Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Konkurs stanser utsmykking

Hele dette enorme glasspartiet i Forskningsparken skulle fjernes og erstattes med spesialglass fra Tyskland. Nå har glassprodusenten gått konkurs og kunstprosjektet er skrinlagt. FOTO: Birger Amundsen

Konkurs stanser utsmykking

Avansert glasskunst skulle pryde Forsknings-parken i Longyear-byen. Etter en konkurs i Tyskland er prosjektet nå skrinlagt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Kunstverket skulle vært på plass alt da Svalbard Forskningspark ble offisielt åpnet av kongen og dronningen 26. april i år. Ideen til den dansk-islandske kunstneren Olafur Eliasson, som fikk utsmykkingsoppdraget, krevde en helt spesiell type glass. Samtlige vindu i trappeoppgangen mot nordøst skulle skiftes ut med kunstglass.
– Det måtte utvikles en ny type glass for at kunstneren skulle få akkurat den effekten han var ute etter. Men så viste det seg at det hele ikke lot seg gjennomføre. Når underleverandøren som skulle utvikle glasset nå er gått konkurs, er prosjektet stanset, sier prosjektansvarlig Mette Kvandal i Utsmykkingsfondet for offentlige bygg. Hun er fortvilet over det som har skjedd, og at utsmykkingen av Forskningsparken blir forsinket.

Fortsatt tillit
– Nå må vi begynne helt på nytt. Det som har skjedd er ikke kunstnerens skyld, derfor har vi ikke mistet tilliten til han, sier prosjektleder i Statsbygg Guri K. Lande.
Olafur Eliasson, som bor og arbeider i Berlin, skal nå utforme et nytt forslag og legge det fram for utsmykkingskomiteen neste måned.
– Så langt jeg forstår vil det være basert på samme idé og ha noe med lysforholdene og naturen å gjøre. Noe mer konkret vet jeg ikke, sier Lande.
– Vi er kjempeheldig som har fått tak i en slik anerkjent kunster. Ikke minst fordi han kan velge og vrake på øverste hylle internasjonalt. Vi er glad for at han vil komme med et nytt forslag, sier Mette Kvandal.

Ingen penger tapt
Prosjektet har en kostnadsramme på 2,8 millioner kroner og Kvandal i Utsmykkingsfondet understreker at ingen penger er gått tapt i konkursen. Hun sier at det ikke ligger store penger i prosjektet for kunstneren, men at han interesserer seg for området og har en forkjærlighet for tematikken rundt natur, lys og mørke.
Assisterende UNIS-direktør Helen Flå, som sitter i utsmykkingsutvalget, sier at dette ikke er noen katastrofe.
– Han er en anerkjent kunster og kommer sikkert med noe fornuftig, sier hun. Og legger til at det ikke betyr noe særlig at utsmykkingen fortsatt ikke er på plass.
– Vi savner ikke noe vi aldri har hatt.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!