Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever forbud mot tungolje

En rekke amerikanske og norske organisasjoner krever tiltak. De ønsker ikke svart røyk og sot, samt ødelagt natur ved utslipp. FOTO: Ole Magnus Rapp

Krever forbud mot tungolje

En rekke amerikanske organisasjoner krever forbud mot at skip i Arktis benytter tungolje.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.05.2016 kl 20:04

Det vil bety at mange av dagens store turistskip ikke er velkommen nordover. En del av trafikken over og langs Polhavet går også på tungolje.

Tillatt i Isfjorden
På Svalbard er det forbud mot tungolje de fleste steder, men ikke i Isfjorden. I Ny-Ålesund ble det i fjor innført tungoljeforbud, og flere store turistskip må avlyse planlagte Ny-Ålesund besøk.

Mange av dagens skip kan skifte mellom ulike drivstofftyper, og fremtidens skip vil høyst sannsynlig ikke benytte tungolje.

Tungolje utgjør en stor miljøtrussel ved havari, og som drivstoff skaper det store utslipp av CO2 samt sot, som er med på å øke tempoet på is-smeltingen.

– Vi støtter et internasjonalt totalforbud mot tungolje i Arktis. Skadepotensialet er stort ved et eventuelt utslipp, oljen vil kunne tilgrise strender og være til stor skade for fugl og dyr, sier administrerende direktør Frigg Jørgensen i AECO, som organiserer ekspedisjonscruiseskip i Arktis.

Støtter forbudet
Venstres Ola Elvestuen som leder Stortingets miljø- og energikomité støtter forbudet.

– I dag er det ikke lov å benytte tungolje i Oslofjorden. Da skulle det bare mangle at et slikt forbud også bør gjelde i hele Arktis, sier han.

Elvestuen påpeker at tungolje er et drivstoff fra «gamle dager» som nå er på vei ut. Det er uansett bare et tidsspørsmål, men et forbud vil øke tempoet på utfasingen av dette drivstoffet.

– Utslipp av tungoljen er en av de absolutt største trusler mot dyrelivet i Arktis, skriver 15 ulike amerikanske organisasjoner i et opprop til Arktisk Råd. De viser til at miljøet og artsmangfoldet er sårbart. Blant selskapene er miljøorganisasjoner som WWF, ulike forsker- og transportorganisasjoner samt selskaper som vil ivareta hav- og luftkvalitet.

Ønsker fortgang
USA har for tiden presidentskapet i Arktisk Råd og de amerikanske interesseorganisasjonene ber USA få gjennom forbudet snarest.

Norske miljøorganisasjoner har lenge arbeidet for et tungolje-forbud. Under Arktisk Råds møte i Kiruna i 2013 ble det enighet om en felles redningstjeneste for Arktis, men kravet om forbud ble ikke behandlet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!