Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kongsfjorden stengt for trålfiske

Justisminister Knut Storberget (t.v.) overvar slipp av meteorologisk værballong i Ny-Ålesund søndag. Direktør Oddvar Midtkandal i Kings Bay og stasjonsjef på den tyske forskningsstasjonen Rainer Vockenroth (t.h.). FOTO: Birger Amundsen

Kongsfjorden stengt for trålfiske

Fredag vedtok regjeringen en forskrift om forbud mot trålfiske i Kongsfjorden, etter forslag fra Justisdepartementet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Ved å stenge fjorden for trålfiske, og også for tråling etter skjell, tang og tare, vil det være med å stimulere til god forskningsaktivitet i Kongsfjorden, sier justisminister Knut Storberget. Storberget, som kom til Longyearbyen fredag, reiste videre til Ny-Ålesund søndag.

Kan skade forskningen
Bakgrunnen for forbudet, ifølge Justisdepartementet, er at rekefiske og tråling vil kunne være til skade for den marine forskningen i Kongsfjorden, og dermed også fjerne mye av grunnlaget for den nye marinlaboratoriet i Ny-Ålesund som ble innviet av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sommeren 2005.
Forbudet skal ikke bare beskytte fjordens bunnflora- og fauna, men også forhindre at verdifulle måleinstrumenter utplassert i fjorden blir ødelagt.

Følger med på cruisetrafikken
Under sitt besøk i Ny-Ålesund undestreket justisministeren viktigheten av å gi forskerne gode vilkår.
– Det er bestemt at Ny-Ålesund skal være et område rettet mot forskning. Fredningen er viktig for Ny-Ålesund, og viktig i global sammenheng, sier Storberget.
I et bakgrunnsdokument for forskriften skriver Justisdepartementet at det i neste omgang kan det bli lagt begrensninger på cruisetrafikken til Ny-Ålesund:
«Cruisetrafikken i området øker, og det er viktig å følge med på hvilke konsekvenser dette vil kunne ha for forskningsaktiviteten i området.»

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!