Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kostbar ventetid i Svea

UBEHAGELIG DYRT: Markedsdirektør Nils Tokheim på utskipningsanlegget på Kapp Amsterdam i Svea. FOTO: Birger Amundsen

Kostbar ventetid i Svea

Tre båter ligger i Svea og venter på kull fra gruva. Det alene koster Store Norske 15 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er et nederlag å ikke produsere kull nok slik at båtene må ligge slik og vente. Vi har to døgns lastetid, alt utover det koster oss penger, og det er så ubehagelig dyrt at jeg har fortrengt det, sier markedsdirektør Nils Tokheim.
Flere båter er alt omdirigert, for å unngå enda større tap. Likevel understreker Tokheim at det på ingen måte er krise, at prisen på kull er voldsomt høy for tiden og at Store Norske til tross for tapene tjener penger på kullsalget.

Ingen dramatikk
Den reduserte produksjon av kull gjør det også vanskelig å «komponere» last av riktig kvalitet for de finspiste kundene på kontinentet. Til tross for det mener Tokheim at kvaliteten er under kontroll, selv om det er marginalt, og at Store Norske heller velger kostbar ventetid enn å sende fra seg dårlig vare.
– Det hele er selvsagt svært irriterende og gjør at lastesesongen blir ytterligere utvidet, men det ligger ingen dramatikk i dette, sier Tokheim.

Transport i isen
Store Norske har engasjert Marintek i Trondheim til å utarbeide en konsekvensanalyse for transport av kull i Van Mijenfjorden fram til februar neste år.
– Analysen er ventet en av dagene men vi kjenner konklusjonen, som sier at transporten er uten risiko når det gjelder den maritime delen, sier Tokheim.
Konsekvensene for dyrelivet ved å holde en råk åpen innover Van Mijenfjorden fram til slutten av februar, vil bli vurdert av Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt.
– Jeg regner med at Norsk Polarinstitutt som vanlig gir relevante motargumenter mot seiling vinterstid. Så vil sjøfartsmyndighetene avgjøre hvor trygt det er å seile i råk i mørket, sier Robert Hermansen.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!