Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kontrollforslaget er klart

Flypassasjerer som kommer fra Svalbard skal i fremtiden kontrolleres når de kommer til Tromsø eller Gardermoen. FOTO: Birger Amundsen

Kontrollforslaget er klart

Forskriftsforslaget om kontroll med reisende mellom Svalbard og fastlandet er sendt ut på høring. Alle skal kontrolleres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.07.2010 kl 08:56

Onsdag sendte Justis- og politidepartementet forskriftsforslaget ut på høring. Det foreslår identitetskontroll av folk som flyr fra fastlandet til Svalbard, og dem som kommer til fastlandet etter å ha vært på øygruppen.

Bakgrunnen for kontrollen er at Norge har forpliktet seg til Schengenavtalen som krever kontroll av personer som drar ut og inn av området. Svalbard er utenfor Schengen, siden Svalbardtraktaten slår fast at borgere i land som har skrevet under traktaten skal ha lik rett til adgang og opphold på øygruppen.

Les høringsutkastet her!

ID-kort

Kontrollen skal omfatte både nordmenn, personer som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen og borgere fra andre land.

Nordmenn og personer som kommer fra EØS-land eller EFTA-land må vise pass eller nasjonalt identitetskort.

Justisdepartementet åpner for bruk av nasjonalt identitetskort fordi de ikke ønsker passplikt for nordmenn som reiser til og fra Svalbard. Øygruppa er en del av Norge, og nordmenn måtte da vist pass på reise i eget land. «Dette vil kunne skape et feilaktig inntrykk av øygruppens status, samtidig som det trolig vil oppfattes som upraktisk for nordmenn bosatt på Svalbard», står det i høringsutkastet.

Siden nordmenn ikke vil få nasjonale ID-kort før høsten neste år, foreslår Justisdepartementet å godkjenne bankkort, førerkort og Forsvarsdepartementets identitetskort i overgangsperioden.

Pass for barn

Barn under 13 år har normalt ikke identitetskortene departementet åpner for i overgangs­perioden. De må derfor vise pass, dersom de flyr alene. Når barn reiser i følge med voksne, holder det at de «i stedet identifiseres av medreisende passasjer». Barn vil også få ID-kort neste år. ?

Utvidet kontroll?

Personer som kommer fra land utenfor EØS- og EFTA-samarbeidet, skal sjekkes grundigere enn andre. Kontrollørene skal se om det finnes tegn på at dokumentene deres er forfalsket, om personene har nødvendig innreisetillatelse og om de er registrert i Schengen informasjonssystem (SIS).

Personer fra disse landene kan nektes innreise, dersom de ikke har papirene i orden.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!