Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klarsignal for kullavdekking

Noen få dager etter at Store Norske hadde levert inn ny søknad om fløtsundersøkelser i Lunckefjellet kom tillatelsen fra Sysselmannen. Det er eiendoms- og prospekteringssjef Ester Knudsen veldig fornøyd med. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Klarsignal for kullavdekking

Store Norske får tillatelse av Sysselmannen til fire fløtsavdekkinger i Lunckefjellet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.07.2009 kl 11:00

– Vi har fått tillatelse til det vi søkte om og får nå gjort det vi trenger. Søknaden er blitt behandlet veldig fort, og det skal Sysselmannen ha all honnør for, sier eiendoms- og prospekteringssjef i Store Norske, Ester Knudsen.

Klarsignalet fra Sysselmannen kommer etter at Store Norske i slutten av forrige uke sendte en ny søknad om fløtsavdekking i Lunckefjellet. Avdekking av kullfløtsen, selve kullaget, er en viktig del av forundersøkelsene for en ny kullgruve. Knudsen sier det er nødvendig å få gjennomført mange nok geologiske undersøkelser for å kunne planlegge gruva videre.

– For å kunne beskrive et felt, er vi nødt til å hente inn undersøkelser. Er de for mangelfulle kan risikoen i prosjeket bli stor, sier hun.

Elleve steder

Store Norske søkte i utgangspunktet om å få gjøre elleve fløtsundersøkelser, fem av dem innenfor Nordenskiöld Land nasjonalpark. Både Sysselmannen og Miljøverndepartementet mente disse undersøkelsene var så omfattende at de utløste krav om konsekvensutredning. 

På bakgrunn av dette inviterte Store Norske Sysselmannen til et møte i forrige uke. Der ble nye, og mindre omfattende, planer lagt fram.

– Under møtet fikk vi en grundig presentasjon av det Store Norske skal gjøre, noe som var viktig for saksbehandlingen og for at utfallet ble som det ble, sier assisterende sysselmann, Lars Fause.

I den nye søknaden er antallet avdekkinger redusert fra elleve til fire. Ingen av dem er innenfor nasjonalparken, men skal foretas langs fjellsiden mot Marthabreen.

– Vi har sett på hva som er vårt absolutte behov for å få vite det vi trenger, sier Ester Knudsen.

Annerledes søknad

Tirsdag kom tillatelsen fra Sysselmannen. Lars Fause understreker at de med tillatelsen ikke overprøver Miljøverndepartementet, fordi Store Norske har sendt en ny søknad, som er annerledes enn den forrige.

– Søknaden er av vesentlig mindre omfang enn den Store Norske fikk avslag på, og de har heller ikke søkt i nasjonalparken. Vi vurderte det som at dette var en søknad av annet materielt innhold, som kunne behandles av oss, sier Fause.

I tillatelsen står det likevel klart at fremtidige søknader om flere avdekkinger vil bli sett i sammenheng med det siste vedtaket, samt Miljøverndepartementets avgjørelse i den første saken.

– Vi har tatt et klart forbehold om det og blir nødt til å se alt i sammenheng hvis det kommer flere søknader, sier Fause.

Store Norske håper å komme i gang med fløtsavdekkingen i midten av august. 

Les også:

Jakter på nytt kull

Lunckefjellet kan bli neste gruve

Ny gruve i Lunckefjellet

Vil starte arbeidet med ny gruve

Gruvedrift i Lunckefjellet

Skal sprenge på breene


Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!