Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klokkestafett en suksess

Det ble ringt tolv slag i den gamle kirkeklokka på Skjæringa lørdag for to uker siden. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Klokkestafett en suksess

Kirkeklokker har ringt flere steder i Norge etter at stafetten startet i Longyearbyen for to uker siden. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.12.2009 kl 11:41

– Jeg er overbevist om at «Rop fra Arktis» har vært et bra prosjekt, sier sokneprest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke til NRK Nordnytt.

Oppropet  er et samarbeid mellom Svalbard kirke, Unis, Norsk Polarinstitutt og Kirkelig utdanningssenter i nord. Samtidig har landets biskoper engasjert seg sterkt.

Stort engasjement

Budet fra biskopene har blant annet gått ut i Oslo og Kristiansand, og det har vært stor entusiasme fra kirkene i Tønsberg, Bergen, Fredrikstad og Molde, skriver NRK Nordnytt.

– Domkirkene i Bodø og Tromsø har spilt en spesiell rolle, med egne arrangement, men vi har også fått direkte tilbakemeldinger fra Sortland, Gjessheim, Harstad, Saltdal og Øvre Saltdal kirke, sier Helgesen.

Har nådd fram

Han mener effekten er vanskelig å måle, men at de har nådd fram til politikerne med sitt budskap, i forkant av klimatoppmøtet som begynner mandag.

– Vi vet at miljøvernministeren tar oppropet med seg til København og toppmøtet der. Samarbeidet mellom kirke, forskning og akademia er unikt, og gir oss en retning fremover. Dette er ikke bare et kirkelig utspill. Det gir større tyngde og med det oppnår vi å bli hørt, også utenfor landegrensene, sier Helgesen til NRK.

Starten på klokkestafetten sendes i programmet «Åpen himmel» på NRK1 søndag.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!