Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klimatopper møtes i Ny-Ålesund

FOTO: Eirik Palm

Klimatopper møtes i Ny-Ålesund

For få år siden trodde alle Blomstrandhalvøya var ei halvøy. Så smeltet isen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.05.2014 kl 09:10

– Om jeg har sett endringer? Absolutt. Det heter Blomstrandhalvøya fordi man trodde at øya var landfast. Siden det har breen trukket seg tilbake 500 meter, og det er åpent vann, sier styreleder Knut Ore i Ny-Ålesund- symposiet om øya utenfor verdens nordligste permanente bosetning.

– Jeg ser at det som forskerne sier, stemmer veldig godt med det som skjer i praksis. Det er en skremmende utvikling, og hvis man kan bidra, så skal man gjøre det, sier Ore som arrangerer symposiet for siste gang.

Driver ut av ArktisPå Ny-Ålesund-symposiet handler det om å forsøke å bryte ut av dødvannet. Mye av forarbeidet som skal føre til en avtale under klimamøtet i Paris neste år, må gjøres i 2014. Blant deltakerne er lederen i FNs klimapanel (IPCC), Rajendra Kumar Pachauri, leder av FNs klimasekretariat (UNFCCC), Christiana Figueres, lederen av den globale kommisjonen for økonomi og klimaspørsmål og tidligere president i Mexico, Felipe Calderón Hinojosa og Norges klima- og miljøvernminister, Tine Sundtoft. Ore håper at Ny-Ålesund-symposiet 2014 kan gi innspill i prosessen. Selv kommer han til å understreke oppgaven symposiet og deltakerne har i forkant av Paris-møtet.

Da Knut Ore sammen med Kings Bay AS, som han inntil nylig var styreleder i, startet Ny-Ålesund-symposiet i 2006, kunne gjestene som landet på Svalbard lufthavn, Longyear, se isen som lå utover Adventfjorden. Siden har det blitt merkbart mindre is i Arktis.

Når deltakerne møtes i Ny-Ålesund-symposiet 2014, er det i visshet om at klimaendringene har ført til at isen forsvinner, både i Arktis og Antarktis. Havisen sommerstid blir stadig mindre, samtidig som sommersesongen blir lengre. Isen som fryser til på vinteren har i tillegg blitt tynnere, og vær og vind gjør at den er lettere å flytte på.

– Da Nansen drev over Polhavet for over 100 år siden, var hastigheten lavere enn i dag. Én ting er at isen i Polhavet smelter mer i dag enn før, men det er også mer is som driver ut av Arktis, hovedsakelig mellom Øst-Grønland og Svalbard, sier Jan-Gunnar Winther, som er direktør i Norsk Polarinstitutt.

Havnivået økerDen femte klimarapporten fra FNs klimapanel (IPCC) viser også at endringene som er beskrevet i tidligere rapporter, har blitt forsterket, skriver Winther i en kronikk sammen med forskerne Sebastian Gerland, Jon-Ove Hagen og Geir Moholdt fra Universitetet i Oslo og Norsk Polarinstitutt.

Winther mener også at modellene for havisen til nå har vært for upresise.

– Det er vel knapt noen parametere på kloden som er i så sterk endring, som havisen i Arktis. Modellene har bommet på hvor raskt dette har gått, og sånn sett har ikke klimamodellene vært gode nok, sier han til Svalbardposten.

Konsekvensene av disse endringene blir at områdene i Arktis blir mer tilgjengelige ved at somrene blir lengre og at det blir mindre is. Det fører igjen med seg nye aktiviteter i nord.

Samtidig er det en svak tendens til at det blir mer havis i Antarktis. Endringer i vindretningene gjør at isen blir spredt utover et større område, men det generelle bildet er at polområdene varmes opp. I Antarktis minker selve landisen. Det samme skjer på Grønland. Mesteparten av verdens landis ligger her, og med issmeltingen øker havnivået.

– Det er bare 0,5 prosent av verdens landis som ligger utenfor Grønland og Antarktis. Det er urovekkende i og med at volumet deres er så stort, sier direktøren i Norsk Polarinstitutt, som selv måtte melde forfall i år.

Gir segVentelista er imidlertid lang og plassen ble raskt overtatt av andre. Symposiet som arrangeres av Kings Bay AS sammen med Norges forskningsråd og fem departementer, har i løpet av årene bygd seg opp et solid renommé. Å treffe statsoverhoder, næringslivsledere, forskere og miljøtopper i sokkelestene (det er ikke lov å bruke utesko inne) gjør også noe med stemningen.

– I dag har vi lett for å få tak i foredragsholdere og deltakere. Det tyder på at dette har blitt lagt merke til. At folk går i sokkelesten – folk som er vant til hoteller, dress og slips – gjør at de senker skuldrene. Det er lett å snakke med folk som står i sokkelesten, sier Knut Ore, og kommer tilbake til starten i 2006.

– I Kings Bay så vi på hvordan vi kan opptre som en ansvarlig samfunnsaktør innenfor våre rammer. Da sa vi at klimaendringene først kommer til å merkes i Arktis, og ville bringe sammen tunge aktører til å diskutere klima og den globale oppvarmingen seriøst, og der det skjer.

Mange tunge navn står på årets deltakerliste, og Ore tror flere vil komme framover, og sørge for større kraft fra diskusjonene i Ny-Ålesund. Selv lar den tidligere styrelederen i Kings Bay AS og æresborgeren av Ny-Ålesund dette året bli det siste som styreleder i Ny-Ålesund-symposiet.

– Jeg har sagt fra til departementene at jeg gir stafettpinnen videre til nestemann. Det har vært 12 fantastisk morsomme år på Svalbard, og jeg har satt veldig stor pris på menneskene jeg har møtt her. Jeg legger igjen en del av sjelen på Svalbard. Men man skal passe på at man gir seg i riktig tid. I og med at jeg gikk ut av styret i Kings Bay i fjor, følte jeg at det var riktig, og vi har finansiering i flere år framover. Alt er på stell, sier Knut Ore.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!