Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever større boliger

Betenkt: Geir Hekne (H) stemte imot en ny dispensasjon. Her i samtale med Kristin Furu Grøtting (TF). FOTO: Eirik Palm

Krever større boliger

Flertallet i lokalstyret er ikke villig til å vike fra reguleringsplanen for Elvesletta syd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.05.2014 kl 15:29

LNS Spitsbergen AS vil bygge flere små boenheter, og har derfor søkt om dispensasjon fra kravet om at minst 50 prosent av boligene i dette området skal være fire-fem roms leiligheter. Utbyggeren vil bygge flere små enheter, men her er flertallet i lokalstyret uenig.

– Jeg synes det er rart at man skal gå over til å endre boligmassen til boliger tilpasset enslige og par uten barn eller med få barn. Jeg tror ikke på argumentasjonen om hva markedet etterspør, sier Tom Ramberg (Ap).

I 2009 ble det vedtatt dispensasjon fra kravet, og Ramberg mener det ikke er god boligpolitikk å gi ytterligere dispensasjon.

Det mener heller ikke Høyres gruppeleder, Geir Hekne, som varslet at han på nytt kom til å stemme mot sin egen gruppe i denne saken.

Med ti mot fem stemmer ble det dermed bestemt at kravet om at minst halvparten av boligene i dette området skal være større leiligheter står ved lag, og at det ikke tillates etablert hele bygg med to-roms leiligheter.

Nøkkelord

Faktaboks

Andre vedtak i lokalstyret


Ja til skoletilbud
Det blir et tilbud for elevene som vil gå VG2 industriteknikk på Svalbard neste høst. Mot to stemmer vedtok lokalstyret å bevilge én million kroner til linja ved den videregående skolen. Det skjedde mot tilrådningen til administrasjonssjefen, som mener lokalstyret ikke har penger til dette. Tora Hultgren (Ap) er blant dem som mener det ikke er uansvarlig.
– Vårt langsiktige mål er å sørge for at ungdom kan ta en større del av utdanningen her, sa hun under debatten.
Lene Villumsen og Kristin Furu Grøtting fra Tverrpolitisk fellesliste stemte for rådmannens innstilling.


Stemmer i med de unge
Ungdom fra 16 år skal få være med og avgjøre lokalstyrevalget høsten 2015. Et enstemmig lokalsyre har vedtatt å søke om å være med i ordningen med stemmerett for ungdom som fyller 16 eller 17 år i valgåret. Et slikt opplegg vil skape mer politikertiltro og dermed også på sikt føre til økt ung nyrekruttering i Longyearbyen lokalstyre, skriver administrasjonssjefen i forslaget.


– God ambassadør
Ølproduksjon i Longyearbyen vil både gi nye arbeidsplasser og være en god ambassadør for Svalbard, mener Høyres gruppeleder, Geir Hekne.
Et enstemmig lokalstyre anbefaler at Helse- og sosialdepartementet vedtar den nye forskriften om alkoholodningen på Svalbard. Endringen innebærer at det dermed er lov å tilvirke alkoholholdig drikke på øygruppa.


Legger ekstra rør
Det blir lagt et avløpsrør i samme trasé som den nye vannledningen til bykaia. Ekstakostnaden er 350.000 kroner, men administrasjonssjefen mener det er fornuftig å gjøre det samtidig fordi man da slipper å grave to ganger.
Vedtaket er enstemmig.


Blir med i charterfond
Et enstemmig Longyearbyen lokalstyre vil bli med i Charterfond Nord-Norge. Forutsetningen er at ordningen er kostnadsfri og at alle de tre øvrige fylkeskommunene er med i fondet.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!