Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klasserom på drivisen

Elevene skal bli med ut i luftputebåt 250 kilometer nord for Svalbard. Turen varer i fem dager. FOTO: IPY

Klasserom på drivisen

Skoleelever inviteres til å være med og forske på is og havbunn 250 kilometer nord for Svalbard. Prosjektet er en del av Det internasjonale polaråret, IPY, med Naturfagsenteret og Universitetet i Bergen i spissen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

De første to turene skal skje i april, og det er plass til to elever på hver tur. Deretter blir det et opphold inntil skoleåret er slutt, før det kan bli fire-fem turer fra og med siste uke i juni. Det er elever fra 10. trinn på ungdomsskolen og VG1 og VG2 på videregående skole som er målgruppa.
I området der elevene skal være med og slå leir ligger det undersjøiske Yermak-platået, oppkalt etter den første russiske isbryteren bygget i 1899. Forskerteamet skal konsentrere seg om den nordøstlige delen av platået hvor ingen har gjort undersøkelser før.

Daglige skoletimer
De skal blant annet skyte seismikk, ta prøver av havbunnen og måle temperatur og ledningsevnen i havvannet for å finne ut hvordan vannmassene beveger seg i området. Elevene skal daglig ha en skoletime hvor de får forklart prinsippene for de forskjellige målingene og litt av matematikken og fysikken som ligger bak. Før avreise nordover vil elevene få en innføring i elementære sikkerhetsregler på Unis.
For å komme seg ut til Yermak-platået kjører forskerne fra Longyearbyen og rett nord til cirka 82,5 grader med et luftputefartøy.

Vil forlenge
Det er Naturfagsenteret i Oslo og Universitetet i Bergen som står bak forskningsprosjektet. De vil søke Norges Forskningsråd om å få forlenget prosjektperioden utover IPY, som avsluttes offisielt 1. mars 2009. Dersom de får klarsignal vil de kjøre et lignende klasserom i sesongen april-august 2009.

Her kan du søke!
Les mer på IPY sine sider!

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!