Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Konkurranse om kullkontrakt

Neste år begynner kullbilene å kjøre kull over Marthabreen fra Lunckefjell-gruva. FOTO: Birger Amundsen

Konkurranse om kullkontrakt

Store Norske avgjør i løpet av høsten hvilket selskap som får kontrakten om å transportere kullet fra den nye gruva i Lunckefjellet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.09.2012 kl 12:00

Store Norske har invitert en rekke selskaper til å konkurrere om å transportere kullet fra Lunckefjell-gruva over Marthabreen. Etter planen starter oppfaringsarbeidet om ett år.

Fram til gruva er tømt i 2018, skal åtte millioner tonn kull transporteres den tre kilometer lange veien tvers over Marthabreen.

Fredag for to uker siden var aktuelle selskaper invitert til å befare det aktuelle området.

– Vi tok dem med til Svea for å synliggjøre avstanden og hvilke logistiske utfordringer som ligger i å transportere kullet fra Lunckefjell-gruva, sier Marit Waleniussen, leder for transport i Store Norske.


Hurtig prosess

Svalbardposten kjenner til at LNS Spitsbergen, Veidekke og AF Gruppen er blant selskapene Store Norske har invitert til å delta. Hvilke andre selskaper som er aktuelle, vil Waleniussen ikke gå inn på.

– Prosessen går veldig fort akkurat nå. Fristen for å levere et tilbud går ut i morgen, lørdag. Vi tar så et møte med aktørene, og gjør deretter en innstilling, sier transportlederen.

Kontrakten går ut på transport av kull og tilliggende tjenester, som for eksempel drift og vedlikehold av veien over breen.

Vurderer seg selv
Selskapene må også ta hensyn til de spesielle forholdene på Marthabreen, med en lukket vei fra en fjellside til en annen uten muligheter for kjøretøyene til å forflytte seg til Svea. Blant annet må all service og reparasjoner av kullbilene foretas på breen.

– Vurderer Store Norske selv å ta seg av kulltransporten?

– Som tiltakshaver vil vi alltid måtte vurdere den totale lønnsomheten av å leie inn kompetanse eller å utføre et oppdrag i egenregi, så også i dette tilfellet, svarer Marit Waleniussen.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!