Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Korkpengene i fare

Selv om man husker flybilletten nå man skal handle på Nordpolet, kan det bli tungvint å få med seg kvoten med de nye reglene. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Korkpengene i fare

Korkpengepotten kan bli mindre når de nye sikkerhetsrutinene innføres på flyplassen i november.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Som en konsekvens av de nye EU-reglene for sikkerhet på flyplasser og i fly, vil det ikke lenger bli lov å ha med seg taxfree-varer i håndbagasjen. Reglene trer mest sannsynlig i kraft i løpet av november.
– Strengere regler gjør det vanskelig for folk å få med seg taxfree-kvoten når de reiser fra Svalbard, sier lufthavnsjef Ole Rambech.

Kun 1 desiliter
De nye reglene innebærer at man ikke får ha med seg noen form for væske eller krem i større beholdere enn 1 desiliter i håndbagasjen. De må pakkes i gjennomsiktige plastposer og må kunne åpnes og lukkes. Totalt kan man ikke ha flere enn fem slike beholdere, på til sammen en halv liter, dersom det skal få være med i håndbagasjen. Tanken er at sikkerhetsvaktene skal kunne ta stikkprøver ved å lukte og ta på innholdet. For å slippe bryet, bør det meste være sjekket inn på forhånd, sier Rambech.
– Alt må sjekkes inn. Men det kan bli et problem at også vinflaskene må pakkes i bagasjen. Ola Nordmann er glad i taxfree-kvoten sin, men vi kan ikke oppfordre folk til å putte slike varer i kofferten, sier Rambech.

Erstatningskrav
Problemet er naturlig nok at flasker kan knuse, og at man kan risikere erstatningskrav dersom for eksempel rødvin renner utover ikke bare egen bagasje, men også andres.
Rambech tror det strenge regelverket kan føre til at færre handler sin kvote, noe som igjen vil gå utover korkpengepotten.
Lokalstyreleder Kjell Mork deler hans bekymring.
– Vi ønsker selvfølgelig å ha korkpengeinntektene. Hvis det blir en realitet at de nye reglene går utover korkpengene, må vi se på om det er noe vi kan gjøre, sier Mork.

Plast og papp
Det finnes imidlertid noen mulige løsninger. En av dem er å basere taxfree-salget på plastflasker og kartongvin, som har mindre risiko for å bli knust i bagasjen. Svalbardbutikken vil ifølge Rambech også undersøke muligheten for å kunne selge små isoporkasser som akkurat rommer en flaske. Dette er imidlertid foreløpig ikke avklart.
Et annet tiltak som har vært vurdert er å bestille varene på Nordpolet og utlevere dem etter sikkerhetskontrollen på flyplassen.
– Vi har dessverre ikke plass til det slik situasjonen er i dag, sier Rambech.
Det jobbes imidlertid med å få et taxfreeutsalg på flyplassen når den nye terminalen står ferdig neste høst.
– Kiosken i det nye bygget vil ligge innenfor sikkerhetsområdet. Dermed kan vi hente polvarer fra Svalbardbutikken, kjøre de gjennom røntgen og selge dem på flyplassen, innenfor restriksjonsområdet, sier Rambech.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!