Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Korrupsjonssiktelsen utfordrer samarbeidet

LNS Spitsbergen tar seg av all håndtering av kull fra Svea Nord-gruva. Store Norske vil nå reforhandle kontrakten med LNS Spitsbergen. FOTO: Birger Amundsen

Korrupsjonssiktelsen utfordrer samarbeidet

Korrupsjonssiktelsen mot adm. dir. og styreleder i Leonhard Nilsen & Sønner skaper utfordringer i samarbeidet med Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.10.2010 kl 10:00

Administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad, sier at han tar korrupsjonssiktelsen mot adm. dir. Malvin Nilsen og styreleder Frode Nilsen i Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) til etterretning.

– Men det er klart at det er en alvorlig omdreining, men uansett må vi samarbeide i det daglige. Samtidig er det klart at det som har skjedd er ugreit og en utfordring i samarbeidet, det må jeg være ærlig på. Hvordan dette vil påvirke samarbeidet videre gjenstår å se, sier Arnestad.

Kontrakter

Store Norske har vært i forhandlinger med LNS om å reforhandle kontraktene. LNS var ett av tre selskaper det ble stilt spørsmål ved i Pareto-rapporten, som fikk snøballen til å rulle da den ble kjent for offentligheten i sommer.

Datterselskapet til LNS, LNS Spitsbergen, er helt avhengig av kontrakt med Store Norske for å holde hjulene i gang på Svalbard. Arnestad vil ikke spekulere i hvordan forholdet mellom de to selskapene vil utvikle seg, men sier at Store Norske ikke vil gå videre på dagens kontrakter med LNS Spitsbergen.

– Det er ikke noe lett snø­måking. Ingenting har endret seg etter at siktelsen om korrupsjon ble kjent tirsdag, men det er klart at det gjør bildet noe mer alvorlig, sier Store Norske-direktøren.

Støtteerklæringer

Den pågående Store Norske-saken tok en ny og alvorlig omdreining etter at adm. dir. og styreleder i LNS nå er siktet for grov korrupsjon. De to toppsjefene i entreprenørselskapet valgte å gå av i en ekstraordinær generalforsamling tirsdag.

Dag Rindal Brox er konstituert som administrerende direktør i LNS. Han har vært prosjektleder i LNS Spitsbergen de to siste årene.

Brox sier at arbeidet går som vanlig på Svalbard, og at selskapet har mottatt mange støtteerklæringer etter den dramatiske avgangen.

Han vil ikke gå inn på kontraktmessige forhold til Store Norske fordi han er ny i posisjonen som direktør.

– Våre folk sier at de skal stå på. Vi er kjent for å gjøre en god jobb, og det skal vi gjøre også framover, sier han.

Økokrim

Statsadvokat Bård Thorsen i Økokrim forteller at siktelsen mot Robert Hermansen ikke er endret på grunnlag av siktelsen mot LNS-toppene.

– Er den endret på grunnlag av noe annet?

– Det vil jeg ikke si noe om. Det som er offentlig kjent, er at han er siktet for grov økonomisk utroskap, det er der vi står, svarer Thorsen.

– Hva skjer videre?

– Nå skal saken etterforskes på vanlig måte, sier Thorsen.

Han husker ikke datoen for når LNS-toppene ble siktet, men sier det er kort tid siden.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!