Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klimaskifte

Hvor lenge skal man holde igjen, eventuelt nekte å åpne øynene, før man innser at noe har skjedd med klima.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Jeg husker hvordan Kongsbreen og Kronebreen i bunnen av Kongsfjorden så ut da jeg første gang nærmet meg veggen av is med båt. Det er godt over 30 år siden, og tirsdag var jeg tilbake ved brefronten. Endringen siden den gang er voldsom, de mektige breene har skrumpet betraktelig inn både i lengde og høyde. Sist vinter var det for første gang heller ikke mulig å kjøre Kongsvegen ned til fjorden på grunn av forandringene. Isbreer har det med å legge svært synlige spor etter seg der den presser seg fram mellom fjellene. Etter hvert som de minker i høyde blir sporene stående igjen i form av sidemorener. I Kongsfjorden ligger de høyt til fjells.

På grunn av Norsk Polarinstitutts mangeårige tilstedeværelse i Kongsfjorden sitter instituttet med unike dataserier over enkelte av breene. I over 40 år er det foretatt regelmessige målinger av tilførsel og avsmelting av dem. Det som er et vitenskapelig faktum er at samtlige breer det er gjort målinger på har skrumpet i lengde og høyde. For andre breer er det nok å ta en titt på kartene, hvor det ofte er påført årstall på brefrontene. Mange av kartene er basert på 70 år gamle flyfotografier. Samtlige breer har trukket seg tilbake, for enkelte til dels dramatisk også.

Hornbreen i bunnen av Hornsund, breen som kunne tatt liv da den kalvet tett inntil det russiske turistskipet for 14 dager siden, har trukket seg så langt tilbake at den sørlige delen av Spitsbergen snart skiller lag med den nordlige. Det er heller ikke mange år siden Blomstrandbreen i Kongsfjorden slapp taket i Blomstrandhalvøya og gjorde den om til en øy. Vi ser det overalt – og vi liker det ikke. Ikke bare breen gir tapt for varmebølgen, men også isen på fjordene og polarbaksen rundt oss. Sist vinter fantes ikke spor av is på Kongsfjorden. Det er oppsiktsvekkende. Vi vet selvsagt at det finnes gode isår og dårlige isår. Sommeren 1977 drev to av oss overvintrere i Ny-Ålesund og sprengte fjordis i juli måned for å få første båt inn til kai. I 1998 kunne vi boltre oss på solid is til ut i juni over det meste av Svalbard. Sist vinter var nokså begredelig, og før der igjen direkte stusselig.

Spørsmålet er så hva all denne elendigheten skyldes? Ifølge direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt er så godt som alle klimaforskere enige om at klimaendringen er skapt av oss mennesker. Det er for mange av oss på moder jord, og vi er åpenbart for likegyldige. Hva kan vi så gjøre for å berge breene og få tilbake fjordisen? Nytter det å slå av lyset når vi forlater rommet? Og slå av motoren når vi forlater bilen? Og dra på tur til Bjørndalen og Todalen, og ikke halse hele veien ned til fastlandet hver gang vi har en ledig stund? Kan hende er det der vi må begynne. Noe må også vi gjøre, og alle monner drar.

Nei da, redaktøren har ikke vært i Ny-Ålesund og blitt omvendt av en skokk globale hengehuer. Han er bare blitt en tanke bekymret. Det kan være alderen.

Siste nytt i Nyheter

– Skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!