Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kreftfremkallende stoff i Barentsburg

Stoffer i røyken fra steintipp-brannen i Barentsburg inneholder kreftframkallende steinkulltjære. Norske myndigheter skal gjøre ytterligere undersøkelser av røyken. Her under slukningsarbeidet i mars i fjor. Tippen brenner fortsatt. FOTO: Birger Amundsen

Kreftfremkallende stoff i Barentsburg

Analyser av røyk fra tippbrannene i Barentsburg viser innhold av kreftfremkallende steinkulltjære. Ingenting tyder på at brannene vil bli slukket med det første.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i november i fjor at senioringeniør Torfinn Kjærnet i Bergvesenet med Bergmesteren for Svalbard satte ut to prøvetakere ved de brennende og ulmende steintippene ved Barentsburg.
Stoffer fra den gulbrune røyken ble samlet i løpet av tre uker og er nå ferdiganalysert hos UNIS.
– Analysen viser høye verdier av steinkulltjære, kreosot. For å få tallfestet dette mer nøyaktig vil vi foreta ytterligere målinger, sier Kjærnet.
I vitenskapelig og byråkratisk sammenheng blir steinkulltjære oftest omtalt som PAH, polyaromatiske hydrokarboner.

Innhyllet i sur røyk
Det er gått ett år siden det ble oppdaget brann i en av de store steintippene fra en utdrevet gruve 3-4 kilometer sør for Barentsburg. Siden da har det vært gjennomført en rekke forsøk på å få kontroll over brannen, uten å lykkes.
Sur røyk fra tippen, senere også fra andre tipper i ferd med å ta fyr, har enkelte dager forpestet luften for befolkningen i Barentsburg. Ikke minst fordi det ofte er luftdrag ut Grønfjorden, som gjør at bebyggelsen blir liggende innhyllet i røyken.
Sysselmannen har gitt Trust Arktikugol pålegg om å slukke brannene og forhindre at nye branner bryter ut.

Les mer om dette i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!