Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klimapris til NP-forskere

Iskjerneboring i Antarktis. FOTO: Marzena Kaczmarska/Norsk Polarinstitutt

Klimapris til NP-forskere

Et klimaprosjekt der forskere fra Norsk Polarinstitutt deltar har mottatt en prestisjetung EU-pris.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det europeiske prosjektet for iskjerneboring i Antarktis (EPICA) er en av årets vinnere av EUs Descartes forskningspriser. Prisen, som deles ut hvert år til prosjekter som i internasjonal målestokk har utmerket seg innenfor naturvitenskap og humaniora, ble delt ut i Brussel onsdag.

Intensiverer samarbeidet
Norsk Polarinstitutt deltar aktivt i EPICA-prosjektet med sin ekspertise på iskjerneforskning og glasiologi.
– EPICA-prosjektet er et av de viktigste klimaprosjektene i vår tid. Prosjektet har gjort det mulig for både studenter og forskere å utføre klimarelatert forskning i en internasjonal sammensatt gruppe. Descartesprisen vil intensivere dette tette forskningssamarbeidet, sier glasiolog og leder av den norske delen av EPICA, Elisabeth Isaksson, fra Norsk Polarinstitutt (NP).
Resultatene fra EPICA-prosjektet sammenfatter arbeidet fra forskere fra ti europeiske land og deres ekspertise innenfor is- og snøforskning.

Viktig for å forstå klima
Forskerne i EPICA-prosjektet kartlegger klimaendringer opp gjennom historien og har rekonstruert klimahistorie fra to dype iskjerner i Antarktis. Klimahistorien hentet fra disse iskjernene er ifølge NP svært viktig for forståelsen av dagens klimaendringer. I iskjernene er det gjort målinger av temperaturer og konsentrasjoner av drivhusgasser fra de siste 800.000 årene, og det er gjort detaljerte studier av klimakoblingen mellom den nordlige og sørlige halvkule.

Høyere enn på lenge
Iskjernene i Antarktis viser at konsentrasjonen av drivhusgasser ikke har vært så høy som i dag på 650.000 år. Varmeperioder for mer enn 450.000 år siden hadde lavere temperaturer og konsentrasjoner av drivhusgasser enn hva vi har i dagens varmeperioder. Temperaturene under siste istid viser også en sammenheng mellom klimaforandringer i Antarktis og raske klimaskifter i Nord-Atlanteren, forårsaket av varmetransporten i havet mellom Sør- og Nord-Atlanteren.

Les mer om prosjektet her!

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!