Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klare meldinger fra folket

Behovet for ny havn er stort i Longyearbyen. FOTO: Hilde Røsvik

Klare meldinger fra folket

Etter fire hektiske møtedager i Longyearbyen har Trine Skei Grande fått mange utfordringer og innspill til Svalbardmeldingen på blokka.

Tekst:

Publisert:

– Jeg har fått mange klare beskjeder. Vi må bygge en havn som er god nok, og sørge for at turistnæringa har mulighet til å utvikle seg, også med tanke på måten vi håndhever naturlovgiving på, sier Skei Grande om noen av hovedutfordringene hun har fått.

Felles tema

Grande er saksordfører for meldingen og forteller at det er mye de samme temaene som har blitt tatt opp hos de hun har besøkt. Mange er bekymret for energisituasjonen og hvordan dette blir i fremtiden.

– Det at meldingen var så dårlig på å si noe om energisituasjonen, var også det første jeg reagerte på. Men der går det ikke an å ha et svar nå, først må vi ha en skikkelig utredning. Jeg håper den utredningen blir breiest mulig. Vi kan ikke bestemme oss for en måte å gjøre dette på nå, sier Skei Grande.

Hun håper på tverrpolitisk enighet om en stor utredning som ser på alt fra kull, kullrensing, kabel, sol, vind eller kanskje en kombinasjon.

– Hvis vi finner nye energier å bruke, kan vi kanskje markedsføre øygruppen som en besting og ikke som en versting innenfor CO2, sier hun.

Store Norske

Flere har etterlyst en klar eierskapsstrategi for Store Norske.

– Å si noe om Store Norske sin rolle er kanskje noe av det som er vanskeligst, hvis vi får hjelp av lokalstyret til å bringe dette videre så er det kjempepositivt, sier Skei Grande.

Hun sier at Store Norske er et middel som kan brukes til veldig mye forskjellig for utvikling av Svalbard. Politikerne må bare bestemme seg for hvordan. Etter møte med fagforeningene og ledelsen i Store Norske sitter hun igjen med et inntrykk av at de snakket om to forskjellige selskap.

– Fagforeningene snakket mye om driftshvilen og det å få kullet opp igjen, mens det var et annet type selskap vi følte vi møtte når vi snakket med ledelsen. Det viser vel brytningen selskapet er i akkurat nå. Men selskapet er et middel som tilhører oss, det er norske borgere sin eiendom, vi må bare finne ut hvordan vi kan bruke det på en god måte for å utvikle svalbardsamfunnet, sier hun.

– Det svaret kommer ikke i Svalbardmeldingen?

– Jeg håper at vi kan komme et stykke på vei med å ramme inn hvordan vi kan gjøre dette på en best mulig måte. Det håper jeg å få til. Og jeg håper at lokalpolitikerne kan komme med innspill på det som det er tverrpolitisk enighet om. Da er det mulig å gjøre noe med det, sier hun.

Suverenitet
For å sikre norsk bosetning også i fremtiden mener Skei Grande at det er viktig å jobbe for gode arbeidsvilkår som kan lokke norske ungdommer hit. For å sikre norsk arbeidskraft mener hun det er viktig å se på det med sosial dumping.

– Vi må gjøre noen grep som sikrer den norske deltagelsen. Ordentlig lønn, gode arbeidsforhold og tariffavtaler er viktig å få på plass, sier hun.

– Har du fått inntrykk av at dette mangler?

– I samtale med fagforeningene har jeg fått inntrykk av at ikke alt er på plass. Dette er noe vi kan jobbe videre med, sier hun.

Når det gjelder flere norske studenter til Unis tror Skei Grande at det nå kommer til å løsne og at andelen norske studenter vil øke.

– Norske universitet har lenge vært kjempedårlige på å tilrettelegge slik at studentene kan kombinere halvårs og årsenheter fra andre universitet inne i løpene sine. Der har utenlandske univeristet vært kjempedyktige. Dette er nå i ferd med å endre seg, sier hun.

Utfordrende
Skei Grande mener Svalbard har en stor utfordring når det gjelder utenlandske statsborgeres rettigheter og plikter for blant annet skolegang.

– Dette er et ganske krevende tema som det ikke er så mange svar på. Dess flere jeg snakker med dess vanskeligere blir det. Basisen i svalbardsamfunnet er på en måte i ubalanse. Et samfunn har vanligvis både rettigheter, plikter og et felles ansvar, men her er det mange deler av dette som mangler. Da er det vanskelig å lage en samfunnskontrakt når ikke alle forpliktelsene er her, sier hun

– Hvor konkret kan meldingen bli?

– Jeg vil prøve å være så konkret jeg kan, men jeg kommer ikke lenger enn det vi klarer å skape et flertall for i Stortinget. Dess lenger partiene lokalt kommer når det gjelder enighet, dess lenger kommer jeg, sier hun.

Saksordfører
Hun innrømmer gjerne at hun kjempet hardt for å bli saksordfører for Svalbardmeldingen.

– Svalbardmeldingen samler svalbardpolitikken og jeg tror at regjeringen er ganske stolt av den. Den har blitt markedsført mye. Jeg tror at Svalbard har en magi for mennesker, men den har også en magi for politikken. Fordi den er akkurat i brytningen, og det er litt vanskelig politisk, sier Skei Grande som kjenner Svalbard godt fra før.

– Hva slags styringsdokument er Svalbardmeldingen?

Svalbard er spesiell på mange måter siden det ikke er en kommune. Det er mange lover som ikke gjelder og mange lover som bare gjelder her, derfor blir Svalbardmeldingen så viktig. Av alle de andre stortingsmeldingene som går i løpet av et år er det få som angår Svalbard. Dette er en oppsummering av alle politikkområder alt fra veterinær til en stor havneutbygging og samfunnssikkerhet, sier hun.

– Vil meldinga se annerledes ut når dere leverer den fra dere?

– Ja, det håper jeg. Jeg ønsker meg gode innspill fra lokalstyret framover, så skal jeg prøve å få breiest mulig flertall fra Stortinget som står seg over tid. Det er viktig. avslutter, Skei Grande.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!