Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kraftig folkevekst på Svalbard

Mange: Flere og flere ønsker å bo i vår lille urbane bygdeby. FOTO: Anders Fjellestad

Kraftig folkevekst på Svalbard

Hittil i år har folketallet på Svalbard økt med 4,5 prosent. Veksten er sju ganger høyere enn for fastlandet.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det bodde 2.642 mennesker på Svalbard 1. juli i år. Det er en vekst på hele 114 personer, eller 4,5 prosent siden nyttår. For fastlandet var veksten 0,6 prosent i samme periode. Det betyr at folketallet øker sju ganger mer på Svalbard enn i resten av Norge.

Likevel er det færre svalbardfolk nå enn for 20 år siden. Da lå antall innbyggere rundt 3.500, hvorav 2.400 bodde i Barentsburg og Pyramiden. Siden har det russiske samfunnet på Svalbard krympet kraftig, og teller i dag drøye 400 personer.

Longyearbyen har opplevd motsatt utvikling. De siste 20 årene har byens innbyggertall doblet seg.

I 1992 utgjorde de russiske bosetningene 65 prosent av Svalbards innbyggere, mens Longyearbyen utgjorde 35 prosent. I år er forholdet mellom bosetningene henholdsvis 17 prosent og 83 prosent.

Ifølge statistikken er det 407 utlendinger i Longyearbyen som ikke er registrert bosatt på fastlandet. Av disse utlendingene, er thailenderne flest med 106 personer. Deretter følger svenskene (89), russerne (36), tyskerne (18) og danskene (17). I tillegg til disse kommer utlendinger som er registert bosatt på fastlandet, opplyser Statistisk sentralbyrå.

Faktaboks

Svalbardfolket

I Longyearbyen og Ny-Ålesund bor det 2.195 personer, i Barentsburg 439, og 8 personer på den polske forskningsstasjonen i Hornsund.

Av de 2.195 personene i Longyearbyen og Ny-Ålesund er 407 personer fra utlandet, 771 er fra Nord-Norge, mens 1.017 er fra Sør-Norge. Folk fra Troms og Nordland er sterkest representert.

I Longyearbyen er det 9 personer som har bodd her siden 1960-tallet. 36 har bodd her siden 1970-tallet. 823 har kommet etter 1. januar 2010.

Kilde: ssb.no

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!