Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klimforandringen er den største trusselen mot isbjørn

 

Klimforandringen er den største trusselen mot isbjørn

Slutterklæringen fra isbjørnmøtet i Tromsø fastslår at klimaendringen er den alvorligste trusselen mot isbjørnen på lang sikt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.03.2009 kl 15:04

Det var stor tilfredshet med slutterklæringen blant delegatene da det internasjonale isbjørnmøtet ble avsluttet i Tromsø i dag. WWF Canada var også svært fornøyd med resultatet av det tre dager lange møtet, og ga uttrykk for forbauselse over at erklæringen var så tydelig på klimatrusselen.

Klimatrussel

Canada har markert seg som et land hvor klimatrusselen ikke er blitt tatt på alvor av regjeringen. Derfor handlet isbjørnmøtet ikke bare om bjørnene, men vel så mye om klimatrusselen. Som miljøvernminister Erik Solheim sa det under åpningen av møtet tirsdag:

– Isbjørnen kan bare bli reddet i sitt eget miljø. Det betyr at vi må stanse den globale oppvarming for å redde isbjørnen, det er svært viktig. Isbjørnen kan bare overleve der det er is.

Tydelig minister

At Solheim var så tydelig under sitt foredrag er mottatt med glede blant mange av delegatene, og da særlig blant isbjørnforskerne som var til stede.

Finn Katerås fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) i Trondheim var norsk delegasjonsleder, og sa seg også svært fornøyd med resultatet av møtet.

– Mange av landene har strukket seg langt for å jobbe sammen. Det er tatt en beslutning om at vi skal ha slike møter regelmessig annethvert år framover, og at Canada skal ha det neste møte i 2011 og Russland i 2013, sier Katerås under en pressekonferanse etter at det offisielle møtet er avsluttet.

Klimatoppmøte

Ifølge slutterklæringen påvirker klimaforandringen hele verden og går derfor langt ut over det som er mulig for de fem landene som gikk sammen om isbjørnavtalen i 1973 å gjøre noe med. Derfor må klimatrusselen tas opp i andre, internasjonale fora.

Miljøvernminister Erik Solheim pekte spesielt på klimatoppmøtet i København senere i år.

Isbjørnmøtet kom også fram til økt vitenskapelig samarbeid mellom forskere fra de fem isbjørnlandene: USA, Canada, Grønland/Danmark, Russland og Norge.

 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!