Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klart for kinesisk antenne

Den kinesiske delegasjonen ble ledet av professor Jian Wu (blå i midten), som her står sammen med prosjektleder Arvid Øvergård. Antenna kineserne skal bygge blir atskillig større enn den i bakgrunnen. FOTO: Birger Amundsen

Klart for kinesisk antenne

Etter lang tids mørke lysner det for en tredje antenne i Eiscat-anlegget. En delegasjon kinesere har denne uken gjennomgått anlegget som forberedelse til utbygging.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2012 kl 09:00

– Delegasjonen fra forskningsinstitusjonen China Institute of Radiowave Propagation foretar en teknisk gjennomgang av anlegget, samt at vi ser på hva som behøves av infrastruktur, sier prosjektleder Arvid Øvergård.

Ruvende kuppel

Eiscat Svalbard Radar består i dag av to antenner med 32 og 42 meters diameter. Antenna kineserne skal bidra med vil bli 50 meter i diameter, med en kuppel (radom) over med 70 meters diameter. I tillegg skal anlegget utvides med en 250 kvadratmeter stor driftsbygning.

Eiscat-anlegget ligger på toppen av fjellet Breinosa i Adventdalen, så å si på taket av Gruve 7. Veien opp fjellsiden vil bli en flaskehals under transport av utstyret.

– Det er snakk om svære konstruksjoner. Vi ser blant annet på hva som behøves for at det skal la seg gjøre, sier Øvergård.

I gang om ett år

Delegasjonen ledes av professor Jian Wu, som også besøkte anlegget i 2008. Han har arbeidet for Eiscat i Frankrike i flere år, og ved Eiscat-anlegget på Ramfjordmoen utenfor Tromsø.

Arvid Øvergård er hyrt inn av Eiscat for å lede arbeidet med utbyggingen.

– Vi håper på oppstart av arbeidet med antennefundament og driftsbygning i løpet av våren neste år. Det arbeidet er Eiscat sitt ansvar. Vi forventer at kineserne stiller med eget mannskap under arbeidet med å montere antenne og radom, sier han.

Øvergård ser for seg at dette vil skje i løpet av 2014.

Den hvite antenneradomen vil ruve høyt over de to øvrige antennene, og bli et nytt landemerke i Adventdalen.

Anstrengt etter fredspris

Framdriften av prosjektet stanset mer eller mindre opp etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

Da Svalbardposten i februar skrev om forsinkelsen, var Øvergård forsiktig med å spekulere på betydningen av det anstrengte politiske forholdet mellom Kina og Norge.

– Man kan ikke se bort fra at det har hatt negativ virkning. Vi skal heller ikke se bort fra at Norges motvilje mot å slippe Kina til som observatør i Arktisk Råd kan få betydning, uttalte han.

Ingenting tyder på at Kina er blitt mildere stemt overfor Norge den senere tid. På spørsmål til Jian Wu om hvordan dette påvirker Eiscat-utbyggingen, svarer han at dette er et forhold som ligger på regjeringsnivå og derfor vanskelig for ham å uttale seg om.

– Eiscat gjelder imidlertid ikke bare Norge. Norge er viktig som vertsland for organisasjonen, men Eiscat består til sammen av sju medlemsland, understreker han.

De sju er Norge, Finland, Japan, Storbritannia, Sverige, Tyskland og Kina.

Kostbar utbygging

Professor Wu forteller at gjennomføringen av et slikt stort prosjekt har flere trinn. Første trinn er å legge fram planen for regjeringen.

– Vi kan få ja eller nei fra regjeringen. Vi har fått ja. At vi nå gjør en teknisk gjennomgang av anlegget er andre trinn. I løpet av juni skal vi legge fram en rapport, slik at vi kan gå over til tredje trinn, forklarer han.

– Hvor viktig er Eiscat for Kina?

– Eiscat er verdensledende og er et forskningsfelt Kina ønsker å delta i. Stedet her er unikt på grunn av sin beliggenhet. Lignende anlegg i USA, for eksempel, har oftest militær tilknytning, og er derfor uaktuelle, svarer Jian Wu.

Wu kan ikke si nøyaktig hva utbyggingen vil koste, men at det er snakk om flere hundre millioner norske kroner.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!