Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kom til kald

 

Kom til kald

En skuter, ei rifle og en guide, og vips så var hun bak disken på Fruene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Stjernene i øynene til Jedidja Elders (23) glitrer lurt.
– Jeg ble imponert over at guiden skulle beskytte meg mot isbjørn. Men det ble aldri noe mellom oss. Nå har han reist og jeg er her fremdeles. Jeg vet ikke hva som gikk galt. Jedidja smiler og gjør det klart at hun ikke vil gå nærmere inn på den saken.
Hun forteller heller om svalbardbasiller som kanskje finnes likevel, gode mennesker, fjellturer og kaker. Og nederlandske rrrrrrrrer ruller ut av munnen hennes fra langt bak i ganen. Men ordene er norske. Det ble de da hun dro til Norge for å flytte sammen med en norsk kjæreste og gå siste året på lærerhøgskolen på Notodden for halvannet år siden.
– Da jeg dro tenkte jeg at jeg ikke kunne bo i Norge dersom forholdet med den norske kjæresten min tok slutt. Men da det skjedde flyttet jeg bare enda lenger nord.
I mars i år møtte hun for første gang landet hun ble så fascinert av da hun så filmen «When the light comes», som handler om ei nederlandsk jente som overvintrer på Svalbard. En film blant andre Jason Roberts var med på å lage. To måneder senere sto Jedidja bak disken på Fruene.
– Jeg tenkte at her vil jeg bo. Jeg dro tilbake til Longyearbyen to dager i begynnelsen av april for å finne meg jobb. Jeg så en annonse i Svalbardposten om at Fruene trengte folk. Tove Eide var ikke her, så jeg fikk ikke snakket med henne. Men jeg fikk jobben likevel. De var nok desperate, hun ler.
Nå har Jadidja full kontroll på hvem som spiser hva og hvem som er venner med hvem.
– Folk her oppe spiser ganske ensidig. Jeg kunne lett ha laget en liste over hva de ulike skal ha. Når kundene kommer inn vet jeg hvordan de skal ha kaffen. Om de skal ha hasselnøttsirup i, og hva de skal ha på bobolien, sier Jedidja.
For boboli er populært, og kaker, kaffe og is.
– Jeg er overrasket over at folk har lyst på is selv om det er 17 minusgrader ute, utbryter hun.
– Dette er noe helt annet enn jobben som lærer. Jeg får så mange sosiale kontakter, og så får jeg med meg mye sladder om hva som skjer i byen. Når jeg ikke har vært på jobb en dag må jeg få en oppdatering av kollegene mine, avslører hun.
99 prosent av kundene er hyggelige, og lite kravstore. Men det hender unge Elders får bruk for pedagogikken fra læreryrket og irettesetter ugreie barn.
– Jeg er ikke spesielt tålmodig, sier hun.
Mørket har begynt å senke seg, og Longyearbyen pakkes inn i en lenge etterlengtet ro, også på Fruene.
– I sommer har det til tider vært helt sykt her. Som da det kom inn cruisebåter med 3.000 passasjerer. Nå gleder jeg meg til å bruke mer tid på de fastboende.
Det får hun god tid til. For planer om å flytte fra øya finnes ikke ennå.
– Jeg blir ikke overrasket om jeg fremdeles er her om ti år. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle servere Jason Roberts kaffe på Fruene, og har aldri takket ham for at han inspirerte meg til å dra hit. Men det burde jeg kanskje gjøre, avslutter hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!