Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kommer til kunståpning

Dronning Sonja åpnet utstilling i Galleri Svalbard i fjor. I februar kommer hun for å være til stede under åpningen av Kunsthall Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Kommer til kunståpning

Nordnorsk Kunstmuseums filial Kunsthall Svalbard åpner med kongelig besøk og utstilling av den amerikanske kunstneren Joan Jonas.

Tekst:

Publisert:

Åpningen blir 6. februar i lokalene til Svalbard Museum.

– I første omgang er det spesielt samtidskunst vi vil satse på. Da ville vi ha noe fra øverste hylle internasjonalt. Joan Jonas er en pioner innen performance og videokunst, og har vært veldig opptatt av det arktiske, sier direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum.

Åpningsutstillingen har fått navnet «Glacier» og består av en film kombinert med veggverker.

Joik og klassisk
6. februar er også samefolkets dag, og joikeren Ánde Sombi skal holde åpningsjoiken. Han er også med i verket til Jonas. Det blir også et musikalsk innslag med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, forteller Ljøgodt.

Dronning Sonja og kulturminister Thorhild Widvey kommer også for å kaste glans over åpningen.

Nordnorsk Kunstmuseum får leie et rom av Svalbard Museum ti måneder i året. Der satser de på å ha to utstillinger i året. Denne første ønsker de å ha stående til over sommeren.

– Jonas er USAs kunstner på Venezia-biennalen. Det er fint å kunne ha henne også på Svalbard, og få en synergieffekt der, sier Ljøgodt.

Kunstneropphold
I tillegg til utstillinger, planlegger Nordnorsk Kunstmuseum et residensprogram på Svalbard.

– Vi ønsker å invitere en eller flere kunstnere til et opphold på Svalbard for å se kultur, samfunnsliv, industri og forhåpentligvis la seg inspirere til å produsere et verk som vi i etterkant kan presentere i kunsthallen, sier Ljøgodt.

Direktøren forteller at det er attraktivt for kunstnere å være med på slike program så langt nord.

– Jeg tror vi kan få både norske og internasjonale kunstnere til dette, sier han.

Håper på turister
Kunstmuseet ser for seg at kunsthallen i Longyearbyen også kan dra i gang kulturturisme til Longyearbyen og Svalbard. Det håper administrerende direktør Knut Harald Holst-Hansen i Spitsbergen Travel det vil gjøre. Da det ble klart at Kunsthall Svalbard var bevilget 2,5 millioner kroner i etableringsstøtte i forslaget til neste års statsbudsjett, ble han svært glad.

– Vi er opptatt av destinasjonsutvikling og trenger helårsattraksjoner i Longyearbyen. Vi håper inderlig at også Gruve 3-museet kommer opp, sa han.

Nordnorsk Kunstmuseum er fagansvarlig for Kunsthall Svalbard, mens Svalbard Museum stiller med lokaler, sikkerhet og den daglige driften.

Nøkkelord

Se bildet større

Joan Jonas sitt verk «Glacier» skal åpne Kunsthall Svalbard. FOTO: Copyright the Artist/ Courtesy Wilkinson

Se bildet større

Knut Ljøgodt er direktør i Nordnorsk Kunstmuseum som er fagansvarlig for kunsthallen. FOTO: Maria D. Schrattenholz

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!