Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kom til oss, Robert!

Per Kyrre Reymert og Tora Hultgreen mener bysten av Robert Hermansen vil få et verdig opphold på Svalbard Museum. Hermansen er en naturlig del når historien om den nyere gruvedrifta på Svalbard skal fortelles, mener de. FOTO: Christopher Engås

– Kom til oss, Robert!

Svalbard Museum vil ha den, Karlsberger Pub vil ha den, og flere andre. Men administrasjonssjefen vil ikke gi fra seg bysten av Robert Hermansen sånn helt uten videre.

Tekst:

Publisert:

– Robert Hermansen har en meget naturlig rolle i ei framtidig utstilling som skal fortelle historien om den nyere gruvedriften på Svalbard, sier konservator Per Kyrre Reymert ved Svalbard Museum.

– Det er vårt mandat å ta vare på gjenstander som kan fortelle noe om historien til samfunnet. Bysten passer inn i et slikt bilde, og derfor vil vi ta vare på den, sier direktør Tora Hultgreen.

Et problem

Administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre (LL), Lars Ole Saugnes, vil ha bysten av tidligere direktør i Store Norske, Robert Hermansen, fjernet fra inngangspartiet til Næringsbygget i Longyearbyen. Årsaken er at Hermansen ikke har noe direkte med Longyearbyen lokalstyre å gjøre, og at det ifølge Saugnes sender feil signal å ha en korrupsjonsdømt nålevende person på sokkel i inngangspartiet til et offentlig bygg.

Problemstillingene til administrasjonssjef Saugnes behøver ikke Svalbard Museum å ta hensyn til.

– En legende

Svalbard Museum har høyt verdsatte gjenstander i magasinet sitt, som har litt av samme bakgrunn som Hermansen. Reymert og Hultgreen trekker fram maleriet av den kjente polarforskeren Adolf Hoel, som ble malt av Gunnar Wefring i 1936. Hoel var nazist under krigen, og «falt» betraktelig i anseelse. Likevel er maleriet en viktig del av museets beholdning.

– Sentralt for oss er det at historien om den moderne kulldrifta på Svalbard ikke kan fortelles uten Robert Hermansen. Han gjorde noen feil, men man kommer ikke bort fra at han var en samfunnsbygger, og at han i tillegg er en slags legende innenfor nordnorsk bergverksindustri, sier Hultgreen.

– Hermansen gjorde det lille ekstra i jobben. Han hadde en ekstra kraft som gikk utenom den vanlige kontortiden. Det ga selskapet og samfunnet en økt selvfølelse. I tillegg kommer de store investeringene selskapet fikk gjort under hans ledelse. Å ha en byste av Hermansen til ei utstilling om den moderne gruvedrifta er en måte å vise ham fram på, sier Reymert.

I kontekst

Museet har henvendt seg til LL, med tilbud om å ta vare på den omstridte bysten av Hermansen. Men Hultgreen presiserer at den ikke vil bli stilt ut som en permanent del av museet.

– Store Norske har sagt at bysten hører hjemme i et framtidig Gruve 3-museum. Inntil det kan realiseres, kan bysten ha sin plass i magasinet til Svalbard Museum. Hvis vi skal stille den ut, må det være i en kontekst der det er naturlig. For eksempel i ei utstilling som forteller om den moderne gruvehistorien, sier hun.

KB også interessert

Innehaver av Karlsberger Pub (KB) i Longyearbyen, Steve Daldorff Torgersen, har også utrykt interesse for å oppbevare bysten av Robert Hermansen til ei permanent løsning kommer opp. Inne på KB har han dekorert veggene med bilder fra gruvemiljøet, og Hermansen selv var ikke ukjent i lokalene.

– Jo mer bysten har blitt diskutert, jo mer interessert har jeg blitt i den. Hvis LL går med på å la bysten bli oppbevart på KB, skal jeg bygge en egen plass til den. Håpet er egentlig at diskusjonen om dette legges død, sier Torgersen, som alltid har hatt et godt forhold til den tidligere Store Norske-direktøren.

– Robert har alltid vært velkommen på KB. Det er bysten av ham også, sier Steve Daldorff Torgersen.

Ikke så lett

Administrasjonnsjef Lars Ole Saugnes er kjent med at det er flere enn de to nevnte som har uttrykt interesse for bysten. Men selv om han skal ha den fjernet fra Næringsbygget, er det ikke bare å velge en mottaker.

– Det jeg skal gjøre nå er å forberede en politisk sak til behandling i lokalstyret i nærmeste framtid. Da får politikerne ta stilling til hva som skal skje med bysten, sier Saugnes.

Saugnes skal allerede i dag ha møte med giveren av bysten, leder Fred Bjerke i Det Norske Svalbardselskap.

Nøkkelord

Se bildet større

Bysten som «ingen ville ha», er plutselig blitt ettertraktet. Flere vil nå ha den. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Robert Hermansen er kontroversiell, men en del av historien. Her fra Karlsberger Pub, som også er en av stedene som nå ønsker å oppbevare bysten hans. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!