Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klimakonferansen i gang

Mellom 60 og 70 personer samles i helgen til konferanse. Blant dem er Stig Lægdene (t.v.), Ramachandra Guha, Per Oskar Kjølaas, Olav Fykse Tveit, Helen Bjørnøy, Jan Egeland, Sofie Petersen, Kim Holmén, Tor B. Jørgensen og Leif Magne Helgesen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Klimakonferansen i gang

Konferansen «Global oppvarming som etisk dilemma» åpnet på Unis torsdag ettermiddag. Her møtes representanter fra Den Norske Kirke, forskning og næringsliv til etisk debatt om klimaendringene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg har et håp om at vi har fått en viss inspirasjon når vi avslutter konferansen og at vi har fått se og føle på noen sannheter, teorier og tanker. Jeg håper på flere gode møter både i plenum og i mindre fora, der man kan møtes over faggrenser, sier sokneprest i Svalbard kirke, Leif Magne Helgesen.
Sammen med Unis-direktør Gunnar Sand og Kirkelig Utdanningssenter i Nord har Helgesen tatt initiativet til konferansen, som skal diskutere de etiske aspektene ved klimaendringene.

Store navn
Blant foredragsholderne er biskopene Per Oskar Kjølaas, Tor B. Jørgensen og Sofie Petersen, NUPI-direktør Jan Egeland, generalsekretær i Plan Norge, Helen Bjørnøy og den indiske miljøhistorikeren Ramachandra Guha. Flere av foredragene er gratis og åpne for alle.
– På denne konferansen møtes teologer, filosofer, forskere og næringslivet. Jeg håper vi skal få mer kunnskap om hva som skjer med klima, hvorfor det skjer, hvor fort det skjer, hva som vil bli konsekvensene, og hva vi kan gjøre for å bremse den negative utviklingen. Er dette vårt ansvar, og i så fall, hva vil skje hvis vi ikke tar dette på alvor? spør Helgesen.
Han peker også på at vi alle sitter i glasshus, fordi vi er storforbrukere av energi.
– Bare en flyreise til Svalbard eller en båttur på Tempelfjorden gjør at vi sitter i glasshus. Grunnen til at det er varmt i husene her i Longyearbyen er at vi har kullfyring. På konferansen skal vi også møte kullnæringen og reiselivsnæringen og få et innblikk i hva de tenker, sier Helgesen.

Alles ansvar
På gjestelista står også representanter fra lokalstyret, blant dem lokalstyreleder Kjell Mork.
– Det er kjempeflott at denne konferansen arrangeres, og den tar opp et spennende tema som det er verdt å stanse opp ved. Det er en viktig sak å sette på dagsorden, sier Mork, som skal delta på det meste av konferansen.
– Hvordan kan man gjøre noe med disse spørsmålene lokalt?
– Alle kan sikkert gjøre masse, og det er viktig med bevisstgjøring og få mer fokus på hva hver enkelt kan gjøre, svarer Mork.
Konferansen avsluttes med gudstjeneste i Svalbard kirke søndag med biskop i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølaas, Grønlands biskop, Sofie Petersen og sokneprest Leif Magne Helgesen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!