Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kommer ikke ut av Adventfjorden

«Noorderlicht» kommer seg ikke fra kaia i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kommer ikke ut av Adventfjorden

Seilskuta «Noorderlicht» har frosset inne, men i feil fjord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.01.2009 kl 10:42

 

«Noorderlicht» skulle etter planen sette kursen mot Tempelfjorden, der den skal fryse inn, i begynnelsen av uken. Foreløpig kommer den seg ikke fra kai i Longyearbyen ettersom Adventfjorden er fylt med is.

– Planen var at «Noorderlicht» skulle seile til Tempelfjorden før nyttår, men nå er den fast ved kaia enn så lenge. Isforholdene er uforutsigbare, og det er lite vi får gjort med dem, sier daglig leder for Basecamp Spitsbergen, Geir Arne Månum, som chartrer båten.

 

Venter på vind

Maiike Groeneveld som er styrmann og vertinne på skuta forteller at alt var klart til avreise søndag.

– Det siste vi gjør før vi drar er å fylle diesel. Vi planla å gjøre det på gammelkaia, siden det er enklest, men drivisen kom og la seg rundt oss. Vanligvis klarer vi å manøvrere bra i isen, men det kom mer is enn forventet, forteller hun.

Onsdag var det like mye is som søndag og Groenveld håper vinden vil komme og bryte opp isen.

– Vi følger nøye med på værmeldingene for å se om vindforholdene endrer seg til vår fordel, sier hun.

 

Blir kaldt

Det ser imidlertid ikke ut til at værgudene vil hjelpe seilskuta de nærmeste dagene. Torsdag og fredag er det meldt kaldere enn tyve minusgrader og lite vind. Neste uke er det også meldt kaldt, og vinden er ikke ventet å bli sterkere enn lett bris. Iskartet viser også at flere fjorder har frosset til. Det ligger is på Van Mijenfjorden, Dicksonfjorden og i Grønfjorden. I Tempelfjorden er det foreløpig åpent.

– Vi har ingen hast, det er ennå tidlig på sesongen, men det er alltid fint å komme på plass i Tempelfjorden, for vi kan aldri forutsi forholdene, sier Groenveld.

 

Sjette sesong

Årets sesong blir den sjette hvor «Noorderlicht» fryser inne i isen. Basecamp har booket overnattingsgjester på båten fra 1. mars.

– Alt før det blir en bonus. Dersom det ligger trygg is rundt båten 1. mars kommer vi til å ta imot lunsjgjester, forteller Groenveld.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!