Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krever at nye sjefer har mer gruvekompetanse

Arild Olsen (t.v.) sier at gruvearbeiderne i Store Norske tidvis har savnet tung bergverkserfaring i Store Norske. Nå krever de at Store Norske gjør noe med det når to toppjobber skal fylles. Til høyre står Ted Magne Hansen i verkstedet i Gruve 7. FOTO: Eirik Palm

Krever at nye sjefer har mer gruvekompetanse

To toppstillinger i Store Norske må fylles denne høsten. De ansatte krever større gruvekompetanse i ledelsen.

Tekst:

Publisert:

›› Christian Nicolai Bjørke

– Vi har tidvis savnet tung bergverkserfaring i ledelsen i Store Norske. Derfor er vi ved et kritisk punkt når det nå er to toppstillinger som skal fylles, sier Arild Olsen, som er hovedtillitsvalgt i Store Norske og leder i Longyearbyen Arbeiderforening.

I begynnelsen av juli informerte administrerende direktør Per Andersson i Store Norske styret om at han forlater jobben. Samtidig har selskapet i lengre tid jaktet på en ny gruvesjef, ettersom fungerende gruvesjef Martin Östling fra konsulentselskapet C2U etter planen avslutter sin virksomhet i løpet av høsten.

Olsen peker på at de to stillingene må ses i sammenheng, slik at de to nyansatte utfyller hverandre.

– Kjennskap til gruvedrift eller bergverksvirksomhet er en soleklar fordel for en ny direktør. Samtidig er det naturlig at en gruvesjef har mer bergteknisk kompetanse enn direktøren, sier Olsen, som understreker at han ikke har diskutert saken med klubbstyret, siden meldingen om Anderssons avgang kom da ferieavviklingen i selskapet begynte.

– Er det noen aktuelle interne kandidater?

– Ikke til direktørstillingen, slik jeg ser det. Men en gruvesjef er det mulig å finne internt, dersom de aktuelle er interesserte. Det er flere som har den nødvendige kunnskapen, men det er en ekstremt tøff stilling, kanskje den viktigste stillinga, vil jeg si, forteller Olsen.

Taktskifte
I et intervju med Svalbardposten sist uke innrømte Andersson at tidspunktet for oppsigelsen var uheldig. Det er lederen i Arbeiderforeninga enig i.

– Jeg tenker det er uheldig å bytte direktør midt i en tøff tid, for man kan få et uventet taktskifte. Man vet hva man har å jobbe med, men ikke hva man får. Samtidig er det ingen som er uerstattelig, sier Olsen.

Han er ikke bekymret for den daglige drifta i tiden framover.

– Der kan vi finne en god erstatter, ja, til og med en som er bedre. Men Andersson har vært primus motor for en rekke framtidige prosjekter og forretningsområder. Jeg er bekymret for at ingen plukker opp den ballen når han forsvinner.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen etterlyste en ny direktør som så viktigheten av å samarbeide med forskermiljøet på Svalbard om nye prosjekter. Det er Olsen enig i, men vel så viktig mener han det er å virkelig beherske Løvebakken og folke­opinionen.

– Han må ha politisk teft og forstå spillet. Store Norske er uten tvil en politisk bedrift, sier Olsen.

– Du sier «han». Hva tenker du om muligheten for en kvinnelig direktør?

– Ja, absolutt – hvis det er den beste søkeren. Men når vi ber om både bergverkserfaring, politisk teft og HMS-fokus, er jeg redd lista over kvinner som har en slik kompetanse er kortere enn når det gjelder menn, sier Olsen.

Når Per Andersson går av ved nyttår, har han sittet tre år i toppstillingen. I løpet av disse årene har han blant annet vært med på å nedbemanne med 70 personer i fjor.

Bustete på håret
– Hva slags ettermæle får Andersson blant gruvefolket?

– Enhver direktør i Store Norske er omstridt, og særlig en direktør som har ledet en så stor omstilling som Andersson har gjort. Det er vel riktig å si at alle har blitt litt mer bustete på håret i hans tid, sier Olsen.

– Forventer du at en ny direktør har en lengre horisont enn tre år?

– Enhver leder har sin egen stil, og det er begrenset hvor mange omstillingsprosesser de ansatte takler hvert tredje år. Man kan være enig eller uenig i alle endringene som er gjort, men det beste er en viss form for stabilitet framover, sier Olsen.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!