Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kongelig servering

 

Kongelig servering

Apidej Prinkan (32) lager mat som er selv kongelige verdig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg bruker fem dager på å lage i stand en slik buffet. I Thailand er det viktig at maten ikke bare smaker godt, den skal også være et syn for øyet, sier Apidej Prinkan, mest kjent som Ah.
Han jobber som kokk på Polarhotellet og Funken og kunne forrige helg friste med de lekreste retter fra sitt hjemland, da Polarhotellet inviterte til thaibuffet. 22 ulike retter stod på bordet, og noen av råvarene var utskåret i de mest finurlige og vakre mønstre.
– Bare på dekorasjonen bruker jeg to dager, forteller den smilende kokken, som mener det er hans plikt å gi noe tilbake til Longyearbyen-samfunnet, i form av god mat.
– Pizza og hamburger blir man fort lei. Denne buffeten er en takk tilbake til gjestene for at de kommer og spiser her, sier han.
Ah er utdannet kokk fra Bangkok og jobbet som kjøkkensjef på et hotell der før han kom til Longyearbyen for åtte år siden. I hjemlandet forsørget han moren og faren sin, fram til moren døde i 2002. Nå sender Ah rundt 1.500 kroner hjem til faren hver måned.
Egentlig begynte Ah som oppvaskhjelp på kjøkkenet på Polarhotellet, men etter bare to måneder forstod de andre at de hadde med en skikkelig chef å gjøre. Han ble fast ansatt som kokk, noe han har vært siden. I sin karriere har han kokkelert for flere kongelige, blant dem kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, svenske kong Gustaf og den thailandske prinsessen Galyani, som døde ved årsskiftet.
Selv om Ah aller helst liker å lage tradisjonell mat fra Thailand har han fått et større perspektiv på egne matvaner etter at han kom til Svalbard.
– Pinnekjøtt og akevitt er bra. Men da jeg var på mitt første julebord kjente jeg ikke til akevitt, og jeg ble full på et øyeblikk, ler Ah.
Møtet med Longyearbyen var dramatisk på flere måter. Han landet på flyplassen en dag i oktober, i åtte minusgrader, i bare olabukse og genser. Han hadde ikke med seg jakke, votter eller lue, og det første han gjorde var å ramle på isen.
– Da tenkte jeg, åh, er det dette som er Longyearbyen, minnes han.
Men siden har han blitt glad i denne lille byen, menneskene her og at han har mer tid til seg selv og familien her enn i hjemlandet. Han forteller at det ikke er vanskelig å få fri fra jobben i Spitsbergen Travel så han kan reise hjem til Thailand noen uker i året.
Ah er gift med Sompong Prinkan (57), som også har sin datter, Jiraporn Rattanakorakoch (30) boende i Longyearbyen.
– Sompong og jeg har vært gift i tolv år. Selv om hun er mye eldre enn meg ser hun yngre ut enn hun er. Også er hun snill og hjelper meg, jeg liker det, sier Ah.
Turliv har det foreløpig ikke blitt veldig mye av, selv om han har fått testet seg litt. Ah hadde sin første hyttetur i fjor, da han gikk til Jansonhytta sammen med tre kolleger.
– Vi gikk i fem timer, og da vi kom fram var tærne mine frosne og fuktige. Jeg puttet føttene inn mot peisen, og kjente ikke at det ble varmt. Oh, my god, jeg brenner! tenkte jeg da jeg hørte at det freste.
Til frokost var det egg og bacon, og da gutta ikke fant vann, pusset de tennene i øl.
– Det var skikkelig hyttetur i norsk style.
Han har også vært på tur med «Nordstjernen» sammen med kona, og på skutertur med en kamerat i 2001. Det ga ikke mersmak.
– Jeg fikk så vondt i ryggen, og har ikke kjørt skuter siden.
Neste gang Ah skal diske opp med sine lekkerbiskener er under thailendernes egen festival, Loy Kra Tong 8. november som de holder på Unis. Festen er gratis for alle, men man må sikre seg billett.
– Jeg skal sitte på butikken og dele ut billetter noen dager før. To til hver. Jeg liker party og håper alle vil kose seg.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!