Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kom gjennom nåløyet

Det er manges store drøm å kunne overvintre på Austfjordnes fangststasjon. Her fra en tidligere overvintring. FOTO: Birger Amundsen

Kom gjennom nåløyet

Det er ikke hvem som helst som kan overvintre på Austfjordnes fangststasjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2014 kl 12:42

– Det er et mål å videreføre fangsttradisjonen på Svalbard innenfor noen gitte rammer. Det er det vi ønsker å få til, sier Guri Tveito, miljøvernsjef hos Sysselmannen på Svalbard.

Mer enn vanlig kunnskap
Det var 16 søkere, fra enkeltpersoner til grupper på opptil fire, som ønsket å drive over-vintringsfangst på Austfjordneset fra 2014 til 2015. Dette er den eneste fangststasjonen Sysselmannen leier ut, og målet er å holde tradisjonene i hevd. Samtidig stilles det klare krav til de som skal bruke stasjonen.

– I utlysningen beskrev vi kvalifikasjoner vi mente var nødvendig for å søke. Vi så etter folk med mer enn vanlig kunnkap om å klare seg i villmarka og å fangste, med en veldig klar motivasjon for å gjøre dette, og med en klar forståelse for hvilket enkelt og hardt liv fangstlivet er, sier Tveito.

Gleder seg
Fangtfolkene må klare seg med lite, de lever isolert og befinner seg i et hardt klima og med stor sjanse for å få besøk av isbjørner. Logistikken for de som overvintrer er en utfordring. En tur med snøskuter blir fort en dagsreise og med hundespann går det flere dager.

Sysselmannen mente flere av søkerne ikke hadde tilstrekkelig erfaring å vise til. Tre søkere ble innkalt til intervju og av disse ble Ragnhild Røsseland (28) og Frode Skar (41) valgt ut.

– Det er noe vi har tenkt på i veldig mange år, begge to. Vi har hatt et ønske om å leve av- og med naturen, sier Røsseland, som har lang erfaring fra Svalbard.

Klare krav
Nylig var det en ny gjennomgang av fangstmannordningen. Syssel-mannen kom med innspill for å gjøre lovverket tydeligere og gjøre rammene klarere. Tilbakemeldingen fra Stortinget var blant annet at en forutsetning for å få særrettigheter som fangstfolk er overvintring på fangststasjonen. Høstingen skal ikke påvirke bestanden nevneverdig, og kretsen av personer som får denne muligheten, skal ikke utvides.

– Austfjordnes er et sted det er drevet fangst på i mange år. Og så er det en god ting at det kan videreføres på et sted der man tradisjonelt har hatt fangst, sier Tveito.
Samtidig er terrenget rundt Austfjordnes mindre rikt enn terrenget lenge sør på Spitsbergen.

– Om dette er et terreng som tåler fangst år etter år, vil vi følge med på, sier hun.

Lang historie
Historien til hytta strekker seg tilbake til mellomkrigsårene. Ifølge boka «Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895–1940» av Gustav Rossnes, overvintret den første norske fangstekspedisjonen der i sesongen 1921–22. Ekspedisjonen oppførte tre hytter, som siden ble videresolgt i 1928. I 1931 ble hyttene revet, og nye bygninger oppført på stedet, opplyser seniorrådgiver for kulturminner hos Sysselmannen, Hans Olav Stegarud. Fangstingen her har imidlertid pågått lenger, trolig siden starten av 1800-tallet.

«Dyptgripende»
En av dem som har overvintret på Austfjordneset er eventyreren og forfatteren Stein P. Aasheim. Sommeren 2002 reiste han til Svalbard for å tilbringe året på fangststasjonen sammen med familien.

– Det var en dyptgripende opplevelse av natur og friluftsliv, sier han til ut.no.

«Hastverket vi plutselig fikk er et bra påskudd for å slippe å dvele ved alt det som vi nå legger bak oss. Avskjeden er tøff nok likevel. Akkurat nå er det vanskelig å forestille seg at livet noen gang skal kunne bli det samme igjen.», skrev han på bloggen sin da familien ble hentet.

– Vi låner ut hytta vederlagsfritt, så blir det opp til de som låner den, å klare seg, framholder Guri Tveito.

Det er Sysselmannen som sørger for transport ut til fangsthytta til sommeren. Uttransporteringen skjer også når det passer med andre oppdrag.

Nøkkelord

Se bildet større

Miljøvernsjef Guri Tveito hadde 16 søknader på bordet da Sysselmannen utlyste overvintring på Austfjordnes fangststasjon. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Ragnhild Røsseland gleder seg. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Til kamp mot forsikringskrav

Reiselivsnæringen mener praksisen er urimelig.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!