Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kokken som koker for alle

Gryteklare: Spøkefull tone mellom Britt Elin Opsett og Stefan Johansson på kjøkkenet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Kokken som koker for alle

Stefan Johansson har ansvaret for at hele Ny-Ålesund får i seg mat. Til og med de som tror desserten er middag.

Tekst:

Publisert:

– Du har kontroll på lunsjen, Stefan?

Gunn Oftedal stryker gjennom døra til kjøkkenet og passerer bak ryggen på den svenske kjøkkensjefen.

– Jadå! svarer han muntert og setter kniven i en avokado mens et gitarriff surrer i bakgrunnen. En ny lunsj er snart klar til å mette hardtarbeidende nordboere.

Holdbar

Stefan Johansson har ikke gjort det lett for seg selv. I Ny-Ålesund er det ikke bare å stikke bort i butikken hvis man mangler en ingrediens. Grønnsaker, for eksempel, kommer én gang i måneden. Nå er det to uker siden sist. Det begynner å gå tomt for agurker, tomater og andre grønnsaker som ikke holder i lang tid. Snart er det over på rotfrukter og kål og holdbare frukter som appelsiner og pasjonsfrukt.

– Vi prøver å lage internasjonal mat med en god dose norsk husmannkost. Og litt svensk husmannkost, da, sier Johansson, som opprinnelig er fra Stockholm.

Dessert og middag

Han har ansvar for å brødfø et helt samfunn. Befolkningstallet svinger mye i løpet av ett år. På sommeren er det over 150 personer på det meste. Om vinteren er det rundt 30. Dessuten er det mange mattradisjoner samlet på ett sted. Kinesere, koreanere, tyskere, italienere og briter.

– Det er asiatene som er mest annerledes i matveien. De forstår ikke hvordan vi vanligvis danderer maten vår. De kan ta dessert på samme tallerken som fiskemiddagen, sier Johansson.

I to år har han jobbet her. Han tok over jobben til en kamerat og tidligere kjøkkensjef. Omtrent samtidig fikk Gunn Oftedal fra Jørpeland fast jobb. Når skyter hun inn en oppklarende setning:

– Samtidig er asiatene de letteste. For de synes alt er så spennende. Det er i det hele tatt få som klager på maten her, sier hun.

Hun startet med et sommervikariat i 2010. Nå er Oftedal en av veteranene.

– Det skal ikke mye til å bli det. Men det var tilfeldig at jeg havnet her. Jeg visste jo nesten ikke hva Ny-Ålesund var da jeg søkte.

Svensk aksent

Britt Elin Opsett står i oppvasken. Hun har vært sommervikar siden slutten av mai. Til vanlig jobber hun som servitør på Polarhotellet i Longyearbyen. Men egentlig kommer hun fra Brumunddal og har jobbet så mye med svensker at hun har fått svensk aksent. Dessuten er hun utdannet konditor og jobbet i sin tid på Aksels Arktiske Brød.

– Jeg trives altfor godt. Hadde jeg kunnet bli her, ville jeg gjerne gjort det. Men det er fint i Longyearbyen også, sier hun.

Vinterforsyninger

Med så mange munner som skal mettes, må middagene planlegges god tid i forveien. Alle som jobber på kjøkkenet kan være med å bestemme, så lenge kjøkkensjefen ikke mener de bør bli kvitt noe. Mye av jobben til Johansson går nemlig ut på å planlegge.

– Den første høsten jeg var her bestilte jeg 16 tonn mat til vinterforsyningen på én båt. Nå har jeg lært meg å spre det mer utover flere båter, sier han.

Likevel kommer det meste med novemberbåten. Da har han mulighet til å få med det han glemte i desemberbåten. Neste båt etter det kommer i april.

Julemiddag

Lørdager er det litt bedre mat enn til hverdags. Da går man helst ikke i arbeidsklær, og tar med egen drikke. Det må til for å skille hverdagene fra helg i forskerbosetningen.

Også i høytidene er det kjøkkengjengen som står for maten. Den første helga i desember ber de inn folk som har sluttet i Kings Bay i løpet av året til julebord. Julaften helgarderer man seg og serverer ribbe og pinnekjøtt.

– Og jeg klarer alltid å presse inn litt sild, sier den svenske kjøkkensjefen.

Nøkkelord

Se bildet større

Lunsjklar: Kjøkkensjef Stefan Johansson følger med mens Gunn Oftedal gjør klar en av rettene. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Hett for seg: Gunn Oftedal sjekker at ovnen har riktig temperatur. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Skumparty: Etter endt bakeøkt, må bakeriet spyles. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Fargerikt: Friske grønnsaker er ikke selvsagt i Ny-Ålesund. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!