Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kontrollforslaget er klart

Flypassasjerer som kommer fra Svalbard skal i fremtiden kontrolleres når de kommer til Tromsø eller Gardermoen. FOTO: Birger Amundsen

Kontrollforslaget er klart

Forskriftsforslaget om kontroll med reisende mellom Svalbard og fastlandet er sendt ut på høring. Alle skal kontrolleres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.07.2010 kl 08:56

Onsdag sendte Justis- og politidepartementet forskriftsforslaget ut på høring. Det foreslår identitetskontroll av folk som flyr fra fastlandet til Svalbard, og dem som kommer til fastlandet etter å ha vært på øygruppen.

Bakgrunnen for kontrollen er at Norge har forpliktet seg til Schengenavtalen som krever kontroll av personer som drar ut og inn av området. Svalbard er utenfor Schengen, siden Svalbardtraktaten slår fast at borgere i land som har skrevet under traktaten skal ha lik rett til adgang og opphold på øygruppen.

Les høringsutkastet her!

ID-kort

Kontrollen skal omfatte både nordmenn, personer som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen og borgere fra andre land.

Nordmenn og personer som kommer fra EØS-land eller EFTA-land må vise pass eller nasjonalt identitetskort.

Justisdepartementet åpner for bruk av nasjonalt identitetskort fordi de ikke ønsker passplikt for nordmenn som reiser til og fra Svalbard. Øygruppa er en del av Norge, og nordmenn måtte da vist pass på reise i eget land. «Dette vil kunne skape et feilaktig inntrykk av øygruppens status, samtidig som det trolig vil oppfattes som upraktisk for nordmenn bosatt på Svalbard», står det i høringsutkastet.

Siden nordmenn ikke vil få nasjonale ID-kort før høsten neste år, foreslår Justisdepartementet å godkjenne bankkort, førerkort og Forsvarsdepartementets identitetskort i overgangsperioden.

Pass for barn

Barn under 13 år har normalt ikke identitetskortene departementet åpner for i overgangs­perioden. De må derfor vise pass, dersom de flyr alene. Når barn reiser i følge med voksne, holder det at de «i stedet identifiseres av medreisende passasjer». Barn vil også få ID-kort neste år. ?

Utvidet kontroll?

Personer som kommer fra land utenfor EØS- og EFTA-samarbeidet, skal sjekkes grundigere enn andre. Kontrollørene skal se om det finnes tegn på at dokumentene deres er forfalsket, om personene har nødvendig innreisetillatelse og om de er registrert i Schengen informasjonssystem (SIS).

Personer fra disse landene kan nektes innreise, dersom de ikke har papirene i orden.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!