Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kraftig folkevekst på Svalbard

Mange: Flere og flere ønsker å bo i vår lille urbane bygdeby. FOTO: Anders Fjellestad

Kraftig folkevekst på Svalbard

Hittil i år har folketallet på Svalbard økt med 4,5 prosent. Veksten er sju ganger høyere enn for fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det bodde 2.642 mennesker på Svalbard 1. juli i år. Det er en vekst på hele 114 personer, eller 4,5 prosent siden nyttår. For fastlandet var veksten 0,6 prosent i samme periode. Det betyr at folketallet øker sju ganger mer på Svalbard enn i resten av Norge.

Likevel er det færre svalbardfolk nå enn for 20 år siden. Da lå antall innbyggere rundt 3.500, hvorav 2.400 bodde i Barentsburg og Pyramiden. Siden har det russiske samfunnet på Svalbard krympet kraftig, og teller i dag drøye 400 personer.

Longyearbyen har opplevd motsatt utvikling. De siste 20 årene har byens innbyggertall doblet seg.

I 1992 utgjorde de russiske bosetningene 65 prosent av Svalbards innbyggere, mens Longyearbyen utgjorde 35 prosent. I år er forholdet mellom bosetningene henholdsvis 17 prosent og 83 prosent.

Ifølge statistikken er det 407 utlendinger i Longyearbyen som ikke er registrert bosatt på fastlandet. Av disse utlendingene, er thailenderne flest med 106 personer. Deretter følger svenskene (89), russerne (36), tyskerne (18) og danskene (17). I tillegg til disse kommer utlendinger som er registert bosatt på fastlandet, opplyser Statistisk sentralbyrå.

Faktaboks

Svalbardfolket

I Longyearbyen og Ny-Ålesund bor det 2.195 personer, i Barentsburg 439, og 8 personer på den polske forskningsstasjonen i Hornsund.

Av de 2.195 personene i Longyearbyen og Ny-Ålesund er 407 personer fra utlandet, 771 er fra Nord-Norge, mens 1.017 er fra Sør-Norge. Folk fra Troms og Nordland er sterkest representert.

I Longyearbyen er det 9 personer som har bodd her siden 1960-tallet. 36 har bodd her siden 1970-tallet. 823 har kommet etter 1. januar 2010.

Kilde: ssb.no

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!