Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kraftig folkevekst på Svalbard

Mange: Flere og flere ønsker å bo i vår lille urbane bygdeby. FOTO: Anders Fjellestad

Kraftig folkevekst på Svalbard

Hittil i år har folketallet på Svalbard økt med 4,5 prosent. Veksten er sju ganger høyere enn for fastlandet.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det bodde 2.642 mennesker på Svalbard 1. juli i år. Det er en vekst på hele 114 personer, eller 4,5 prosent siden nyttår. For fastlandet var veksten 0,6 prosent i samme periode. Det betyr at folketallet øker sju ganger mer på Svalbard enn i resten av Norge.

Likevel er det færre svalbardfolk nå enn for 20 år siden. Da lå antall innbyggere rundt 3.500, hvorav 2.400 bodde i Barentsburg og Pyramiden. Siden har det russiske samfunnet på Svalbard krympet kraftig, og teller i dag drøye 400 personer.

Longyearbyen har opplevd motsatt utvikling. De siste 20 årene har byens innbyggertall doblet seg.

I 1992 utgjorde de russiske bosetningene 65 prosent av Svalbards innbyggere, mens Longyearbyen utgjorde 35 prosent. I år er forholdet mellom bosetningene henholdsvis 17 prosent og 83 prosent.

Ifølge statistikken er det 407 utlendinger i Longyearbyen som ikke er registrert bosatt på fastlandet. Av disse utlendingene, er thailenderne flest med 106 personer. Deretter følger svenskene (89), russerne (36), tyskerne (18) og danskene (17). I tillegg til disse kommer utlendinger som er registert bosatt på fastlandet, opplyser Statistisk sentralbyrå.

Faktaboks

Svalbardfolket

I Longyearbyen og Ny-Ålesund bor det 2.195 personer, i Barentsburg 439, og 8 personer på den polske forskningsstasjonen i Hornsund.

Av de 2.195 personene i Longyearbyen og Ny-Ålesund er 407 personer fra utlandet, 771 er fra Nord-Norge, mens 1.017 er fra Sør-Norge. Folk fra Troms og Nordland er sterkest representert.

I Longyearbyen er det 9 personer som har bodd her siden 1960-tallet. 36 har bodd her siden 1970-tallet. 823 har kommet etter 1. januar 2010.

Kilde: ssb.no

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!