Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kongen til Ny-Ålesund

Kong Harald skal delta i minnemarkeringen etter Kings Bay-ulykken i Ny-Ålesund i november. Her fra 100-årsjubileet til Longyearbyen i 2006. FOTO: Birger Amundsen

Kongen til Ny-Ålesund

Kong Harald kommer til Ny-Ålesund i november i forbindelse med at det er 50 år siden Kings Bay-ulykken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.09.2012 kl 13:07

21 arbeidere omkom i gruveulykken i Ny-Ålesund 5. november 1962. På dagen 50 år etter, skal hendelsen markeres i Ny-Ålesund. På plass er også kong Harald, som sist var i Ny-Ålesund i 1995.

– Det er meget flott og viktig at kongen kommer til Ny-Ålesund under minnemarkeringen. Det gir en tyngde som understreker hvilken betydning hendelsen hadde. Og det er en særlig honnør til de som jobbet der og dem som omkom, sier Knut M. Ore, styreleder i Kings Bay AS til NRK.

Kings Bay-ulykken er den mest alvorlige gruveulykken i norsk historie, og førte til at Gerhardsen-regjeringen måtte gå av under et dramatisk oppgjør i Stortinget året etter.

Gjenlevende gruvearbeidere og stortingspresident Dag Terje Andersen deltar også under markeringen.

– Vi vil lage en minnemarkering hvor vi på en verdig måte kan minnes ulykken og de som mistet livet der, sier Ore til NRK.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!