Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever avklaring

Lokalstyreleder Kjell Mork ber Justisdepartementet ta tak i søknadene til blandingsektepar om permanent oppholdstillatelse i Norge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.12.2010 kl 10:00

I mai i fjor skrev Svalbardposten om ekteparet Gustav og Wanphen Halsvik som måtte flytte til Tromsø for at Wanphen og barna hennes skal få permanent oppholdstillatelse i Norge.

– Nå har vi bodd på fastlandet i ett år, og har søkt om permanent oppholdstillatelse, men vi har ikke fått noe svar, sier Gustav Halsvik.

De er ett av to par Svalbardposten kjenner til, hvor den utenlandske ektefellen søker om permanent oppholdstillatelse Norge. Ingen av dem har fått svar på søknadene sine.

Politikerne presser

Lokalstyret har involvert seg i saken. Lokalstyreleder Kjell Mork (Ap) og lokalstyremedlem Viva Mørk Kvello (Ap) har sendt brev til Thor Arne Aass som nå sitter i innvandringsavdelingen i Justisdepartementet. 

– Vi tar kontakt med departementet for å presse fram et svar. Det er lite tilfredsstillende å måtte vente, sier Mork.

Han forteller at saken også ble tatt opp med Justisdepartementet i oktober, og viser til stortingsmeldingen for Svalbard som kom i fjor. 

Der står det at Justisdepartementet skal se nærmere på enkelte spørsmål knyttet til utlendinger på Svalbard. Årsaken er økt aktivitet på øygruppen som gjør at det oppstår flere problemstillinger for utlendinger, blant annet for utenlandske studenter, utenlandske ektefeller og barn.

Ny forskrift

En ny utlendingsforskrift trådte i kraft i januar i år. Den åpner for at utlendinger som har bodd på Svalbard og har midlertidig oppholdstillatelse i Norge, kan få forkortet tiden de må bo på fastlandet fra tre til ett år.

– Dagens regelverk åpner for at en utlending som har hatt oppholdstillatelse i ett år på fastlandet, vil kunne få permanent oppholdstillatelse dersom «sterke rimelighetsgrunner» tilsier det. I arbeidet med forskriften kom vi frem til at det både vil være forenklende og rimelig å presisere at langvarig botid på Svalbard skal kunne tillegges vekt, sa daværende ekspedisjonssjef i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Thor Arne Aass, til Svalbardposten i november i fjor.

Ønsker avklaring

I brevet tar Mork og Kvello også opp barns rettigheter. De ønsker en avklaring på om barn som har et kortere opphold på Svalbard enn sin utenlandske forelder, men som har bodd ett år i fastlands-Norge, også får permanent oppholdstillatelse.

– Alt annet enn at barn får følge med foreldrene sine, ville være merkelig, men vi må ha en avklaring, sier Mork.

Ifølge Utenriksdirektoratet er det opp til 14 måneders behandlingstid på søknader om permanent oppholdstillatelse.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få noen kommentar fra Thor Arne Aass i innvandringsavdelingen i Justisdepartementet.

 

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!