Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kommer ikke ut av Adventfjorden

«Noorderlicht» kommer seg ikke fra kaia i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kommer ikke ut av Adventfjorden

Seilskuta «Noorderlicht» har frosset inne, men i feil fjord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.01.2009 kl 10:42

 

«Noorderlicht» skulle etter planen sette kursen mot Tempelfjorden, der den skal fryse inn, i begynnelsen av uken. Foreløpig kommer den seg ikke fra kai i Longyearbyen ettersom Adventfjorden er fylt med is.

– Planen var at «Noorderlicht» skulle seile til Tempelfjorden før nyttår, men nå er den fast ved kaia enn så lenge. Isforholdene er uforutsigbare, og det er lite vi får gjort med dem, sier daglig leder for Basecamp Spitsbergen, Geir Arne Månum, som chartrer båten.

 

Venter på vind

Maiike Groeneveld som er styrmann og vertinne på skuta forteller at alt var klart til avreise søndag.

– Det siste vi gjør før vi drar er å fylle diesel. Vi planla å gjøre det på gammelkaia, siden det er enklest, men drivisen kom og la seg rundt oss. Vanligvis klarer vi å manøvrere bra i isen, men det kom mer is enn forventet, forteller hun.

Onsdag var det like mye is som søndag og Groenveld håper vinden vil komme og bryte opp isen.

– Vi følger nøye med på værmeldingene for å se om vindforholdene endrer seg til vår fordel, sier hun.

 

Blir kaldt

Det ser imidlertid ikke ut til at værgudene vil hjelpe seilskuta de nærmeste dagene. Torsdag og fredag er det meldt kaldere enn tyve minusgrader og lite vind. Neste uke er det også meldt kaldt, og vinden er ikke ventet å bli sterkere enn lett bris. Iskartet viser også at flere fjorder har frosset til. Det ligger is på Van Mijenfjorden, Dicksonfjorden og i Grønfjorden. I Tempelfjorden er det foreløpig åpent.

– Vi har ingen hast, det er ennå tidlig på sesongen, men det er alltid fint å komme på plass i Tempelfjorden, for vi kan aldri forutsi forholdene, sier Groenveld.

 

Sjette sesong

Årets sesong blir den sjette hvor «Noorderlicht» fryser inne i isen. Basecamp har booket overnattingsgjester på båten fra 1. mars.

– Alt før det blir en bonus. Dersom det ligger trygg is rundt båten 1. mars kommer vi til å ta imot lunsjgjester, forteller Groenveld.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!