Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kontrollen skjerpes ikke

Politiet skal ikke kontrollere folk som kommer til flyplassen i Longyearbyen. FOTO: Eirik Berger

Kontrollen skjerpes ikke

Det vil ikke bli kontroll av folk som kommer til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2009 kl 13:20

– Det er mange praktiske årsaker til det. Foreløpig har ikke presset vært så stort at det er nødvendig. Men det kan tvinge seg frem dersom trykket blir stort eller det skulle oppstå en ny trusselsituasjon. Det vurderes fortløpende, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø.

I en ny utlendingsforskrift som skal gjøres gjeldende i januar, er kontroll av reisende til og fra Svalbard et av punktene.

Ikke ferdig

Reglene om kontroll står foreløpig bare som en overskrift i den nye forskriften, og er ikke ferdige ennå. 

– Vi arbeider med å foreta praktiske tilpasninger i reglene om identitetskontroll ved reiser til og fra Svalbard. Endringer av dagens regler vil fullt ut respektere retten som borgere av traktatland har til å reise til øygruppen, så lenge de respekterer norsk lov, sier ekspedisjonssjef i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Thor Arne Aass.

Han legger til at departementet vil komme med forskriftsreglene så snart som mulig.

Utenfor Schengen

I lang tid har Sysselmannen og Justisdepartementet diskutert spørsmålet om kontroll av personer som reiser til og fra Svalbard. Fastlands-Norge er egentlig forpliktet til å kontrollere folk som kommer fra Svalbard, ettersom øygruppa ikke er en del av Schengen, men det blir ikke praktisert.

Ass vil ikke si om den nye forskriften kommer til å pålegge politiet i Tromsø og Oslo kontroll av reisende som kommer fra Svalbard.

– Det pågår som sagt et arbeid med å foreta praktiske tilpasninger i reglene om identitetskontroll på fastlandet med reisende til og fra Svalbard, sier han.

Les mer om hva den nye forskriften sier om Svalbard i dagens utgave av Svalbardposten.

Last ned vedlegg

Utlendingsforskriften_01.01.2010.pdf

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!