Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klimapris til NP-forskere

Iskjerneboring i Antarktis. FOTO: Marzena Kaczmarska/Norsk Polarinstitutt

Klimapris til NP-forskere

Et klimaprosjekt der forskere fra Norsk Polarinstitutt deltar har mottatt en prestisjetung EU-pris.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det europeiske prosjektet for iskjerneboring i Antarktis (EPICA) er en av årets vinnere av EUs Descartes forskningspriser. Prisen, som deles ut hvert år til prosjekter som i internasjonal målestokk har utmerket seg innenfor naturvitenskap og humaniora, ble delt ut i Brussel onsdag.

Intensiverer samarbeidet
Norsk Polarinstitutt deltar aktivt i EPICA-prosjektet med sin ekspertise på iskjerneforskning og glasiologi.
– EPICA-prosjektet er et av de viktigste klimaprosjektene i vår tid. Prosjektet har gjort det mulig for både studenter og forskere å utføre klimarelatert forskning i en internasjonal sammensatt gruppe. Descartesprisen vil intensivere dette tette forskningssamarbeidet, sier glasiolog og leder av den norske delen av EPICA, Elisabeth Isaksson, fra Norsk Polarinstitutt (NP).
Resultatene fra EPICA-prosjektet sammenfatter arbeidet fra forskere fra ti europeiske land og deres ekspertise innenfor is- og snøforskning.

Viktig for å forstå klima
Forskerne i EPICA-prosjektet kartlegger klimaendringer opp gjennom historien og har rekonstruert klimahistorie fra to dype iskjerner i Antarktis. Klimahistorien hentet fra disse iskjernene er ifølge NP svært viktig for forståelsen av dagens klimaendringer. I iskjernene er det gjort målinger av temperaturer og konsentrasjoner av drivhusgasser fra de siste 800.000 årene, og det er gjort detaljerte studier av klimakoblingen mellom den nordlige og sørlige halvkule.

Høyere enn på lenge
Iskjernene i Antarktis viser at konsentrasjonen av drivhusgasser ikke har vært så høy som i dag på 650.000 år. Varmeperioder for mer enn 450.000 år siden hadde lavere temperaturer og konsentrasjoner av drivhusgasser enn hva vi har i dagens varmeperioder. Temperaturene under siste istid viser også en sammenheng mellom klimaforandringer i Antarktis og raske klimaskifter i Nord-Atlanteren, forårsaket av varmetransporten i havet mellom Sør- og Nord-Atlanteren.

Les mer om prosjektet her!

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!