Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Knuser hverandres rekorder

Johan van Breda (t.v.), Christian Svarstad og Paal Aardal Larsen drives av konkurranseinstinkt. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Knuser hverandres rekorder

Sommerens store manndomsprøve er å ta alle topptrimmens tolv topper i et eneste stort jafs.  

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.08.2011 kl 07:00

Paal Aardal Larsen og Kim Senger var først ute. 23. juli besteg de tolv topper på rappen. Turen startet klokken elleve på formiddagen. 25 timer senere var den over.

– Vi har tenkt på å gjøre det lenge. Det er kult å gå på tur. Og så er det en utfordring, sier Aardal Larsen.

Vi møter ham i solen utenfor Fruene. Turkameraten Kim Senger, som til vanlig er geolog på Unis, er ikke på øya for tiden. I stedet møter vi to andre spreke menn: Christian Svarstad og Johan van Breda. De lot seg nemlig inspirere, og har møtt Svalbardposten for å være med og skryte av sommerens bragd.

Alle tre har gått Svalbard Turns tolv topper rett etter hverandre i sommer. Ingen av dem har brukt motorkraft. Sykler og kajakker har vært eneste fremkomstmiddel, i tillegg til beina.

Utfordringen

For Christian Svarstad begynte det hele da han gikk en tur på Fuglefjella for noen uker siden. Da han bladde i boka på toppen, så han at to fyrer hadde skrevet at de var på tolvtopperstur for å forsøke å sette verdensrekord.

Dagen etter møtte han Paal Aardal Larsen i treningsrommet. Han var mer enn ivrig etter å høre hvor mange topper Svarstad hadde tatt. Særlig hvor mange han hadde tatt på én gang.

– Det er ikke så mye som skal til, når man har litt konkurranseinstinkt. Da var det bare å finne første og beste mulighet til å gjøre det samme, sier Svarstad.

Forrige helg fikk han med seg kompisen Sigmund Andersen, som er lærer på Arktisk naturguide. Rekorden måtte slås

Under 20 timer

Guttene med verdensrekordforsøket var Johan van Breda og kameraten Maarten van der Duyn. Begge er nederlandske og på Svalbard for sommersesongen. 3. august slo de den foreløpige beste tiden. 

– Vi startet klokken elleve på dagen med de tøffeste toppene som Trollsteinen, Nordenskiöld og Fuglefjella, sier van Breda.

19 timer og 51 minutter ble sluttiden for de nederlandske kompisene. 

Rekord

Guttene bak initiativet tok seg bedre tid den lørdagen de gikk. Målet var å gjøre unna toppene på under 27 timer, og de klarte det på 25.

Den uhøytidelige rekorden står Christian Svarstad og Sigmund Andersen for. De gikk toppene på 16 timer og 45 minutter.

Til sammen er turen på rundt 105 kilometer.

De spreke turgåerne håper alle tre at flere kan bli inspirerte til å prøve.

– Jeg håper inderlig at mange prøver og at ingen slår oss, utfordrer Svarstad.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!