Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kortreist og begeistret

Calle Schønning gjør klar utstyret før den fire dager lange padleturen kan starte. Fjordcruisebåtene har mange bringe- og henteopodrag. FOTO: Eirik Palm

Kortreist og begeistret

Lettere tilgang til Svalbard gjør det travelt for fjordcruisebåtene i Isfjorden. Nå kan sesongen bli utvidet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2014 kl 10:48

Klokka har passert ni om morgenen. Det er bortimot full båt denne lørdagen i det den forlater kaia i Longyerarbyen med kurs for Billefjorden.

– Turistene skal komme tilbake, fastslår Calle Schønning, guide hos Svalbard Wildlife Expedition, mens han vurderer rute og vanskelighetsgrad. Med seg har han et turfølge på elleve, og de neste fire dagene skal de padle rundt og sove ute i telt. For å komme ut til sidefjorden har han booket plass på «Polargirl», som har en fortid som lokalbåt i Finnmark, den gangen under FFR-flagg og som «Tanahorn».

Stabil
På dekket og inne i salongene er det fullt av turister fra ulike land. Målet er å oppleve Svalbard utenfor Longyearbyen, se bosetninger, brefronter, storslått natur og kanskje få et glimt av hval og andre sjøpattedyr.

Aktiviteten har vært varierende, men etter at det ble flere flygninger mellom fastlandet og Svalbard har også antallet reisende økt.

Reiselivssekretær Mona Helene Barlien møter daglig turister ved skranken hos Visit Svalbard, og opplever pågangen som god og stabil.

– Det er veldig mange som er interesserte i disse turene. Man får sett ganske mye.

– Hva spør turistene om?

– De vil ha mer informasjon om turene og vil vite hvilke ekskursjoner som gir størst sjanse for å se dyreliv, og da isbjørn spesielt. Da svarer vi at jo flere dager de er på tur, jo større er sjansen for å oppleve det. I tillegg spør de som midnattssol, mørketid og nordlyset, sier hun.

Oppdagere

Det er mellom 50 og 60 personer som skal på tur. I tillegg kommer følget til Calle Schønning, som gjør seg klar til å legge ut på egen hånd i det fartøyet bakker opp i Skansbukta.

– Dette er for folk som skal oppdage Svalbard. Man må vite at man klarer å padle i noen dager, sier han om turen, forteller Schønning, som guide på femte året på Svalbard.
– Men det er første gangen jeg gjør denne turen og jeg gleder meg, sier han mens kajakkene settes på sjøen. Deretter klatrer turdeltakerne om bord i en lettbåt og trekker med seg rekken av kajakker inn mot land.

«Noen tusen»

Svalbard Wildlife Expeditions hatt en gradvis forbedring av driftsresultatet de siste årene. 2013-tallene er ikke klare ennå, men 2012 endte med om lag 570.000 kroner før skatt.

Det går også bedre med Tromsø-baserte Polar Charter, som eier «Polargirl», men daglig leder Trond Wassbakk vil av konkurransehensyn ikke ut med konkrete passasjertall.

– Men det blir jo noen tusen passasjerer i løpet av sesongen. Vi er der rundt 100 dager, sier han.

– Vi opplever jo at det har økt, spesielt etter fjoråret da Norwegian begynte å fly. Kurven har nok vært litt opp og ned, men i år er det en økning. Det var det også i fjor, så sånn sett går det rette veien, sier Wassbakk.

Det gjør også Stig Henningsen Transport & Guiding, som opererer de andre to fjordcruiseskipene, «Billefjord» og «Langøysund», som har base i Longyearbyen. I løpet av en sesong frakter selskapet mellom 7.000 og 8.000 passasjerer, forteller eier Stig Henningsen.

– Vi har en liten forpliktelse for hele lokalsamfunnet ved at vi går fra 1. mai og ut oktober. De siste månedene er jo ikke lukrative, men det har med tilgjengeligheten og at folk kan ha et tilbud, sier han.

I tillegg til turister som skal se og oppleve har også disse båtene mange oppdrag med utsetting og innhenting av ekspedisjoner.

– 2014 har stort sett vært likt fjoråret, men litt nedgang har vi hatt, sier han og viser til saken med Sjøfartsdirektoratet som førte til en del liggedøgn.

Russland på Svalbard

– Isbjørnene lurer rundt hushjørnene. Dere må følge med meg, slik at jeg kan beskytte dere. Dette er den første og eneste advarselen, fastslår Kirill Shepelev før han tar følget med på omvisning i Pyramiden, den sovjetiske-, senere russiske gruvebosetningen som ble avvklet og forlatt i 1998. Han forteller små anekdoter, mens han viser turistene heliport, fjøs, hotell, kulturhus, boliger, verdens nordligste basseng og et fremdeles velstelt sentrum kledt med gress i jord hentet i Ukraina.

Turene til de russiske bosetningene, fjordsafarier og Isfjord Radio er mulighetene mulighetene turistene har til å komme seg lengst bort fra Longyearbyen på dagstur.

Rundturen i Pyramiden ender på hotell Tulipan, hvor følget får mulighet til å bruke penger på nips, kafévarer og en smak vodka av merket «Pyramiden» (som er den samme som selges i Barentsburg). Det russisk-statlige gruveselskapet Trust Arktikugol har økt satsingen på reiseliv, og får nå daglige besøk i Barentsburg og Pyramiden av fjordcruisebåtene gjennom sesongen.

– Det jeg opplever er at turister er interessert i begge de russiske bosetningene, men når de spør om hva som er forskjellen på de to stedene, synes mange det er interessant at russerne ønsker å beholde det gamle sovjetutrykket i Pyramiden, mens de satser på et mer moderne uttrykk i Barentsburg, sier Mona Helene Barlien.

Et annet høydepunkt er brefronten på Nordenskiöldbreen.

Nå jobber reiselivsnæringen med å få flere turister til Svalbard også i mørketiden. Det kan bety flere muligheter også for fjordcruisebåtene.

– Man trenger jo lys for å se isbreer, men vi skal se hvordan markedet er, og vurdere det til neste år, sier Stig Henningsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Besøket ved brekanten er et høydepunkt for turistene. Her ved Nordenskiöldbreen. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Kajakkene er på vannet og gruppen på elleve kan legge ut på tokt. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Kirill Shepelev bruker mye humor for å gi reisefølget en god opplevelse fra Pyramiden. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!