Krangler om Øst-Svalbard

Først avslo Sysselmannen å delta i et folkemøte om Øst-Svalbard, for deretter å innkalle til sitt eget åpne møte. Det reagerer akademiet for polarforskning sterkt på.

Thor S. Larsen var i mange år isbjørnforsker i Norsk Polarinstitutt, og har svært lang erfaring i vitenskapelig arbeid på Svalbard.
Publisert
Sysselmannen og Direktoratet for naturforvaltning stenger områder som Tusenøyanene, sør for Edgeøya, for alle besøkende.

– Jeg ser det som et direkte kupp av vårt møte, som skulle vært arrangert kommende torsdag i Forskningsparken, sier generalsekretær Thor S. Larsen i Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning.

Akademiet sendte brev til Sysselmannen og Norsk Polar­institutt 24. august, med invitasjon til å delta i møtet om forvaltningsplanen for Øst-Svalbard. I brevet skriver Thor S. Larsen: «Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning har lenge vært bekymret over at forarbeidet til ny forvaltningsplan for Øst-Svalbard er faglig svakt.»

Tidligere har akademiet også gitt uttrykk for sin bekymring overfor miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Liker ikke framgangsmåten

I brevet inviterer akademiet Sysselmannen, Norsk Polarinstitutt og Unis til å bidra under møtet med en kort orientering om forarbeidet til forvaltningsplanen. Dette skulle etter planen etterfølges av en paneldebatt med muligheter for salen til å kommentere og stille spørsmål om forvaltningsplanen.

Sysselmannens miljøvernsjef Guri Tveito svarer på invitasjonen 3. september, og beklager at Sysselmannen ikke har anledning til å delta på møtet. Hun gjør det samtidig klart at Sysselmannen vil «følge opp det gode initiativet fra Vitenskaps­akademiet» og arrangere et eget åpent møte.

Generalsekretær Thor S. Larsen liker dårlig framgangsmåten, ikke minst fordi Sysselmannen hasteinnkaller til sitt møte. Konsekvensen er at ingen i ledelsen av Vitenskapsakademiet rekker å kaste seg rundt for å delta på møtet.

Kort frist

I et brev 6. september skriver akademiets president, Ola M. Johannessen, at de «ble meget bekymret» da de fikk vite at møtet var berammet til 11. september, og at dette gir knappe fem dager til forberedelser for de som skal delta. Brevet er i tillegg til presidenten underskrevet av visepresident Willy Østreng og styremedlemmene Gudmund Hernes og Gunnar Sand:

«Vi finner det uakseptabelt at Sysselmannen i sitt svar til oss angir å ha et svært tett program med mange besøk, bl.a. fra ministere og stortingskomiteer og derfor ikke har en alternativ dato for et åpent møte.»

Vil ikke delta

Sysselmann Odd Olsen Ingerø fastslår at Sysselmannen ikke vil delta på et møte med diskusjon om de vitenskapelige argumentene bak forvaltningsplanen. Årsaken er at planen er ute på høring, og at enhver som har innsigelser kan gjøre det i en høringsuttalelse.

Han gjør det samtidig klart at Polarinstituttet er Sysselmannens forvaltningsrådgiver.

– Jeg forholder meg til de faglige innspill vi har fått fra Norsk Polarinstitutt, ikke fra enkeltmennesker. Noen vitenskapelig diskusjon deltar vi ikke i, sier Ingerø.

Vil heller ikke delta

Norsk Polarinstitutts direktør Jan-Gunnar Winther, som for øvrig er medlem av Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning, takker også nei til å delta på møtet.

Winther begrunner det med at forvaltningsplanen er på høring og at det ikke vil være korrekt av instituttet «å gå inn i en offentlig debatt før saken er ferdigbehandlet på instituttet og høringsuttalelse avgitt til forvaltningsmyndighetene».

Dette reagerer Thor S. Larsen på, i og med at Polarinstituttets internasjonale direktør og tidligere forskningsdirektør Kim Holmén stilte på Sysselmannens åpne møte tirsdag.

– Norsk Polarinstitutt kan altså ikke delta på et høringsmøte i Akademiets regi, men det er greit at de deltar på Sysselmannens møte. Forstå det den som kan, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS