Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kongsfjorden stengt for trålfiske

Justisminister Knut Storberget (t.v.) overvar slipp av meteorologisk værballong i Ny-Ålesund søndag. Direktør Oddvar Midtkandal i Kings Bay og stasjonsjef på den tyske forskningsstasjonen Rainer Vockenroth (t.h.). FOTO: Birger Amundsen

Kongsfjorden stengt for trålfiske

Fredag vedtok regjeringen en forskrift om forbud mot trålfiske i Kongsfjorden, etter forslag fra Justisdepartementet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Ved å stenge fjorden for trålfiske, og også for tråling etter skjell, tang og tare, vil det være med å stimulere til god forskningsaktivitet i Kongsfjorden, sier justisminister Knut Storberget. Storberget, som kom til Longyearbyen fredag, reiste videre til Ny-Ålesund søndag.

Kan skade forskningen
Bakgrunnen for forbudet, ifølge Justisdepartementet, er at rekefiske og tråling vil kunne være til skade for den marine forskningen i Kongsfjorden, og dermed også fjerne mye av grunnlaget for den nye marinlaboratoriet i Ny-Ålesund som ble innviet av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sommeren 2005.
Forbudet skal ikke bare beskytte fjordens bunnflora- og fauna, men også forhindre at verdifulle måleinstrumenter utplassert i fjorden blir ødelagt.

Følger med på cruisetrafikken
Under sitt besøk i Ny-Ålesund undestreket justisministeren viktigheten av å gi forskerne gode vilkår.
– Det er bestemt at Ny-Ålesund skal være et område rettet mot forskning. Fredningen er viktig for Ny-Ålesund, og viktig i global sammenheng, sier Storberget.
I et bakgrunnsdokument for forskriften skriver Justisdepartementet at det i neste omgang kan det bli lagt begrensninger på cruisetrafikken til Ny-Ålesund:
«Cruisetrafikken i området øker, og det er viktig å følge med på hvilke konsekvenser dette vil kunne ha for forskningsaktiviteten i området.»

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!