Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever giganterstatning

 

Krever giganterstatning

Arkitektene som vant konkurransen for nytt kulturhus krever 700.000 kroner i erstatning fra lokalstyret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Lokalstyret avsluttet et prosjekt som vi anser som ikke avsluttet. De jobber videre med prosjektet uten oss, sier sivilarkitekt Jon Flatebø, daglig leder i L2 Arkitekter AS (L2).
L2 vant arkitektkonkurransen da seks arkitektkontorer i 2005 ble invitert til å tegne nytt kulturhus i sentrum av Longyearbyen. I desember i fjor fikk arkitektfirmaet imidlertid brev fra lokalstyret om at samarbeidet var avsluttet.

Vil være med
Nå har arkitektfirmaet sendt krav om erstatning gjennom Kluge Advokatfirma. Advokaten mener at lokalstyret og L2 inngikk en bindende avtale om at arkitektfirmaet skulle lage et forprosjekt til nytt kulturhus. Derfor er lokalstyret, ifølge advokaten, forpliktet til å betale avbestillingserstatning.
– Vi har sett at lokalstyret fortsetter med kulturhusprosjektet, det er hovedgrunnen til kravet. Det vi helst vil er å prosjektere videre, sier Flatebø.
Han sier at kravet er todelt. Det ene går på at L2 mener de ikke har fått honorarer for alle arbeidene de har utført, det andre fordi L2 ikke er med på resten av kulturhusprosjektet, selv om de vant arkitektkonkurransen.
– I alle arkitektkonkurranser er det en risiko. Om man ikke vinner går man med tap. Men de konkurransene vi vinner vil vi fullføre, og der er det en binding fra oppdragsgiveren sin side, sier Flatebø.

For dyrt
Tidligere leder i Kultur- og fritidsforetaket og prosjektleder for arbeidet med nytt kulturhus, Alf Seltveit, mener lokalstyret har alt på det rene.
– Vi har selvfølgelig sjekket våre juridiske rettigheter i forhold til jobben L2 har gjort, sier han.
Seltveit forteller at den viktigste grunnen til at lokalstyret valgte å ikke gå videre med L2s prosjekt var at arkitektene ikke klarte å holde seg innenfor kostnadsramma på 55 millioner kroner. Ifølge Seltveit sa lederen for arkitektfirmaet sommeren 2006 at det kom til å holde hardt, men at det skulle gå. Da anbudet fra Skanska kom januar 2007, viste det seg at bygget kom til å koste 88 millioner kroner. Da gav lokalstyret arkitektfirmaet muntlig beskjed om at de ikke kom til å gå videre med prosjektet, og ikke ville bestille flere tjenester fra dem.
– Arkitektfirmaet hadde brutt en av de viktigste forutsetningene for prosjektet, sier Seltveit.
Likevel var det ikke før i fjor høst at prosjektgruppa visste at L2 sitt forslag måtte forkastes for godt, ettersom lokalstyret da gikk inn for de to alternativene forenklet kulturhus i sentrum eller Huset.
– Vi følte det ikke naturlig å melde fra med formelt brev til L2 før desember i fjor, siden de fremdeles lå inne som et alternativ. Men de hadde ikke jobbet noe for oss det siste året, sier Seltveit.

Fra prosjektbudsjettet
Einar Buø, som nå er leder for Kultur- og fritidsforetaket, sier at en konsulent skal se på kravet fra L2.
– Så oversender vi det til vår advokat dersom vi ser at det ikke er noen mangler fra vår side, sier han.
– Hvor skal dere ta pengene fra, dersom det viser seg at dere er pliktige å betale?
– Da må vi eventuelt ta det fra prosjektbudsjettet, sier Buø.
– Det vil gå utover kulturhuset som skal bygges?
– I verste fall, sier Buø.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!