Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krangel truer Ny-Ålesund

Skulle det oppstå lekkasje på de to store tankene med diesel til kraftstasjonen vil svært sårbare områder i Ny-Ålesund være truet. Det må Esso Norge gjøre noe med innen 30. oktober. FOTO: Linda Bakken

Krangel truer Ny-Ålesund

Som løsning på en konflikt med Kings Bay truet Esso Norge i sommer med å tømme dieseltankene i Ny-Ålesund. Det ville i så fall stanset all aktivitet på stedet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.08.2010 kl 11:00

Tonen mellom Esso Norge og Kings Bay, som eier Ny-Ålesund, er blitt skjerpet gjennom hele sommeren. I juli truet styreleder Terje Valebjørg i Esso Norge i en epost ikke bare med å tømme dieseltankene, men også med å fjerne hele tankanlegget.

«Det faktum at Esso vil tømme tankene i Ny-Ålesund innen 30. oktober 2010 setter Kings Bay i en vanskelig situasjon. Som kjent forsyner anlegget forskningslandsbyen i Ny-Ålesund med diesel som er livsnerven for stedlig energi i form av varme og strøm», skriver styreleder Knut Ore i et svar til styrelederen i Esso Norge.

Videre gjøre Ore det klart at det igjen vil føre til at all forskning opphører, at infrastrukturen ødelegges og at Ny-Ålesund må evakueres.

Sikre tankanlegget

Bakgrunnen for konflikten er et pålegg fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) til Esso Norge om å sikre tankanlegget i Ny-Ålesund mot utslipp.

Pålegget er stilet til Esso Norge, som eier av tankanlegget, og ble gitt allerede i fjor høst.

Drolshammer gjør det klart at pålegget er gitt til eieren av anlegget, og at det derfor er Esso Norge som må etterkomme det. At oljeselskapet ikke har anket pålegget, tar han også som et tegn på at det vil bli utført innen tidsfristen 30. oktober.

Pålegget vil koste Esso Norge 1,5 millioner kroner. Løsningen for oljeselskapet er å kvitte seg med problemet ved å tilby Kings Bay å overta hele anlegget.

– Esso Norge er bøllete

– Vi er villige til å overta tankanlegget mot en godtgjørelse fra Esso Norge på 3,5 millioner kroner. Esso tilbød oss først et vederlag på 350.000 kroner. Det har de nå økt til 500.000 kroner, sier Knut Ore.

Ore mener at Esso Norge er kyniske og oppfører seg bøllete. Han er ikke villig til å ta imot anlegget fordi det vil påføre Kings Bay store utgifter. I tillegg til pålegget om å sikre tankene i tilfelle lekkasje, er de to hovedtankene i dårlig stand. Ifølge Ore har korrosjon enkelte steder redusert godstykkelsen med hele 44 prosent.

Departementet bekymret

Statssekretær Rikke Lind (Ap) i NHD understreker at det er styret og ledelsen i Kings Bay sitt ansvar å foreta forretnings­messige beslutninger, inkludert de som knytter seg til tankanlegget i Ny-Ålesund.

– Alvoret i saken gjør imidlertid at NHD er holdt orientert om utviklingen i saken. Det er alvorlig at Esso varslet at de vil måtte tømme og fjerne tankene innen 30. oktober dersom partene ikke kommer til enighet. Hvis dieseltilgangen opphører, vil det kunne få store konsekvenser for all forskning i Ny-Ålesund, sier Rikke Lind.

Kings Bay og Esso Norge er for få dager siden kommet til en slags enighet i saken. Selv om ingen avtale er underskrevet.

Les mer om saken i Svalbardposten 33/2010

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!