Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kongsfjorden stengt for trålfiske

Justisminister Knut Storberget (t.v.) overvar slipp av meteorologisk værballong i Ny-Ålesund søndag. Direktør Oddvar Midtkandal i Kings Bay og stasjonsjef på den tyske forskningsstasjonen Rainer Vockenroth (t.h.). FOTO: Birger Amundsen

Kongsfjorden stengt for trålfiske

Fredag vedtok regjeringen en forskrift om forbud mot trålfiske i Kongsfjorden, etter forslag fra Justisdepartementet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Ved å stenge fjorden for trålfiske, og også for tråling etter skjell, tang og tare, vil det være med å stimulere til god forskningsaktivitet i Kongsfjorden, sier justisminister Knut Storberget. Storberget, som kom til Longyearbyen fredag, reiste videre til Ny-Ålesund søndag.

Kan skade forskningen
Bakgrunnen for forbudet, ifølge Justisdepartementet, er at rekefiske og tråling vil kunne være til skade for den marine forskningen i Kongsfjorden, og dermed også fjerne mye av grunnlaget for den nye marinlaboratoriet i Ny-Ålesund som ble innviet av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sommeren 2005.
Forbudet skal ikke bare beskytte fjordens bunnflora- og fauna, men også forhindre at verdifulle måleinstrumenter utplassert i fjorden blir ødelagt.

Følger med på cruisetrafikken
Under sitt besøk i Ny-Ålesund undestreket justisministeren viktigheten av å gi forskerne gode vilkår.
– Det er bestemt at Ny-Ålesund skal være et område rettet mot forskning. Fredningen er viktig for Ny-Ålesund, og viktig i global sammenheng, sier Storberget.
I et bakgrunnsdokument for forskriften skriver Justisdepartementet at det i neste omgang kan det bli lagt begrensninger på cruisetrafikken til Ny-Ålesund:
«Cruisetrafikken i området øker, og det er viktig å følge med på hvilke konsekvenser dette vil kunne ha for forskningsaktiviteten i området.»

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!