Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever avklaring

Lokalstyreleder Kjell Mork ber Justisdepartementet ta tak i søknadene til blandingsektepar om permanent oppholdstillatelse i Norge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.12.2010 kl 10:00

I mai i fjor skrev Svalbardposten om ekteparet Gustav og Wanphen Halsvik som måtte flytte til Tromsø for at Wanphen og barna hennes skal få permanent oppholdstillatelse i Norge.

– Nå har vi bodd på fastlandet i ett år, og har søkt om permanent oppholdstillatelse, men vi har ikke fått noe svar, sier Gustav Halsvik.

De er ett av to par Svalbardposten kjenner til, hvor den utenlandske ektefellen søker om permanent oppholdstillatelse Norge. Ingen av dem har fått svar på søknadene sine.

Politikerne presser

Lokalstyret har involvert seg i saken. Lokalstyreleder Kjell Mork (Ap) og lokalstyremedlem Viva Mørk Kvello (Ap) har sendt brev til Thor Arne Aass som nå sitter i innvandringsavdelingen i Justisdepartementet. 

– Vi tar kontakt med departementet for å presse fram et svar. Det er lite tilfredsstillende å måtte vente, sier Mork.

Han forteller at saken også ble tatt opp med Justisdepartementet i oktober, og viser til stortingsmeldingen for Svalbard som kom i fjor. 

Der står det at Justisdepartementet skal se nærmere på enkelte spørsmål knyttet til utlendinger på Svalbard. Årsaken er økt aktivitet på øygruppen som gjør at det oppstår flere problemstillinger for utlendinger, blant annet for utenlandske studenter, utenlandske ektefeller og barn.

Ny forskrift


En ny utlendingsforskrift trådte i kraft i januar i år. Den åpner for at utlendinger som har bodd på Svalbard og har midlertidig oppholdstillatelse i Norge, kan få forkortet tiden de må bo på fastlandet fra tre til ett år.

– Dagens regelverk åpner for at en utlending som har hatt oppholdstillatelse i ett år på fastlandet, vil kunne få permanent oppholdstillatelse dersom «sterke rimelighetsgrunner» tilsier det. I arbeidet med forskriften kom vi frem til at det både vil være forenklende og rimelig å presisere at langvarig botid på Svalbard skal kunne tillegges vekt, sa daværende ekspedisjonssjef i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Thor Arne Aass, til Svalbardposten i november i fjor.

Ønsker avklaring

I brevet tar Mork og Kvello også opp barns rettigheter. De ønsker en avklaring på om barn som har et kortere opphold på Svalbard enn sin utenlandske forelder, men som har bodd ett år i fastlands-Norge, også får permanent oppholdstillatelse.

– Alt annet enn at barn får følge med foreldrene sine, ville være merkelig, men vi må ha en avklaring, sier Mork.

Ifølge Utenriksdirektoratet er det opp til 14 måneders behandlingstid på søknader om permanent oppholdstillatelse.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få noen kommentar fra Thor Arne Aass i innvandringsavdelingen i Justisdepartementet.

 

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!