige framdriften er en kombinasjon av utstyr og geologi. Til oppstarten i Lunckefjellet kjøpte Store Norske inn en helt ny maskinpark fra den amerikanske gruveutstyrsleverandøren Joy. Dette utstyret har vært preget av mye havari og nedetid i innkjøringsfasen.

I disse dager er det høy tetthet av reparatører fra det amerikanske selskapet i Svea.

– Lunckefjellet er et prestisjeprosjekt for Joy, og denne saken behandles på aller høyeste nivå i selskapet, sier Östling.

Det er spesielt maskinene som frakter kull til transportbeltet, de såkalte shuttle cars, som ikke fungerer som de skal. Et av problemene er styringen på maskinen.

– Dette er noe vi nærmer oss en løsning på, sier Östling.

Steinpartier

Men også selve Lunckefjellet skaper problemer. Oppfaringen foregår nå i to driftsområder. I H2 er fløtsen, eller kullaget, lavere enn Store Norske antok på forhånd. I det andre driftsområdet, BT2, er det tilfeldige lavpartier i fløtsen som skaper utfordringer. Kuttemaskinene skjærer lett igjennom kullaget, men sliter når de støter på stein. Det tærer på utstyret og senker farten på framdriften.

– Vi er i en innkjøringsfase og jobber hardt for å effektivisere måten vi jobber på i de rådende forholdene, sier Östling.

Ikke arbeidsledige

Ledelsen i Store Norske har nå hektisk møtevirksomhet for å finne løsninger. Etter planen vil strossa i Svea Nord være ferdig utdrevet ved årsskiftet. Da bør det ikke gå for lang tid før produksjonen starter opp for fullt i Lunckefjellet.

– Vi har en forventet inndrift, og den skal vi komme opp i. Men den tiden vi har havnet bak er vanskelig å ta igjen, sier Östling.

Produksjonssjefen frykter ikke for at gruvearbeiderne kommer til å gå arbeidsledige.

– Det er alltid noe å gjøre, så det er ikke vanskelig å sysselsette folk, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!