Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klimforandringen er den største trusselen mot isbjørn

 

Klimforandringen er den største trusselen mot isbjørn

Slutterklæringen fra isbjørnmøtet i Tromsø fastslår at klimaendringen er den alvorligste trusselen mot isbjørnen på lang sikt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.03.2009 kl 15:04

Det var stor tilfredshet med slutterklæringen blant delegatene da det internasjonale isbjørnmøtet ble avsluttet i Tromsø i dag. WWF Canada var også svært fornøyd med resultatet av det tre dager lange møtet, og ga uttrykk for forbauselse over at erklæringen var så tydelig på klimatrusselen.

Klimatrussel

Canada har markert seg som et land hvor klimatrusselen ikke er blitt tatt på alvor av regjeringen. Derfor handlet isbjørnmøtet ikke bare om bjørnene, men vel så mye om klimatrusselen. Som miljøvernminister Erik Solheim sa det under åpningen av møtet tirsdag:

– Isbjørnen kan bare bli reddet i sitt eget miljø. Det betyr at vi må stanse den globale oppvarming for å redde isbjørnen, det er svært viktig. Isbjørnen kan bare overleve der det er is.

Tydelig minister

At Solheim var så tydelig under sitt foredrag er mottatt med glede blant mange av delegatene, og da særlig blant isbjørnforskerne som var til stede.

Finn Katerås fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) i Trondheim var norsk delegasjonsleder, og sa seg også svært fornøyd med resultatet av møtet.

– Mange av landene har strukket seg langt for å jobbe sammen. Det er tatt en beslutning om at vi skal ha slike møter regelmessig annethvert år framover, og at Canada skal ha det neste møte i 2011 og Russland i 2013, sier Katerås under en pressekonferanse etter at det offisielle møtet er avsluttet.

Klimatoppmøte

Ifølge slutterklæringen påvirker klimaforandringen hele verden og går derfor langt ut over det som er mulig for de fem landene som gikk sammen om isbjørnavtalen i 1973 å gjøre noe med. Derfor må klimatrusselen tas opp i andre, internasjonale fora.

Miljøvernminister Erik Solheim pekte spesielt på klimatoppmøtet i København senere i år.

Isbjørnmøtet kom også fram til økt vitenskapelig samarbeid mellom forskere fra de fem isbjørnlandene: USA, Canada, Grønland/Danmark, Russland og Norge.

 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!