Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kom gjennom nåløyet

Det er manges store drøm å kunne overvintre på Austfjordnes fangststasjon. Her fra en tidligere overvintring. FOTO: Birger Amundsen

Kom gjennom nåløyet

Det er ikke hvem som helst som kan overvintre på Austfjordnes fangststasjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2014 kl 12:42

– Det er et mål å videreføre fangsttradisjonen på Svalbard innenfor noen gitte rammer. Det er det vi ønsker å få til, sier Guri Tveito, miljøvernsjef hos Sysselmannen på Svalbard.

Mer enn vanlig kunnskap
Det var 16 søkere, fra enkeltpersoner til grupper på opptil fire, som ønsket å drive over-vintringsfangst på Austfjordneset fra 2014 til 2015. Dette er den eneste fangststasjonen Sysselmannen leier ut, og målet er å holde tradisjonene i hevd. Samtidig stilles det klare krav til de som skal bruke stasjonen.

– I utlysningen beskrev vi kvalifikasjoner vi mente var nødvendig for å søke. Vi så etter folk med mer enn vanlig kunnkap om å klare seg i villmarka og å fangste, med en veldig klar motivasjon for å gjøre dette, og med en klar forståelse for hvilket enkelt og hardt liv fangstlivet er, sier Tveito.

Gleder seg
Fangtfolkene må klare seg med lite, de lever isolert og befinner seg i et hardt klima og med stor sjanse for å få besøk av isbjørner. Logistikken for de som overvintrer er en utfordring. En tur med snøskuter blir fort en dagsreise og med hundespann går det flere dager.

Sysselmannen mente flere av søkerne ikke hadde tilstrekkelig erfaring å vise til. Tre søkere ble innkalt til intervju og av disse ble Ragnhild Røsseland (28) og Frode Skar (41) valgt ut.

– Det er noe vi har tenkt på i veldig mange år, begge to. Vi har hatt et ønske om å leve av- og med naturen, sier Røsseland, som har lang erfaring fra Svalbard.

Klare krav
Nylig var det en ny gjennomgang av fangstmannordningen. Syssel-mannen kom med innspill for å gjøre lovverket tydeligere og gjøre rammene klarere. Tilbakemeldingen fra Stortinget var blant annet at en forutsetning for å få særrettigheter som fangstfolk er overvintring på fangststasjonen. Høstingen skal ikke påvirke bestanden nevneverdig, og kretsen av personer som får denne muligheten, skal ikke utvides.

– Austfjordnes er et sted det er drevet fangst på i mange år. Og så er det en god ting at det kan videreføres på et sted der man tradisjonelt har hatt fangst, sier Tveito.
Samtidig er terrenget rundt Austfjordnes mindre rikt enn terrenget lenge sør på Spitsbergen.

– Om dette er et terreng som tåler fangst år etter år, vil vi følge med på, sier hun.

Lang historie
Historien til hytta strekker seg tilbake til mellomkrigsårene. Ifølge boka «Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895–1940» av Gustav Rossnes, overvintret den første norske fangstekspedisjonen der i sesongen 1921–22. Ekspedisjonen oppførte tre hytter, som siden ble videresolgt i 1928. I 1931 ble hyttene revet, og nye bygninger oppført på stedet, opplyser seniorrådgiver for kulturminner hos Sysselmannen, Hans Olav Stegarud. Fangstingen her har imidlertid pågått lenger, trolig siden starten av 1800-tallet.

«Dyptgripende»
En av dem som har overvintret på Austfjordneset er eventyreren og forfatteren Stein P. Aasheim. Sommeren 2002 reiste han til Svalbard for å tilbringe året på fangststasjonen sammen med familien.

– Det var en dyptgripende opplevelse av natur og friluftsliv, sier han til ut.no.

«Hastverket vi plutselig fikk er et bra påskudd for å slippe å dvele ved alt det som vi nå legger bak oss. Avskjeden er tøff nok likevel. Akkurat nå er det vanskelig å forestille seg at livet noen gang skal kunne bli det samme igjen.», skrev han på bloggen sin da familien ble hentet.

– Vi låner ut hytta vederlagsfritt, så blir det opp til de som låner den, å klare seg, framholder Guri Tveito.

Det er Sysselmannen som sørger for transport ut til fangsthytta til sommeren. Uttransporteringen skjer også når det passer med andre oppdrag.

Nøkkelord

Se bildet større

Miljøvernsjef Guri Tveito hadde 16 søknader på bordet da Sysselmannen utlyste overvintring på Austfjordnes fangststasjon. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Ragnhild Røsseland gleder seg. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!