Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Konkurranse om kullkontrakt

Neste år begynner kullbilene å kjøre kull over Marthabreen fra Lunckefjell-gruva. FOTO: Birger Amundsen

Konkurranse om kullkontrakt

Store Norske avgjør i løpet av høsten hvilket selskap som får kontrakten om å transportere kullet fra den nye gruva i Lunckefjellet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.09.2012 kl 12:00

Store Norske har invitert en rekke selskaper til å konkurrere om å transportere kullet fra Lunckefjell-gruva over Marthabreen. Etter planen starter oppfaringsarbeidet om ett år.

Fram til gruva er tømt i 2018, skal åtte millioner tonn kull transporteres den tre kilometer lange veien tvers over Marthabreen.

Fredag for to uker siden var aktuelle selskaper invitert til å befare det aktuelle området.

– Vi tok dem med til Svea for å synliggjøre avstanden og hvilke logistiske utfordringer som ligger i å transportere kullet fra Lunckefjell-gruva, sier Marit Waleniussen, leder for transport i Store Norske.


Hurtig prosess

Svalbardposten kjenner til at LNS Spitsbergen, Veidekke og AF Gruppen er blant selskapene Store Norske har invitert til å delta. Hvilke andre selskaper som er aktuelle, vil Waleniussen ikke gå inn på.

– Prosessen går veldig fort akkurat nå. Fristen for å levere et tilbud går ut i morgen, lørdag. Vi tar så et møte med aktørene, og gjør deretter en innstilling, sier transportlederen.

Kontrakten går ut på transport av kull og tilliggende tjenester, som for eksempel drift og vedlikehold av veien over breen.

Vurderer seg selv
Selskapene må også ta hensyn til de spesielle forholdene på Marthabreen, med en lukket vei fra en fjellside til en annen uten muligheter for kjøretøyene til å forflytte seg til Svea. Blant annet må all service og reparasjoner av kullbilene foretas på breen.

– Vurderer Store Norske selv å ta seg av kulltransporten?

– Som tiltakshaver vil vi alltid måtte vurdere den totale lønnsomheten av å leie inn kompetanse eller å utføre et oppdrag i egenregi, så også i dette tilfellet, svarer Marit Waleniussen.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!