Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klart for nytt observatorium

Om fem år skal et nytt geodetisk jordobservatorium stå klart på Brandalpynten i Ny-Ålesund. Bygge­arbeidet starter i sommer.

Tekst:

Publisert:

– Vi er i gang med planleggingen og starter arbeidet med å bygge bro over Bayelva og vei ut mot Brandalpynten i sommer. Det arbeidet skal være ferdig i løpet av neste år, sier prosjektleder Line Langkaas ved Kartverket i Hønefoss.

Planen om en ny geodesi­stasjon, som erstatning for stasjonen som har vært i drift siden 1993, har alt pågått i flere år. Anlegget måler endringer og bevegelser på jorden med millimeters nøyaktighet.

Mer eller mindre parallelt med byggingen av ny geodesistasjon, skal det legges fiberkabel langs havbunnen mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund. Kabelen er forutsetningen for å bygge nytt observatorium, og skal blant annet brukes til å transportere store datamengder til institusjoner på fastlandet.


To antenner

Line Langkaas sier videre at byggingen av fundamentene til de to antennene på Brandalpynten vil starte i 2014-2015. Antennene ankommer etter all sannsynlighet sommeren 2015. Det skal også bygges en driftsbygning i tilknytning til anlegget.

– Det blir to antenner tilsvarende den ene vi har stående ved flystripa. I tillegg et laserintsrument som skal brukes til å måle avstanden til satellitter som passer over Ny-Ålesund, forklarer prosjektlederen.

Laserintrumentet sender opp en stråle til satellitten, som er utstyrt med et lite speil som reflekterer strålen tilbake til stasjonen. På den måten kan høyden på satellitten måles med svært stor nøyaktighet.


Klimaovervåking

Jordobservatoriet i Ny-Ålesund inngår i et globalt nettverk som er helt avgjørende for samfunnets satellittbaserte infrastruktur i tillegg til grunnlag for nøyaktig klimaovervåking i nordområdene.

– Det er krevende å etablere fintfølende instrumenter som skal måle jordens bevegelser på millimeternivået i Arktis. Dette prosjektet har høy prioritet i Kartverket. Vi har et ansvar for å levere analyser til en hel verden som er avhengig av resultatene, sier direktør Per Erik Opseth i Karverkets geodesidivisjon i et nyhetsbrev fra Kartverket.

Måling av havnivået er et område hvor nøyaktigheten vil øke kraftig med den nye stasjonen.


Viktig anlegg

Geodesistasjonen er den eneste i sitt slag som er plassert så langt nord som Ny-Ålesund. At den enorme datamengden som lastes ned kan sendes i sann tid ned til fastlandet over den superraske fiberkabelen, bidrar også til økt betydning av stasjonen.

– Vi får stor oppmerksomhet fra NASA og andre internasjonale miljøer, sier Line Langkaas.

Det geodetiske observatoriet skal være i drift i løpet av fem år. Deretter skal målingene med den gamle stasjonen samkjøres i tre år, for å sikre tidsserier før det gamle anlegget kobles ut.

Den nye stasjonen vil som i dag bli operert fra bygningen ved flyplassen. Det betyr at det ikke vil være stasjonert mannskap på Brandalpynten.

I dag går fire operatører i en turnusordning med tre måneder på jobb og én måned på fastlandet. Langkaas regner med at bemanningen vil bli økt med en person fra 2018.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!