Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kongen til Ny-Ålesund

Kong Harald skal delta i minnemarkeringen etter Kings Bay-ulykken i Ny-Ålesund i november. Her fra 100-årsjubileet til Longyearbyen i 2006. FOTO: Birger Amundsen

Kongen til Ny-Ålesund

Kong Harald kommer til Ny-Ålesund i november i forbindelse med at det er 50 år siden Kings Bay-ulykken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.09.2012 kl 13:07

21 arbeidere omkom i gruveulykken i Ny-Ålesund 5. november 1962. På dagen 50 år etter, skal hendelsen markeres i Ny-Ålesund. På plass er også kong Harald, som sist var i Ny-Ålesund i 1995.

– Det er meget flott og viktig at kongen kommer til Ny-Ålesund under minnemarkeringen. Det gir en tyngde som understreker hvilken betydning hendelsen hadde. Og det er en særlig honnør til de som jobbet der og dem som omkom, sier Knut M. Ore, styreleder i Kings Bay AS til NRK.

Kings Bay-ulykken er den mest alvorlige gruveulykken i norsk historie, og førte til at Gerhardsen-regjeringen måtte gå av under et dramatisk oppgjør i Stortinget året etter.

Gjenlevende gruvearbeidere og stortingspresident Dag Terje Andersen deltar også under markeringen.

– Vi vil lage en minnemarkering hvor vi på en verdig måte kan minnes ulykken og de som mistet livet der, sier Ore til NRK.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!