Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kongelig om Svalbard

Kronprins Frederik (t.v.), kronprinsesse Victioria og kronprins Haakon var på kongelig båttur på Svalbard i fjor sommer. FOTO: Birger Amundsen

Kongelig om Svalbard

De tre skandinaviske tronarvingene skriver bok om Arktis. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.06.2009 kl 08:48

Kronprins Haakon av Norge, kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Frederik av Danmark skriver bok om sine opplevelser på Svalbard og Grønland. De tre tronarvingene dro for første gang på offisiell reise sammen i fjor sommer. Da var de på Svalbard hvor de blant annet dro på tokt med isbryteren «Oden». Turene har vært i forbindelse med at de tre var beskyttere for Det internasjonale Polaråret i hvert sitt land. I år gikk turen til Grønland. 

Skandinavisk samarbeid

Boken handler om klimaendringer og forskning og livet i Arktis, og tre miljøforskere skriver også i boken. 

– Det er viktig at en sånn bok kommer, sier forlagssjef Ole Rikard Høisæther i Cappelen Damm, som er utgiver.

– Hva betyr det at kongelige bidrar?

– Vi ser at når kongefamilien bidrar i bokprosjekter, øker interessen hos folk flest. Det gir en egen vekt når tronarvingene skriver om samfunnsspørsmål mange er opptatt av, sier Høisæther.

Tronarvingene bidrar med ett kapittel hver. Boken illustreres med bilder av fotograf Veronica Melå som fulgte tronarvingene på begge reisene.

Forskere

Boken er et skandinavisk samarbeid, der også tre miljøforskere fra hvert sitt land bidrar: Cicero-direktør Pål Prestrud fra Norge, Minik T. Rosing fra Danmark og Anders Karlqvist fra Sverige. De skal blant annet skrive om forskningen i området, utviklingen av miljøet og hvilke tiltak som skal til.

Forlagssjef Høisæther forteller at boken kommer ut i oktober. Og den kommer samtidig i butikkhyllene i Norge, Sverige og Danmark.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!