Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever millioner tilbake

«Pascha» fra Kristian Jebsens Rederi laster 81.000 Svea-tonn kull på Kapp Amsterdam. Store Norske mener at de har betalt alt for mye for frakten, og krever penger tilbake. FOTO: Birger Amundsen

Krever millioner tilbake

Store Norske krever at Kristian Jebsens Rederi betaler tilbake flere hundre millioner kroner. Selskapet mener at det er penger de har betalt for mye for frakt av kull fra Svea.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.12.2010 kl 11:00

– I tillegg til at vi har avsluttet kontrakten med rederiet, krever vi at Jebsens betaler tilbake det vi har betalt for mye, fastslår administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.

Kristian Jebsens Rederi har siden 1965 hatt avtale med Store Norske om å frakte kull fra Svalbard. Årsaken til oppsigelsen er en tvilsom fraktavtale og den pågående etterforskningen mot rederiet.

Økokrim skjerpet siktelsen mot rederiet fra grov økonomisk utroskap til grov korrupsjon da det ble kjent at avdøde Atle Jebsen, tidligere administrerende direktør i rederiet, hadde gitt daværende Store Norske-direktør Robert Hermansen et udokumentert privatlån på 3,9 millioner kroner.

Voldgift

Jebsens advokat, Øystein Meland i advokatfirmaet Wikborg Rein, avviser overfor Bergens Tidende at Store Norske har rett til å avvikle kontrakten med rederiet:

– Partene har en avtale som løper til 2022, og hvis ikke begge parter er enige om det er det kun voldgiftsretten som kan oppheve avtalen.

Voldgiftsrett er en vanlig måte for selskaper å løse konflikter om kontraktforhold på. Det er en form for privat rettergang hvor partene oppretter sin egen domstol.

– Vi var i en prosess hvor begge partene var enige om å sende saken til voldgift. Vi var i ferd med å skrive stevning da korrupsjonssaken dukket opp. Nå har vi avsluttet kontraktforholdet med Jebsens, dermed er det ikke lenger en sak for voldgiftsretten. Vi er ferdig med avtalen, fastslår Store Norske-direktøren.

– Hvor sterkt står Store Norske i saken mot Jebsens?

– Jeg føler at vi står sterkt. Som fornærmet i saken har vi fått et visst dokumentinnsyn, som gjør oss komfortabel, fastslår Bjørn Arnestad.

Les mer om saken i Svalbardposten nr. 49/2010.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!