Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever giganterstatning

Arkitektene som vant konkurransen for nytt kulturhus krever 700.000 kroner i erstatning fra lokalstyret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Lokalstyret avsluttet et prosjekt som vi anser som ikke avsluttet. De jobber videre med prosjektet uten oss, sier sivilarkitekt Jon Flatebø, daglig leder i L2 Arkitekter AS (L2).
L2 vant arkitektkonkurransen da seks arkitektkontorer i 2005 ble invitert til å tegne nytt kulturhus i sentrum av Longyearbyen. I desember i fjor fikk arkitektfirmaet imidlertid brev fra lokalstyret om at samarbeidet var avsluttet.

Vil være med
Nå har arkitektfirmaet sendt krav om erstatning gjennom Kluge Advokatfirma. Advokaten mener at lokalstyret og L2 inngikk en bindende avtale om at arkitektfirmaet skulle lage et forprosjekt til nytt kulturhus. Derfor er lokalstyret, ifølge advokaten, forpliktet til å betale avbestillingserstatning.
– Vi har sett at lokalstyret fortsetter med kulturhusprosjektet, det er hovedgrunnen til kravet. Det vi helst vil er å prosjektere videre, sier Flatebø.
Han sier at kravet er todelt. Det ene går på at L2 mener de ikke har fått honorarer for alle arbeidene de har utført, det andre fordi L2 ikke er med på resten av kulturhusprosjektet, selv om de vant arkitektkonkurransen.
– I alle arkitektkonkurranser er det en risiko. Om man ikke vinner går man med tap. Men de konkurransene vi vinner vil vi fullføre, og der er det en binding fra oppdragsgiveren sin side, sier Flatebø.

For dyrt
Tidligere leder i Kultur- og fritidsforetaket og prosjektleder for arbeidet med nytt kulturhus, Alf Seltveit, mener lokalstyret har alt på det rene.
– Vi har selvfølgelig sjekket våre juridiske rettigheter i forhold til jobben L2 har gjort, sier han.
Seltveit forteller at den viktigste grunnen til at lokalstyret valgte å ikke gå videre med L2s prosjekt var at arkitektene ikke klarte å holde seg innenfor kostnadsramma på 55 millioner kroner. Ifølge Seltveit sa lederen for arkitektfirmaet sommeren 2006 at det kom til å holde hardt, men at det skulle gå. Da anbudet fra Skanska kom januar 2007, viste det seg at bygget kom til å koste 88 millioner kroner. Da gav lokalstyret arkitektfirmaet muntlig beskjed om at de ikke kom til å gå videre med prosjektet, og ikke ville bestille flere tjenester fra dem.
– Arkitektfirmaet hadde brutt en av de viktigste forutsetningene for prosjektet, sier Seltveit.
Likevel var det ikke før i fjor høst at prosjektgruppa visste at L2 sitt forslag måtte forkastes for godt, ettersom lokalstyret da gikk inn for de to alternativene forenklet kulturhus i sentrum eller Huset.
– Vi følte det ikke naturlig å melde fra med formelt brev til L2 før desember i fjor, siden de fremdeles lå inne som et alternativ. Men de hadde ikke jobbet noe for oss det siste året, sier Seltveit.

Fra prosjektbudsjettet
Einar Buø, som nå er leder for Kultur- og fritidsforetaket, sier at en konsulent skal se på kravet fra L2.
– Så oversender vi det til vår advokat dersom vi ser at det ikke er noen mangler fra vår side, sier han.
– Hvor skal dere ta pengene fra, dersom det viser seg at dere er pliktige å betale?
– Da må vi eventuelt ta det fra prosjektbudsjettet, sier Buø.
– Det vil gå utover kulturhuset som skal bygges?
– I verste fall, sier Buø.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!