Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kreftene i snøen

 

Kreftene i snøen

Dermed øker også faren for ulykker.

Tekst:

Publisert:

Forrige lørdag fikk en trist vending. Longyearbyen er sterkt preget etter at en 21 år gammel mann på skutertur omkom da han ble tatt av et flakskred i Fardalen tidlig lørdag formiddag. Da Sysselmannen ble varslet like etter klokka halv tolv, tok det ikke lange tiden før letemannskapene fra Sysselmannen og skredgruppa i Røde Kors var på plass. Kreftene i et skred er enorme, og prognosene er dessverre små om man begraves. Det vet letemannskapene. Tidlig under aksjonen ble det gjort observasjoner som tydet på at noen var tatt av skredet, og en time etter varslingen ble mannen funnet. Tilbake står familie, venner og kolleger i sorg. Det er et lite samfunn, og tap merkes godt.

Elementene på Svalbard er utfordrende og kontrastene store, og utgjør en potensiell risiko. Sogneprest Leif Magne Helgesen har lang efaring med fatale hendelser, og sier Longyearbyen er et sårbart samfunn. Samtidig viser han til en uvurderlig kvalitet ved stedet: Longyearbyen på sitt beste er et samfunn som trår til når tragedien rammer. «Det er en veldig styrke i lokalsamfunnet», sier han. Mandag var Svalbard kirke fylt av folk som ønsket å ta et verdig farvel. Helgesen minnet i sin preken om hvor skjørt livet faktisk er. I skrivende stund vet vi ikke med sikkerhet hva som skjedde. Svaret får vi når Sysselmannen er ferdig med etterforskningen.

Det er imidlertid en kjensgjerning at det blir stadig flere ut på utfart, og erfaringene fra tur og terreng varierer. Det er også slik at skredfaren er størst i månedene naturen brukes mest. Dermed øker også faren for ulykker. Den fjellfarende har selv et ansvar for best mulig å sette seg inn i forholdene, men samtidig stiller den økte trafikken krav til samfunnet om blant annet tilgjengelig informasjon.

Flere gode brosjyrer og bøker om sikkerhet i felt generelt på Svalbard er produsert, men søk på nettet gir begrenset informasjon om lokale forhold. Værmeldingen gir selvsagt et bilde, men utover det er det beste dynamiske tilbudet kanskje feltloggen på nettsidene til Sysselmannen, hvor lokale obsevasjoner blir meldt inn. Men oppdateringen er sporadisk, og den første oppdateringen her siden mai 2014 var 22. januar i år med oppfordringer til turfolk om å legge inn informasjon fra felt. Siden sier heller ikke noe om forholdene forøvrig, men dette er i det minste en start, og bør profileres bedre.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!