Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klimakonferansen i gang

Mellom 60 og 70 personer samles i helgen til konferanse. Blant dem er Stig Lægdene (t.v.), Ramachandra Guha, Per Oskar Kjølaas, Olav Fykse Tveit, Helen Bjørnøy, Jan Egeland, Sofie Petersen, Kim Holmén, Tor B. Jørgensen og Leif Magne Helgesen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Klimakonferansen i gang

Konferansen «Global oppvarming som etisk dilemma» åpnet på Unis torsdag ettermiddag. Her møtes representanter fra Den Norske Kirke, forskning og næringsliv til etisk debatt om klimaendringene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg har et håp om at vi har fått en viss inspirasjon når vi avslutter konferansen og at vi har fått se og føle på noen sannheter, teorier og tanker. Jeg håper på flere gode møter både i plenum og i mindre fora, der man kan møtes over faggrenser, sier sokneprest i Svalbard kirke, Leif Magne Helgesen.
Sammen med Unis-direktør Gunnar Sand og Kirkelig Utdanningssenter i Nord har Helgesen tatt initiativet til konferansen, som skal diskutere de etiske aspektene ved klimaendringene.

Store navn
Blant foredragsholderne er biskopene Per Oskar Kjølaas, Tor B. Jørgensen og Sofie Petersen, NUPI-direktør Jan Egeland, generalsekretær i Plan Norge, Helen Bjørnøy og den indiske miljøhistorikeren Ramachandra Guha. Flere av foredragene er gratis og åpne for alle.
– På denne konferansen møtes teologer, filosofer, forskere og næringslivet. Jeg håper vi skal få mer kunnskap om hva som skjer med klima, hvorfor det skjer, hvor fort det skjer, hva som vil bli konsekvensene, og hva vi kan gjøre for å bremse den negative utviklingen. Er dette vårt ansvar, og i så fall, hva vil skje hvis vi ikke tar dette på alvor? spør Helgesen.
Han peker også på at vi alle sitter i glasshus, fordi vi er storforbrukere av energi.
– Bare en flyreise til Svalbard eller en båttur på Tempelfjorden gjør at vi sitter i glasshus. Grunnen til at det er varmt i husene her i Longyearbyen er at vi har kullfyring. På konferansen skal vi også møte kullnæringen og reiselivsnæringen og få et innblikk i hva de tenker, sier Helgesen.

Alles ansvar
På gjestelista står også representanter fra lokalstyret, blant dem lokalstyreleder Kjell Mork.
– Det er kjempeflott at denne konferansen arrangeres, og den tar opp et spennende tema som det er verdt å stanse opp ved. Det er en viktig sak å sette på dagsorden, sier Mork, som skal delta på det meste av konferansen.
– Hvordan kan man gjøre noe med disse spørsmålene lokalt?
– Alle kan sikkert gjøre masse, og det er viktig med bevisstgjøring og få mer fokus på hva hver enkelt kan gjøre, svarer Mork.
Konferansen avsluttes med gudstjeneste i Svalbard kirke søndag med biskop i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølaas, Grønlands biskop, Sofie Petersen og sokneprest Leif Magne Helgesen.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!