Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever millioner tilbake

«Pascha» fra Kristian Jebsens Rederi laster 81.000 Svea-tonn kull på Kapp Amsterdam. Store Norske mener at de har betalt alt for mye for frakten, og krever penger tilbake. FOTO: Birger Amundsen

Krever millioner tilbake

Store Norske krever at Kristian Jebsens Rederi betaler tilbake flere hundre millioner kroner. Selskapet mener at det er penger de har betalt for mye for frakt av kull fra Svea.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.12.2010 kl 11:00

– I tillegg til at vi har avsluttet kontrakten med rederiet, krever vi at Jebsens betaler tilbake det vi har betalt for mye, fastslår administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.

Kristian Jebsens Rederi har siden 1965 hatt avtale med Store Norske om å frakte kull fra Svalbard. Årsaken til oppsigelsen er en tvilsom fraktavtale og den pågående etterforskningen mot rederiet.

Økokrim skjerpet siktelsen mot rederiet fra grov økonomisk utroskap til grov korrupsjon da det ble kjent at avdøde Atle Jebsen, tidligere administrerende direktør i rederiet, hadde gitt daværende Store Norske-direktør Robert Hermansen et udokumentert privatlån på 3,9 millioner kroner.

Voldgift

Jebsens advokat, Øystein Meland i advokatfirmaet Wikborg Rein, avviser overfor Bergens Tidende at Store Norske har rett til å avvikle kontrakten med rederiet:

– Partene har en avtale som løper til 2022, og hvis ikke begge parter er enige om det er det kun voldgiftsretten som kan oppheve avtalen.

Voldgiftsrett er en vanlig måte for selskaper å løse konflikter om kontraktforhold på. Det er en form for privat rettergang hvor partene oppretter sin egen domstol.

– Vi var i en prosess hvor begge partene var enige om å sende saken til voldgift. Vi var i ferd med å skrive stevning da korrupsjonssaken dukket opp. Nå har vi avsluttet kontraktforholdet med Jebsens, dermed er det ikke lenger en sak for voldgiftsretten. Vi er ferdig med avtalen, fastslår Store Norske-direktøren.

– Hvor sterkt står Store Norske i saken mot Jebsens?

– Jeg føler at vi står sterkt. Som fornærmet i saken har vi fått et visst dokumentinnsyn, som gjør oss komfortabel, fastslår Bjørn Arnestad.

Les mer om saken i Svalbardposten nr. 49/2010.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!