Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kongsfjorden stengt for trålfiske

Justisminister Knut Storberget (t.v.) overvar slipp av meteorologisk værballong i Ny-Ålesund søndag. Direktør Oddvar Midtkandal i Kings Bay og stasjonsjef på den tyske forskningsstasjonen Rainer Vockenroth (t.h.). FOTO: Birger Amundsen

Kongsfjorden stengt for trålfiske

Fredag vedtok regjeringen en forskrift om forbud mot trålfiske i Kongsfjorden, etter forslag fra Justisdepartementet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Ved å stenge fjorden for trålfiske, og også for tråling etter skjell, tang og tare, vil det være med å stimulere til god forskningsaktivitet i Kongsfjorden, sier justisminister Knut Storberget. Storberget, som kom til Longyearbyen fredag, reiste videre til Ny-Ålesund søndag.

Kan skade forskningen
Bakgrunnen for forbudet, ifølge Justisdepartementet, er at rekefiske og tråling vil kunne være til skade for den marine forskningen i Kongsfjorden, og dermed også fjerne mye av grunnlaget for den nye marinlaboratoriet i Ny-Ålesund som ble innviet av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sommeren 2005.
Forbudet skal ikke bare beskytte fjordens bunnflora- og fauna, men også forhindre at verdifulle måleinstrumenter utplassert i fjorden blir ødelagt.

Følger med på cruisetrafikken
Under sitt besøk i Ny-Ålesund undestreket justisministeren viktigheten av å gi forskerne gode vilkår.
– Det er bestemt at Ny-Ålesund skal være et område rettet mot forskning. Fredningen er viktig for Ny-Ålesund, og viktig i global sammenheng, sier Storberget.
I et bakgrunnsdokument for forskriften skriver Justisdepartementet at det i neste omgang kan det bli lagt begrensninger på cruisetrafikken til Ny-Ålesund:
«Cruisetrafikken i området øker, og det er viktig å følge med på hvilke konsekvenser dette vil kunne ha for forskningsaktiviteten i området.»

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!