Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Knivstikking til retten

En ukrainsk gruvearbeider fikk moderate skader etter å ha blitt knivstukket av en landsmann iBarentsburg i april. Her fraktes den skadde til Longyearbyen. FOTO: Inge Meløy, Sysselmannen

Knivstikking til retten

En 33 år gammel ukrainer må møte i retten etter at han knivstakk en kollega i Barentsburg i april.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.08.2013 kl 10:49

Den ukrainske gruvearbeideren må møte i Nord-Troms tingrett i slutten av måneden. Retten settes i Barentsburg, og det er satt av tre dager til hovedforhandlingene. 33-åringen står tiltalt for grov legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.


Stakk kollega

Hendelsen skjedde i blokk 31 ved fotballbanen i Barentsburg ved 03-tida søndag 21. april i år. Ifølge tiltalen trakk tiltalte en kniv med et 13,5 centimeter langt blad. Deretter skal han ha stukket kollegaen i magen, slik at han fikk skader i tykktarmen. Det er ikke kjent hva som er bakgrunnen for ugjerningen.

Den skadde mannen ble fraktet til Longyearbyen i helikopter og videre til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø dagen etter. Tross stikkskaden, hadde fornærmede det etter forholdene bra. Ifølge tiltalebeslutningen kunne han ikke løfte tungt i fire uker etter hendelsen. Han kunne dermed ikke utføre sitt arbeid som gruvearbeider, og det blir trolig lagt ned påstand om erstatning under rettssaken.


Sitter fengslet

Sysselmannen var på plass i Barentsburg samme natt, og fikk senere bistand av Kripos i forbindelse med den tekniske etterforskningen.

Den tiltalte 33-åringen ble fraktet til Tromsø fengsel mandagen etter ugjerningen. Han har sittet i varetekt i fengselet siden.

Mannen er tiltalt etter straffe­lovens paragraf 229 annet straff­alternativ, med en strafferamme på inntil seks år.

I tråd med norsk rettspraksis skal rettssaker avholdes så nært som praktisk mulig på stedet der den påtalte hendelsen fant sted. Derfor går hovedforhandlingen i Barentsburg. Først i 2006 ble den første rettssaken i regi av Nord-Troms tingrett holdt i den russiske gruvebyen.

Rettssaken er berammet fra 27. til 29. august.

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!