Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever hastetiltak etter kuttvedtak

Gruve 7 skal vokse, men HMS-sjef Oddmund Rønning og gruvesjef Ronny-André Olsen mener begge det er viktig at alle holder et ekstra øye med hverandre etter kuttvedaket i Store Norske. FOTO: Eirik Palm

Ønsker harde prioriteringer etter kullkrise:

Krever hastetiltak etter kuttvedtak

HMS-sjefen er redd for at skaderisikoen i Store Norske øker etter det andre kuttvedtaket på et drøyt halvår. Samtidig krever lokalstyrelederen hastetiltak etter at hjørnesteinsbedriften varsler oppsigelser av 150 ansatte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.09.2015 kl 14:24

– Vi må tenke på hverandre, sier Ronny-André Olsen.

Gruvesjefen er nettopp ferdig med spisepausen. Gruve 7 får etter alt å dømme fortsette og aktiviteten skal dobles. Likevel er det en spesiell fredag. Dagen i forveien vedtok styret i Store Norske å si opp 150 ansatte og ha driftshvile i Svea og den nye Lunckefjellgruva.

Fryktet

– Det er veldig viktig for alle sammen at det skjer raskt, slik at vi får ro, sier han og fortsetter:

– Folk er bekymret for om de må bryte opp. Det har vært gjort en kanonbra jobb av alle, så nå er det ikke mer å gjøre. Det er forferdelig trasig, sier Olsen som begynte som gruvesjef i februar 2013. Da hadde han fra før en periode fra 2000 til 2007, som startet i Svea Nord. Heller ikke han er sikker på framtida.

"Det har vært gjort en kanonbra jobb av alle, så nå er det ikke mer å gjøre"

Før jul vedtok styret å si opp 100 ansatte etter store underskudd og lave kullpriser. Når torsdagens vedtak er gjennomført sommeren 2016, har selskapet sagt opp 250 på halvannet år.

Torsdagens vedtak var fryktet, men ventet.

– Vi startet opp som vanlig, med morgenmøtet. Men folk venter jo på meldingene, forteller Svein Jonny Albrigtsen, som i neste måned har vært ansatt i Store Norske i 30 år.

– Det var som vi tenkte, sier han og håper det ikke er endelig slutt for Lunckefjellgruva og at det kommer bedre tider.

Ekstraordinært

I dag er det 23 fast ansatte i Gruve 7. Styret vil øke antallet til rundt 40 og samtidig doble produksjonen. Men tilbake står en hjørnesteinbedrift med bare 100 ansatte. Dette vil ramme lokalsamfunnet hardt.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) mener det haster med å komme i gang med ny aktivitet og mener deler av de 200 millionene som er lovet i Nasjonal transportplan til utvikling av havn i Longyearbyen, må komme raskt.

– Nå må 100 millioner kroner komme med statsbudsjettet. Det er det eneste kortet vi har i ermet på kort sikt, sier hun til Svalbardposten.

"Vi er kommet dit hvor ekstraordinære tiltak må til"

I samarbeid med Svalbard næringsforening har Longyearbyen lokalstyre utarbeidet en strategisk næringsplan for de neste årene. I tillegg er en havneplan vedtatt, mens reiselivet har laget en masterplan hvor målet er å skape økt turisme og flere jobber.

Men det er umulig å demme opp for jobbene som nå forsvinner i hjørnesteinbedriften. Det er heller ikke gjort over natta å sette å sette planene ut i livet.

– Det er ikke mulig å ta unna for så stor nedbemanning på kort sikt. Det er det vi lenge har forsøkt å argumentere for. Tiden begynner å bli fryktelig kort. Nå er vi ved veis ende, men også ved en ny vei. Vi er kommet dit hvor ekstraordinære tiltak må til, sier Kristoffersen.

Frykter flere skader

Store Norske har hatt en periode helt uten fraværsskader etter å ha økt HMS-innsatsen. HMS-sjef Oddmund Rønning forteller at HMS-arbeidet må løftes framover.

– I situasjonen vi havner i, hvor veldig mange jobber vil komme i spill, tror jeg vi må følge opp. Vi vet jo at mange går rundt og er usikker på framtida si, og har tankene et annet sted. Da tar det bort fokuset fra HMS, sier han.

I desember, etter forrige vedtak, hvor 100 stillinger skulle fjernes, opplevde Store Norske fem–seks mindre skader. Rønning tror i hvert fall flesteparten av dem kan relateres til oppsigelsene, hvor ansatte hadde tankene andre steder.

– Det blir en oppgave for alle ledere, mellomledere, verneombud og enkeltpersoner å gjøre hverandre oppmerksomme på dette, sier han.

"Vi vet jo at mange går rundt og er usikker på framtida si, og har tankene et annet sted"

I tillegg kommer arbeidet med oppfølging av ansatte som berøres, til å styrkes.

– Det er også viktig å løfte HMS-innsatsen for framtida, når vi skal overbevise om at vi er dyktige nok til at vi kan starte opp igjen og øke i Gruve 7.


LES OGSÅ: 150 mister jobben

Ti års drift

Ronny-André Olsen er spent på utviklingen. For øyeblikket jobber ansatte i Gruve 7 med en ny oppfaring i panel AT 26, samtidig som AT 23, et annet panel gjøres klar til produksjon. 8. september starter kutten inne i det nye panelet.

Blir det som styret ønsker, økes arbeidsstokken i Gruve 7 fra 23 til om lag 40.

Samtidig økes årsproduksjonen til rundt 155.000 tonn kull. Til sammenlikning har årsproduksjonen hittil vært på rundt 70.000 tonn.

Planen for de neste to årene er klar, men etter hvert må de også starte oppfaring i FT 2, en gammel forekomst midt inne i fjellet, internt kjent som "Fremtiden".

Dermed har Gruve 7 kull nok til ti års produksjon.

I ytterkanten, like innenfor gruveporten, er det i tillegg en stor forekomst, men dette kullet har høyt svovelinnhold. Dersom det bygges et oppredningsverk, er det imidlertid mulig å uvinne to millioner tonn herfra.


LES OGSÅ: Merker krisen i flytilbudet

– Vil unektelig merkes

Store Norske griper inn i det meste i samfunnet på Svalbard. Hver ansatte er ifølge en rapport beregnet å gi 0,56 ekstra årsverk. I tillegg kommer indirekte sysselsetting og bosetting. Flere arbeidsplasser i kan derfor ryke.

Christin Kristoffersen er urolig for folketallet framover.

– Det er jo nå vi får vite hvor mye pendlingen har å si og vi håper jo at de får til ei to-skiftordning i Gruve 7, for det vil bety at vi beholder flest mulig av de fastboende. Så vet vi at det er en del unger som kommer fra Store Norske-familier, så det vil unektelig merkes. Spørsmålet er hvor raskt dette rammer, sier lokalstyrelederen som vil sette ned ei omstillingsgruppe for å fange alle ideer, initiativer og aktører.

– Vi må veldig raskt gjøre harde prioriteringer på hva vi skal satse på framover, for nå er det utrolig viktig at vi treffer, sier hun.

Kristoffersen varsler videre at alle potensielle byggeprosjekter må vurderes for å skape aktivitet. Kuttene i Store Norske og konsekvensene for lokalsamfunnet blir også et hovedtema når lokalstyret møtes 15. september.ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:

150 mister jobben
– Dette er den verste krisa jeg kan huske.
– Vi har levert, men markedet er ikke med oss
Vedtok kriselån
Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Se bildet større

Mange ansatte er bekymret for om de må bryte opp, forteller gruvesjef Ronny-André Olsen. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Christin Kristoffersen krever 100 millioner gjennom det kommende statsbudsjettet. – Vi er kommet dit hvor ekstraordinære tiltak må til, sier hun. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Svein Johnny Albrigtsen håper på en rask prosess for å skape ro igjen. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

HMS-sjef Oddmund Rønning sier HMS-innsatsen og oppfølgingen av ansatte må økes etter det andre kuttvedtaket på et halvt år. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!