Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever forbud mot tungolje

En rekke amerikanske og norske organisasjoner krever tiltak. De ønsker ikke svart røyk og sot, samt ødelagt natur ved utslipp. FOTO: Ole Magnus Rapp

Krever forbud mot tungolje

En rekke amerikanske organisasjoner krever forbud mot at skip i Arktis benytter tungolje.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.05.2016 kl 20:04

Det vil bety at mange av dagens store turistskip ikke er velkommen nordover. En del av trafikken over og langs Polhavet går også på tungolje.

Tillatt i Isfjorden
På Svalbard er det forbud mot tungolje de fleste steder, men ikke i Isfjorden. I Ny-Ålesund ble det i fjor innført tungoljeforbud, og flere store turistskip må avlyse planlagte Ny-Ålesund besøk.

Mange av dagens skip kan skifte mellom ulike drivstofftyper, og fremtidens skip vil høyst sannsynlig ikke benytte tungolje.

Tungolje utgjør en stor miljøtrussel ved havari, og som drivstoff skaper det store utslipp av CO2 samt sot, som er med på å øke tempoet på is-smeltingen.

– Vi støtter et internasjonalt totalforbud mot tungolje i Arktis. Skadepotensialet er stort ved et eventuelt utslipp, oljen vil kunne tilgrise strender og være til stor skade for fugl og dyr, sier administrerende direktør Frigg Jørgensen i AECO, som organiserer ekspedisjonscruiseskip i Arktis.

Støtter forbudet
Venstres Ola Elvestuen som leder Stortingets miljø- og energikomité støtter forbudet.

– I dag er det ikke lov å benytte tungolje i Oslofjorden. Da skulle det bare mangle at et slikt forbud også bør gjelde i hele Arktis, sier han.

Elvestuen påpeker at tungolje er et drivstoff fra «gamle dager» som nå er på vei ut. Det er uansett bare et tidsspørsmål, men et forbud vil øke tempoet på utfasingen av dette drivstoffet.

– Utslipp av tungoljen er en av de absolutt største trusler mot dyrelivet i Arktis, skriver 15 ulike amerikanske organisasjoner i et opprop til Arktisk Råd. De viser til at miljøet og artsmangfoldet er sårbart. Blant selskapene er miljøorganisasjoner som WWF, ulike forsker- og transportorganisasjoner samt selskaper som vil ivareta hav- og luftkvalitet.

Ønsker fortgang
USA har for tiden presidentskapet i Arktisk Råd og de amerikanske interesseorganisasjonene ber USA få gjennom forbudet snarest.

Norske miljøorganisasjoner har lenge arbeidet for et tungolje-forbud. Under Arktisk Råds møte i Kiruna i 2013 ble det enighet om en felles redningstjeneste for Arktis, men kravet om forbud ble ikke behandlet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!