Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klimapris til NP-forskere

Iskjerneboring i Antarktis. FOTO: Marzena Kaczmarska/Norsk Polarinstitutt

Klimapris til NP-forskere

Et klimaprosjekt der forskere fra Norsk Polarinstitutt deltar har mottatt en prestisjetung EU-pris.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det europeiske prosjektet for iskjerneboring i Antarktis (EPICA) er en av årets vinnere av EUs Descartes forskningspriser. Prisen, som deles ut hvert år til prosjekter som i internasjonal målestokk har utmerket seg innenfor naturvitenskap og humaniora, ble delt ut i Brussel onsdag.

Intensiverer samarbeidet
Norsk Polarinstitutt deltar aktivt i EPICA-prosjektet med sin ekspertise på iskjerneforskning og glasiologi.
– EPICA-prosjektet er et av de viktigste klimaprosjektene i vår tid. Prosjektet har gjort det mulig for både studenter og forskere å utføre klimarelatert forskning i en internasjonal sammensatt gruppe. Descartesprisen vil intensivere dette tette forskningssamarbeidet, sier glasiolog og leder av den norske delen av EPICA, Elisabeth Isaksson, fra Norsk Polarinstitutt (NP).
Resultatene fra EPICA-prosjektet sammenfatter arbeidet fra forskere fra ti europeiske land og deres ekspertise innenfor is- og snøforskning.

Viktig for å forstå klima
Forskerne i EPICA-prosjektet kartlegger klimaendringer opp gjennom historien og har rekonstruert klimahistorie fra to dype iskjerner i Antarktis. Klimahistorien hentet fra disse iskjernene er ifølge NP svært viktig for forståelsen av dagens klimaendringer. I iskjernene er det gjort målinger av temperaturer og konsentrasjoner av drivhusgasser fra de siste 800.000 årene, og det er gjort detaljerte studier av klimakoblingen mellom den nordlige og sørlige halvkule.

Høyere enn på lenge
Iskjernene i Antarktis viser at konsentrasjonen av drivhusgasser ikke har vært så høy som i dag på 650.000 år. Varmeperioder for mer enn 450.000 år siden hadde lavere temperaturer og konsentrasjoner av drivhusgasser enn hva vi har i dagens varmeperioder. Temperaturene under siste istid viser også en sammenheng mellom klimaforandringer i Antarktis og raske klimaskifter i Nord-Atlanteren, forårsaket av varmetransporten i havet mellom Sør- og Nord-Atlanteren.

Les mer om prosjektet her!

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!