Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kraftig økning av klimagasser

Cruiseskipet «Ocean Majesty» har årlige turer til Svalbard. Her ligger skipet til kai i Longyearbyen sommeren 2008. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kraftig økning av klimagasser

Utslippene fra cruisetrafikken og kullkraftverkene på Svalbard har økt kraftig siden 2000. Det viser en fersk rapport fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif). 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.02.2010 kl 09:48

Klif (tidligere SFT) har i samarbeid med Unis og Norsk institutt for luftforskning (Nilu) utarbeidet rapporten, som beregner utslipp av klimagasser fra 2000 til 2007. I løpet av disse sju årene har utslippene av sot økt med 56 prosent, utslippene av NOx med over 50 prosent og utslippene av CO2 med 30 prosent.   

– De største utslippene av klimagasser kommer fra kullbasert energiproduksjon og skipstransport, spesielt cruisetrafikken. Utslippene av metan stammer nesten utelukkende fra kullproduksjonen på Svalbard, sier Ellen Hambro, direktør for Klif.

Utslippene på Svalbard stod for rundt en prosent av Norges samlede utslipp i 2007. 

Ny teknologi

Rapporten omtaler også mulige tiltak for å redusere utslippene, som forbedret og ny teknologi ved kraftverkene i Longyearbyen og Barentsburg. Ifølge rapporten kan også energiøkonomisering og pålegg om renere drivstoff for marine fartøy være med å dempe utslippsveksten.

Beregninger i rapporten viser at utslippsveksten vil bli enda kraftigere fram mot år 2025, dersom det ikke gjøres tiltak eller begrensninger i aktivitetsnivået på Svalbard.

Påvirker Arktis

– Forurensning så langt mot nord kan ha betydelige klima- og miljøeffekter, spesielt utslippene av sot. Dette påvirker klimaet både fordi det varmer opp atmosfæren og fordi det fører til økt avsmelting når det avsettes på snø og is, sier en av forfatterne av rapporten, seniorrådgiver Vigdis Vestreng i Klif.

Sot har relativt kort levetid i atmosfæren. Det meste av de globale sotutslippene avsettes lenge før de når arktiske strøk. Lokale utslipp i Arktis vil derimot direkte kunne påvirke klima i dette området, ifølge rapporten. 

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!