Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klasserom på drivisen

Elevene skal bli med ut i luftputebåt 250 kilometer nord for Svalbard. Turen varer i fem dager. FOTO: IPY

Klasserom på drivisen

Skoleelever inviteres til å være med og forske på is og havbunn 250 kilometer nord for Svalbard. Prosjektet er en del av Det internasjonale polaråret, IPY, med Naturfagsenteret og Universitetet i Bergen i spissen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

De første to turene skal skje i april, og det er plass til to elever på hver tur. Deretter blir det et opphold inntil skoleåret er slutt, før det kan bli fire-fem turer fra og med siste uke i juni. Det er elever fra 10. trinn på ungdomsskolen og VG1 og VG2 på videregående skole som er målgruppa.
I området der elevene skal være med og slå leir ligger det undersjøiske Yermak-platået, oppkalt etter den første russiske isbryteren bygget i 1899. Forskerteamet skal konsentrere seg om den nordøstlige delen av platået hvor ingen har gjort undersøkelser før.

Daglige skoletimer
De skal blant annet skyte seismikk, ta prøver av havbunnen og måle temperatur og ledningsevnen i havvannet for å finne ut hvordan vannmassene beveger seg i området. Elevene skal daglig ha en skoletime hvor de får forklart prinsippene for de forskjellige målingene og litt av matematikken og fysikken som ligger bak. Før avreise nordover vil elevene få en innføring i elementære sikkerhetsregler på Unis.
For å komme seg ut til Yermak-platået kjører forskerne fra Longyearbyen og rett nord til cirka 82,5 grader med et luftputefartøy.

Vil forlenge
Det er Naturfagsenteret i Oslo og Universitetet i Bergen som står bak forskningsprosjektet. De vil søke Norges Forskningsråd om å få forlenget prosjektperioden utover IPY, som avsluttes offisielt 1. mars 2009. Dersom de får klarsignal vil de kjøre et lignende klasserom i sesongen april-august 2009.

Her kan du søke!
Les mer på IPY sine sider!

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!