Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kreftene i snøen

 

Kreftene i snøen

Dermed øker også faren for ulykker.

Tekst:

Publisert:

Forrige lørdag fikk en trist vending. Longyearbyen er sterkt preget etter at en 21 år gammel mann på skutertur omkom da han ble tatt av et flakskred i Fardalen tidlig lørdag formiddag. Da Sysselmannen ble varslet like etter klokka halv tolv, tok det ikke lange tiden før letemannskapene fra Sysselmannen og skredgruppa i Røde Kors var på plass. Kreftene i et skred er enorme, og prognosene er dessverre små om man begraves. Det vet letemannskapene. Tidlig under aksjonen ble det gjort observasjoner som tydet på at noen var tatt av skredet, og en time etter varslingen ble mannen funnet. Tilbake står familie, venner og kolleger i sorg. Det er et lite samfunn, og tap merkes godt.

Elementene på Svalbard er utfordrende og kontrastene store, og utgjør en potensiell risiko. Sogneprest Leif Magne Helgesen har lang efaring med fatale hendelser, og sier Longyearbyen er et sårbart samfunn. Samtidig viser han til en uvurderlig kvalitet ved stedet: Longyearbyen på sitt beste er et samfunn som trår til når tragedien rammer. «Det er en veldig styrke i lokalsamfunnet», sier han. Mandag var Svalbard kirke fylt av folk som ønsket å ta et verdig farvel. Helgesen minnet i sin preken om hvor skjørt livet faktisk er. I skrivende stund vet vi ikke med sikkerhet hva som skjedde. Svaret får vi når Sysselmannen er ferdig med etterforskningen.

Det er imidlertid en kjensgjerning at det blir stadig flere ut på utfart, og erfaringene fra tur og terreng varierer. Det er også slik at skredfaren er størst i månedene naturen brukes mest. Dermed øker også faren for ulykker. Den fjellfarende har selv et ansvar for best mulig å sette seg inn i forholdene, men samtidig stiller den økte trafikken krav til samfunnet om blant annet tilgjengelig informasjon.

Flere gode brosjyrer og bøker om sikkerhet i felt generelt på Svalbard er produsert, men søk på nettet gir begrenset informasjon om lokale forhold. Værmeldingen gir selvsagt et bilde, men utover det er det beste dynamiske tilbudet kanskje feltloggen på nettsidene til Sysselmannen, hvor lokale obsevasjoner blir meldt inn. Men oppdateringen er sporadisk, og den første oppdateringen her siden mai 2014 var 22. januar i år med oppfordringer til turfolk om å legge inn informasjon fra felt. Siden sier heller ikke noe om forholdene forøvrig, men dette er i det minste en start, og bør profileres bedre.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!