Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kontroll fra februar

I dag kan folk som reiser fra Svalbard til Tromsø gå rett forbi passkontrollen. 1. februar må de stille seg i kø. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kontroll fra februar

Fra 1. februar må alle som skal til og fra Svalbard legitimere seg med pass eller ID-kort.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2010 kl 11:50

Justisdepartementet vedtok i går, onsdag, det nye regelverket for kontroll av reisende mellom fastlandet og Svalbard.

Endringene innebærer at det fra 1. februar neste år skal foretas kontroll av både nordmenn og utlendinger som reiser til og fra Svalbard.

Etter Schengenregelverket skal alle som passerer Schengens yttergrense kontrolleres. Siden Svalbard ikke er en del av Schengenområdet, innføres det nå kontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet.

Pass eller ID-kort

Reisende må legitimere seg med pass eller nasjonalt ID-kort. Justisdepartementet ønsker ikke at nordmenn skal ha passplikt når de reiser i sitt eget land. Siden nasjonalt ID-kort per i dag ikke er tilgjengelig i Norge, er det derfor vedtatt en overgangsordning. Nordmenn kan legitimere seg med førerkort utstedt etter 1998, bankkort eller Forsvarsdepartementets Identitetskort. Overgangsordningen vil gjelde frem til nasjonalt ID-kort innføres i Norge.

Legitimasjonen må være utstedt i Norge og må minst inneholde navn, bilde og fødselsdato.

Barn slipper

Personer under 18 år vil i mange tilfeller ikke kunne få utstedt identitetskort. Norske barn vil derfor kunne identifiseres av en voksen som følger barnet til flyet eller som reiser sammen med barnet. Når nasjonalt ID-kort er innført, vil også barn måtte legitimere seg med pass eller nasjonalt ID-kort.

Se Justisdepartementets pressemelding og forskriften her! 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!