Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kostbar ventetid i Svea

UBEHAGELIG DYRT: Markedsdirektør Nils Tokheim på utskipningsanlegget på Kapp Amsterdam i Svea. FOTO: Birger Amundsen

Kostbar ventetid i Svea

Tre båter ligger i Svea og venter på kull fra gruva. Det alene koster Store Norske 15 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er et nederlag å ikke produsere kull nok slik at båtene må ligge slik og vente. Vi har to døgns lastetid, alt utover det koster oss penger, og det er så ubehagelig dyrt at jeg har fortrengt det, sier markedsdirektør Nils Tokheim.
Flere båter er alt omdirigert, for å unngå enda større tap. Likevel understreker Tokheim at det på ingen måte er krise, at prisen på kull er voldsomt høy for tiden og at Store Norske til tross for tapene tjener penger på kullsalget.

Ingen dramatikk
Den reduserte produksjon av kull gjør det også vanskelig å «komponere» last av riktig kvalitet for de finspiste kundene på kontinentet. Til tross for det mener Tokheim at kvaliteten er under kontroll, selv om det er marginalt, og at Store Norske heller velger kostbar ventetid enn å sende fra seg dårlig vare.
– Det hele er selvsagt svært irriterende og gjør at lastesesongen blir ytterligere utvidet, men det ligger ingen dramatikk i dette, sier Tokheim.

Transport i isen
Store Norske har engasjert Marintek i Trondheim til å utarbeide en konsekvensanalyse for transport av kull i Van Mijenfjorden fram til februar neste år.
– Analysen er ventet en av dagene men vi kjenner konklusjonen, som sier at transporten er uten risiko når det gjelder den maritime delen, sier Tokheim.
Konsekvensene for dyrelivet ved å holde en råk åpen innover Van Mijenfjorden fram til slutten av februar, vil bli vurdert av Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt.
– Jeg regner med at Norsk Polarinstitutt som vanlig gir relevante motargumenter mot seiling vinterstid. Så vil sjøfartsmyndighetene avgjøre hvor trygt det er å seile i råk i mørket, sier Robert Hermansen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!