Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever bedre  planlegging

Geoffrey Sims er bekymret for mulighetene Svalbard nå går glipp av. FOTO: Emily Love

Krever bedre planlegging

Knut Jørgen Røed Ødegaard og andre eksperter tror det mangler forståelse for hva som kommer til å skje i mars 2015.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.07.2014 kl 16:32

– Det burde vært satt mye mer system rundt dette enn jeg tror er planlagt, og det burde dessuten åpnes for muligheter for midlertidig, enkel overnatting i idretthaller eller lignende, forteller Ødegaard. Han tror det mangler en del forståelse for hvor stor og viktig denne begivenheten er, og hvilke unike muligheter som åpner seg for å markedsføre Svalbard og Norge.

– Hvor mange tror du kan komme?

– I utgangspunktet er det ingen øvre grense for hvor mange som kan ønske å oppleve en slik begivenhet, sier Ødegaard.

Ødegaard sa til Svalbardposten i 2012 at Longyearbyen må forberede seg på et sirkus av dimensjoner, og at det må legges til rette for infrastruktur som strøm og storskjermer.

Flere bekymret

Den erfarne solformørkelses-jegeren Geoffrey Sims tror heller ikke Svalbard er forberedt på det som skjer. Den australske astrofysikeren er nå redd for at Longyearbyen ikke får nok ut av de mulighetene denne formørkelsen tilbyr.

– Vi har heldigvis fått oss et sted å bo, men da vi først startet letingen ble vi ikke veldig fornøyde. Hotellene svarer med «Vi er fullbooket, la oss være i fred» og gir ingen tips til andre steder det går an å bo, forteller Sims.

Mange velger Færøyene

Sims tror at en del av de som helst ville kommet seg til Svalbard nå velger å dra til Færøyene på grunn av priser og muligheter.

– På Færøyene begynte den offentlige planleggingen for to år siden. De har regulert utleie-priser for å forhindre utnytting. Dette er ti års markedsføring i løpet av en dag, noe Svalbard bør benytte seg av, sier Sims. Han er en av de seks som skal leie rom i Eivind Trondsen sin fritidsbolig, og forteller at sistnevnte var den eneste som var imøtekommende da de henvendte seg. Før de fant Trondsen fikk de tilbud om å leie en ettroms leilighet til over 60.000 kroner.

Oppfordrer til utleie

– Flere bør absolutt leie ut boligen sin. Dette må gjøres for å forhindre at folk sover i telt uten sikring eller med utilstrekkelige soveposer, sier Sims. Mars er den kaldeste måneden på Svalbard, med en gjennomsnittstemperatur på minus 14 grader. Når Sims får vite at de fleste ikke har mulighet til å leie ut sin bolig lovlig, blir han svært opprørt.

– Det må gå an å gjøre noe med det. Hvis ikke dette blir endret for en uke eller noen dager, kommer Svalbard til å gå glipp av store muligheter, sier han.

Stort for fastboende også

– Dette blir en utrolig opplevelse. Å få en se total solformørkelse rett over der man bor er noe som skjer kanskje annethvert eller hvert tredje hundreår, forteller den britiske fotografen Deidre Sorensen, som reiser til Svalbard i samme reisefølge som Sims, under prosjektet «Beyond the Skies, Beneath the Seas». Hun er opptatt av at både turister og fastboende må få oppleve dette på best mulig måte.

– Dette burde nesten være en offentlig fridag på Svalbard slik at alle får oppleve det, sier Sims.

– Dere kommer til å merke at det går fra dagslys til mørk skumring veldig fort, og så tilbake igjen. Hun legger spesielt stort trykk på at alle bør skaffe seg spesial-briller.

– Solbriller er ikke godt nok! ler hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!